Ciocniri despre ciocniri

Fostul ministru de interne, Alexandru Jizdan, se declară îngrijorat de creșterea numărului accidentelor rutiere din ultima perioadă și acuză noua guvernare de agravarea situației. Acesta susține că în ultimile 4 luni din MAI au fost demiși circa 800 de specialiști cu experiență de „zeci de ani”. Prim-ministra Maia Sandu a răspuns prin a-l acuza pe Jizdan de speculații. Ea afirmă că numărul de demisii este justificat de politicile proaste ale fostei guvernări și de utilizarea improprie a polițiștilor cu scopul de „a proteja regimul, nu cetățenii”.

Sandu a răspuns azi și criticilor formulate recent de președintele Igor Dodon, care s-a arătat nemulțumit de activitatea Guvernului și s-a oferit să schimbe 2-3 membri de cabinet cu oameni de-ai socialiștilor. Sandu a replicat că Dodon n-a făcut mare treabă în trei ani de președinție, iar în ce privește nemulțumirile față de activitatea unor miniștri, ele trebuie formulate pe platforma parlamentară. „Nu suntem gata să purtăm dialogul la televizor,” a adăugat prim-ministra.

Maia nu crede lacrimilor

Maia Sandu consideră suspicioasă decizia Curții de Apel de validare a alegerilor din Chișinău din 2018 și crede că aceasta demonstrează „situația dezastruoasă” în care se află sistemul judecătoresc. Șefa executivului nu se lasă convinsă de corectarea subită a unor magistrați care au semnat anterior și decizia de anulare a rezultatelor alegerilor, bănuind că decizia de ieri ar putea fi motivată de dorința unora de „a se da bine” pe lîngă noua guvernare.

Podul de țevi

Conducta de gaze Iași-Ungheni-Chișinău ar putea începe să funcționeze din primăvara anului 2020. Acest lucru a fost anunțat de ministra română de externe, Ramona Mănescu, la o conferință comună cu omologul său moldovean, Nicu Popescu. De asemenea, oficialii au semnat o foaie de parcurs comună ce vizează implementarea unor proiecte din domeniul energiei, telecomunicațiilor, protecția mediului, construcția unei infrastructuri comune, dar și abolirea tarifelor de roaming.

Gazoductul, care ar urma să aibă o lungime de 117 km, are și o poveste lungă, cu un happy end care se tot amînă. Relativ recent experții de la Expert-Grup au estimat că gazoductul ar urma să fie dat în exploatare nu mai devreme de 2021-2022.

Microbuze și macroprobleme

Astăzi PMAN a găzduit protestul operatorilor de transport interurban care au cerut majorarea tarifelor. Au fost suspendate 586 de curse de pe traseele naționale și 124 de rute regulate.

Ministerul Economiei și Infrastructurii dezaprobă acțiunea transportatorilor și anunță că despre o majorare a tarifelor se va putea vorbi abia după „asigurarea condițiilor civilizate de călătorie”. De asemenea, prim-ministra Maia Sandu s-a declarat mirată de acțiunea conducătorilor de troleibuz care nu ieșeau la proteste în perioada „regimului oligarhic”.

Tariful actual pentru o călătorie interurbană este de 48 de bani/kilometru. Prețul nu a fost schimbat din noiembrie 2013 și după spusele transportatorilor nu acoperă costurile călătoriilor. În 2012, printr-o hotărîre a Curții de Apel Chișinău, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor a fost obligat să majoreze tariful pînă la 58 de bani. Acest lucru a fost însă amînat de autorități din diverse motive. Acum, cerințele transportatorilor s-au înăsprit și se cere o majorare aproape dublă, de la 48 la 92 bani/kilometru.

Nu a venit

Vladimir Plahotniuc nu s-a prezentat astăzi la audierile Procuraturii Anticorupție. Avocatul fostului lider pedist, Vladislav Roșca, a cerut amînarea ședinței, invocînd imposibilitatea prezentării clientului său în următoarele trei săptămîni. De asemenea, Roșca declară că încă nu s-a familiarizat cu detaliile cazului clientului său și nu știe exact de ce este învinuit. Nici PA nu a oferit prea multe detalii, precizînd că este vorba despre un dosar penal pornit recent, încă unul, pe lîngă cel în care Plahotniuc este bănuit de spălare de bani. Vladimir Plahotniuc a încetat să mai apară în spațiul public din iunie 2019, după ce partidul său a s-a retras de la guvernare. Detalii despre locul în care se află momentan nu se cunosc.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.