Un pas în direcția corectă

Parlamentul a dublat, pînă la 6% din sumă, taxa pentru banii ce vor fi declarați în cadrul așa-numitei amnistii a capitalurilor. „Modificările au fost agreate cu Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială, urmare a misiunilor de experți care au fost în țara noastră după ce a fost adoptată legea inițială”, a declarat speakerul Andrian Candu. Modificările mai spun că de amnistie nu pot beneficia demnitarii, funcționarii și alți bugetari ce sunt obligați prin lege să-și declare periodic averile, precum și rudele lor. Beneficiarii vor trebui să declare totul, să se recunoască drept proprietari de facto și să recunoască dacă au declarat anterior mai puțin. Falsul în declarații va fi pedepsit penal. Newsmaker amintește că legea inițială a fost votată în ultima zi a sesiunii de vară, în ambele lecturi deodată, fără dezbateri și consultări. Inițiativa a fost pe larg criticată. Acum, FMI zice că modificările sunt un pas în direcția corectă, însă mai sunt necesare ajustări suplimentare.

FMI-ul e de vină

Apropo de FMI, faptul că instituția internațională și-a încheiat revizia la sfîrșitul lui septembrie și volumul mare de lucru care a urmat ar fi motivul din care a rămas foarte puțin timp pentru consultări publice asupra bugetului pentru 2019. Cel puțin asta (și nu faptul că unele măsuri precum amnistia capitalurilor și cota unică de impozitare apăruseră peste noapte) e explicația obținută de ZdG de la Ministerul Finanțelor. După ce a fost publicat online ieri-dimineață, Guvernul a și aprobat proiectul și l-a trimis Parlamentului, iar cetățenii mai au opt zile pentru a formula obiecții și recomandări. Potrivit unui studiu internațional privind transparența internațională, Moldova a obținut un scor de 7 din 100 în ceea ce privește participarea cetățenilor la elaborarea bugetului.

Hai să exersăm

Pe malul drept, ministrul apărării Eugen Sturza spune că a purtat discuții cu NATO pentru a organiza un exercițiu militar la Bulboaca. „Moldova din anul 2004 nu a găzduit exerciții și acest lucru ar fi un pas important pentru țară”. Ministrul mai spune că vrea să intensifice participarea soldaților moldoveni la astfel de exerciții comune, unde au ocazia să învețe de la state ce au participat în conflicte armate.

Ia-ți altă agendă

Pe malul stîng, Vadim Krasnoselski a zis că nu găsește oportun să se mai întîlnească cu Igor Dodon în decembrie. Liderul de la Tirapsol a argumentat că președintele moldovean nu are atribuții să discute „lipsa de progres” (din perspectiva Tiraspolului) în formatul 5+2. „Președintele Moldovei ar trebui să aibă propria agendă, diferită de cea a formatului 5+2. Atît timp cît nu există o asemenea agendă, consider că desfășurarea întîlnirii de dragul întîlnirii este inoportună”. Juristul prezidențial Maxim Lebedinschi a evitat să comenteze în lipsa șefului statului, aflat în deplasare.

Patru ani de liber schimb

UE a devenit cel mai important partener comercial pentru producătorii moldoveni, se arată într-o studiu lansat cu ocazia a patru ani de DCFTA. Doi din trei euro cîștigați din exporturile moldovenești provin acum din UE – spre deosebire de unul din doi euro, cum se întîmpla în 2014, ceea ce reprezintă o creștere netă de aproximativ 367 mln euro. La fel de important, a crescut și competitivitatea producătorilor autohtoni. Prezent la eveniment, ambasadorul UE Peter Michalko a notat totuși că e loc de mai bine: e important să continue reformele și consolidarea independenței justiției.

Mijloacele și filtrele

Anatol Șalaru a spus la TV că PUN va decide definitiv săptămîna viitoare dacă va participa la parlamentare sau nu, dar una dintre opțiuni ar fi să susțină viitorul bloc ACUM. Potrivit lui, pentru PUN e important să nu cîștige socialiștii și actuala guvernare, iar „pentru a atinge acest scop sunt bune toate mijloacele”. Șeful PUN a mai spus că nu a dat curs invitației Vitaliei Pavlicenco (PNL) de a forma o alianță multipartită unionistă, pentru că ăsta ar fi un proiect de-al lui Plahotniuc menit să fure voturi fără a intra în Parlament. La o altă emisiune TV, lidera PAS Maia Sandu a spus că ACUM va susține orice candidat din alt partid decît PAS sau PDA dacă acesta va trece „filtrele integrității” și „măsurătorile meritocrației”.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.