Stare gazoasă

Liderii blocului ACUM sunt îngrijorați de „riscul să înghețăm în ianuarie”, în condițiile în care reînnoirea acordului ruso-ucrainean privind tranzitul de gaz rămîne incertă. Președinta PAS Maia Sandu afirmă că, după picarea cabinetului său, discuțiile cu România și Ucraina privind rutele alternative s-au blocat. Ea solicită deputaților să-l cheme de urgență la raport pe ministrul economiei și infrastructurii. Președintele PDA Andrei Năstase „nu exclude proteste masive” și cere transparență maximă în acest subiect. În replică, premierul Ion Chicu i-a atribuit guvernului precedent rolul greierului din vestita fabulă. Mai mult, a declarat că „are informație” cum că Sandu „dă tîrcoale” pentru a sabota eforturile guvernului actual de soluționare a problemei.

Între timp, MoldovaGaz a anunțat că a ajuns la o înțelegere cu Ucraina privind tranzitul de gaz (nu și eventuala procurare a acestuia). Tot MoldovaGaz spune că se pregătește alternativa livrării gazelor prin culoarul transbalcanic. Dar dincolo de asta, există întrebări la care publicul nu a primit răspunsuri. Vedeți aici un video de la comunitatea WatchDog și expertul în energetică Sergiu Tofilat.

Primul pas al lui Stoianoglo

De Ziua Internațională împotriva corupției, șeful Procuraturii Anticorupție (PA) Viorel Morari a fost suspendat din funcție. Procurorul general Alexandr Stoiangolo a dispus efectuarea unui control special în cadrul PA și Procuraturii Cauze Speciale (PCCOCS), iar Morari a primit un post inferior în cadrul Procuraturii Generale pe perioada controlului. În mod similar, a fost suspendat și Dorin Compan, șeful interimar al PCCOCS. Săptămîna trecută, PA anunța că va investiga presupusa finanțare a PSRM cu bani din Rusia. În ultimele luni, PA devenise destul de activă în cazuri de interes public.

Ruslan Popov, adjunctul procurorului general, dă asigurări că dosarele de rezonanță nu vor avea de suferit, iar procurorii își vor putea vedea nestingherit de treabă. El afirmă că verificările la cele două procuraturi specializate sunt în legătură cu acuzațiile că ele ar fi fost implicate în trecut în intimidarea businessului și politicienilor. În orice caz, Morari a contestat în judecată controlul și suspendarea sa, solicitînd amînarea acestora pînă la examinarea cererii de către instanță.

Intuiția și dovezile

Tot de Ziua Anticorupție, premierul Ion Chicu a repetat acuzația președintelui Dodon cum că unii reprezentanți ai fostului guvern ar fi preluat scheme corupte sau ar fi creat altele. Chicu a amintit că fostul executiv promisese să aducă bani în buget după curmarea schemelor. „Nu am văzut acești bani la buget, ceea ce mă face să intuiesc că unii factori de decizie din acel Guvern a preluat acele scheme frauduloase,” a declarat Chicu la „Cutia Neagră” de la TV8. Pe lîngă intuiție, Chicu spune că există și dovezi, iar organele competente se ocupă de ele. La un alt subiect, Ion Chicu crede că mulți oameni exagerează atunci cînd consideră că ar fi interceptați.

Altele, într-o frază

◾ Duminica asta, foștii deputați comuniști Mark Tkaciuc, Iurie Muntean, Zurab Todua și Mihail Poleanschi au fondat un nou partid de stînga – Partidul Acțiunii Comune Congresul Civic – care ar putea deveni „un ghimpe” pentru socialiști, consideră Vasile Botnaru de la Radio Europa Liberă.

◾ Deputatul Octavian Țîcu a fost ales președinte al PUN, în timp ce fostul președintele al formațiunii, Anatol Șalaru, a fost desemnat secretar general; fostul lider de la Cotroceni, Traian Băsescu, rămîne președintele de onoare al partidului.

◾ Tot duminica asta, conducerea PLDM a declarat că partidul „revine în forță”, iar membrul-fondator Vlad Filat a precizat că-și suspendă activitatea politică pînă cînd va demonstra că a fost închis pe nedrept.

◾ Deputatul Mihai Popșoi (ACUM/PAS) renunță la șefia comisiei de anchetă privind presupusul puci din iunie, spunînd că existența actualei „majorități parlamentare” i-a încurajat pe foștii judecători CC să ignore audierile comisiei.

◾ Oligarhul fugar Vlad Plahotniuc ar fi interesat să cumpere Prima TV, un post de televiziune din România aflat în insolvență, cu 4 mln euro.

◾ Armata Națională a trimis un nou contingent de militari într-o misiune de menținere a păcii în Kosovo, în cadrul operațiunii KFOR, care este condusă de NATO.

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.