Ultima casă

Mitropolitul Vladimir a zis, citat de Блокнот Moldova, că nu e împotrivă ca la cimitirul Sf. Lazăr să se construiască un crematoriu ca o soluție pentru lipsa de spațiu pentru înmormîntări. Dar a specificat că îngropăciunile după canoanele ortodoxe sunt de preferat totuși, iar cremațiunile sunt „cu titlu de excepție”. Anterior ambele mitropolii ortodoxe din R. Moldova s-au pronunțat în repetate rînduri împotriva practicii incinerării ca fiind una „păgînă”. Acum, pentru acei care nu sunt încîntați de ideea de a fi îngropați după moarte, cel mai apropiat crematoriu se află la Odesa.

CMC a votat pentru construirea primului crematoriu din Moldova la 31 octombrie. Tot la acea dată CMC i-a permis Mitropoliei să construiască o clădire de ~700m² în Parcul Catedralei.

Proiectul crematoriului de la Doina se află acum în faza elaborării caietului de sarcini, la care lucrează întreprinderea municpală „Combinatul Servicii Funerare”.

Prima casă

Enumerînd într-un interviu pentru IPN beneficiile programului „Prima Casă”, viceministrul finanțelor Iuri Cicibaba a estimat că în primul an de program vor beneficia cel puțin 1000 de familii tinere. O altă estimare e că pentru un credit de 30 de mii de euro luat în cadrul programului, rata lunară va fi în jur de 4.700 de lei. „Cu 30 de mii de euro sunt sigur că pot cumpăra un apartament și cu trei camere în capitală pe piața secundară sau chiar casă în Soroca sau alt oraș în afară de Chișinău. În alte orașe decît Chișinău și Bălți, un apartament cu două camere poate costa 15-20 de mii de euro. În acest caz, rata lunară va fi puțin peste două mii de lei”, a spus viceministrul. Mai multe detalii aici.

Pe de altă parte, economistul Veaceslav Ioniță susține că programul în varianta aprobată de Guvern are două riscuri majore. În primul rînd, creditele pot fi luate doar de la bănci, pentru care economistul estimează că statul va aloca anual 1 miliard de lei în calitate de garanții, iar asta va crea „concurență neloială” față de sectorul nebancar de creditare. În al doilea rînd, Ioniță afirmă că există riscuri de escrocherii, în condițiile în care nu există un plafon maxim pentru costul unui metru pătrat și el poate fi umflat artificial de cumpărător în înțelegere cu vînzătorul.

Sondaj IRI

Dacă duminica viitoare ar fi organizate parlamentare, trei partide ar accede în legislativ: PSRM ar acumula 30%, PAS – 21%, iar PDM – 8%, arată un sondaj publicat de organizația americană IRI. Față de sondajul din martie, PSRM a pierdut trei puncte procentuale, PAS a pierdut 6 p.p., iar PDM și-a mărit scorul cu 4 p.p., ceea ce înseamnă că trece pragul electoral. Numărul susținătorilor votului mix a crescut de la 43% la 51%. Totodată, 49% din respondenți au optat pentru aderarea Moldovei la UE (+7 p.p.) și 38% pentru Uniunea Euroasiatică.

Un telegram de droguri

Poliția a raportat astăzi despre operațiunea antidrog desfășurată ieri la nivel național. Captura cîntărește în total 35 kg, inclusiv 10 litri de acetat de opium (un fel de heroină brută) și derivate, și a fost estimată la 15 milioane de lei. S-au efectuat 183 de percheziții în 27 de raioane.

Polițiștii atestă tendința comercializării drogurilor și recrutării distribuitorilor prin intermediul rețelelor de socializare și a aplicațiilor de genul Viber sau Telegram. Astfel dealerii se simt mai în siguranță, eliminînd contactul direct cu distribuitorii și cumpărătorii.

Pregătiri de referendum

Pentru referendumul de revocare a primarului capitalei Dorin Chirtoacă, CEC a stabilit deschiderea a 307 secții. Alegatorii pot să verifice secția de votare la care sunt arondați pe www.verific.cec.md. S-a lansat și un număr de telefon la care se pot obține informații privind referendumul. Referendumul va fi validat dacă la urne se vor prezenta 33% din alegătorii înscriși pe liste.

Judecătorul Negru

Între timp, a fost
respinsă solicitarea avocaților lui Dorin Chirtoacă de a-l recuza pe judecătorul ce-i examinează cazul. Alexandru Negru a fost cîndva angajat în calitate de consultant juridic la o întreprindere municipală, dar a trebuit să plece după ce s-a descoperit că avea licență de avocat, ceea ce-l făcea incompatibil cu funcția din cauza potențialelor conflicte de interese. Primarul e îngrijorat că Negru s-ar putea răzbuna. Procuroarea Victoria Furtună a susținut decizia judecătorului de instrucție, argumentînd că Negru demisionase „din propria inițiativă”.

Referendum DA

PPPDA vrea un referendum legislativ privind anularea sistemului mixt. Într-o conferință de presă, membrii partidului au criticat în special modul în care au fost stabilite granițele circumscripțiilor, dar și numărul circumscripțiilor alocate diasporei. „Chiar și conform Codului Electoral modificat recent, pentru [diaspora] ar trebui să fie înființate minimum 13 circumscripții. Însă, Comisia respectivă a decis să se limiteze la doar trei circumscripții pentru conaționalii noștri din diaspora”, a spus vicepreședintele formațiunii Alexandru Slusari.

PPPDA îndeamnă diaspora să organizeze acțiuni de protest în marile capitale europene, în SUA și în Rusia, precum și la Chișinău, împotriva sistemului electoral.

Critica BAC-ului

Deputatul socialist Vlad Batrîncea a criticat într-o conferință de presă modul în care se desfășoară BAC-ul. Iată cîteva obiecții: 1. la Agenția pentru evaluare activează doar nouă angajați, deși bugetul este pentru 43 de salariați; 2. serviciile tehnice pentru pregătirea bacalaureatului au fost prestate timp de mai mulți ani la rînd de un singur agent economic și nu au fost organizate licitații așa cum prevede legea; 3. în pregătirea testelor au fost implicați profesori universitari, astfel sarcinile au fost prea complicate și numărul celor care au picat BAC-ul au crescut etc.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.