Judecători (ne)populari

Deși s-au făcut reforme în justiție, problema rămîne a fi percepția cetățenilor față de integritatea judecătorilor (nu corupția propriu-zisă), iar pentru a rezolva problema, PD va promova o modificare a Constituției astfel ca judecătorii să fie aleși de popor. Ca-n America. Soluția a fost anunțată de Vlad Plahotniuc la briefingul săptămînal PDM. Pînă a fi supus votului în legislativ, spune liderul PD, inițiativa va fi dezbătută cu societatea civilă și toți cei interesați. Iar reacțiile nu au întîrziat să apară. Valeriu Munteanu (PL) a criticat inițiativa ca fiind populistă și periculoasă, remarcînd că în toată Europa nu există așa ceva, iar Ion Terguță (PLDM) a sugerat că alegerea nu-i tocmai alegere din moment ce candidații vor fi preselectați. Juristul Ion Guzun, de la Centrul de Resurse Juridice, a comentat: „Justiția se face în numele legii, indiferent ce vrea poporul” și „această modificare SCHIMBĂ RADICAL sistemul construit până acum - în sistemul judecătoresc să vină judecători de carieră și nu jonglori sau Micky Mouse”...

Între timp, președintele Igor Dodon a comentat pe FB că nu va promulga, iar socialiștii nu vor susține, amendamentul constituțional privind vectorul european, dar a evitat să vorbească despre inițiativa cu judecătorii aleși de popor.

Graba vectorului nenegociabil

Apropo de modificarea Constituției în vederea consfințirii vectorului european, (mai nou, pro-moldoveanul) Vlad Plahotniuc a declarat că această concepție „nu trebuie negociată politic și nu trebuie să fie parte a unor jocuri politice”. Proiectul va fi supus votului în Parlament la una din viitoarele ședințe. Asta deși din declarațiile recente ale speakerului Andrian Candu reiese că negocierile politice pe acest subiect cu liberalii și liberal-democrații n-au avansat suficient ca democrații și popular-europenii să aibă siguranța că se vor aduna suficiente voturi.

Feriți de ochii presei

Presa a fost exclusă din lista celor care pot afla cine a depus declarații de amnistie fiscală. Potrivit legii amnistiei fiscale, vor avea voie să întrebe doar cei de la Autoritatea Națională de Integritate (ANI), de la Serviciul de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor și... propriu-zis titularii declarațiilor. Jurista Tatiana Puiu, citată de Media-Azi, spune că asta e o restricționare intenționată a activității jurnalistice într-un domeniu de interes public. Mai mult, asta ar încălca dreptul jurnaliștilor, prevăzut expres în Codul Fiscal, de a obține informații despre sumele achitate la buget și despre eventuale încălcări fiscale. Pe de altă parte, jurnalistul economic Ion Preașcă e de părere că prevederea îi va proteja pe declaranți, care altminteri n-ar vrea să declare toată averea.

Brînza cu bani necuveniți

Decanul facultății de drept de la USM și un coordonator de teze au fost reținuți de ofițerii anticorupție pentru luare și dare de mită. Sergiu Brînza este suspectat că ar fi luat „mijloace bănești ce nu i se cuvin” de la coordonator pentru a facilita susținerea tezelor de către doi doctoranzi. Decanul și coordonatorul au fost escortați la sediul CNA pentru audieri.

Practică explozivă

Dosarul penal deschis după ce mai multe apartamente au fost distruse de o presupusă explozie de butelie în sectorul Rîșcani al capitalei nu e împotriva cuiva anume, ci „pe fapt”. Chiar dacă există presupuneri în privința persoanei vinovate de explozie, nu există suficiente dovezi pentru a înainta învinuirea, a declarat șeful Procuraturii municipiului Chișinău, Ștefan Șaptefrați. Urmărirea penală se desfășoară în baza art. 149 Cod Penal, lipsirea de viață din imprudență, și art. 293, încălcarea regulilor de folosire a inflamabilelor. Femeia de 33 de ani în locuința căreia s-a produs explozia e acum în spital, alături de o vecină de 30 de ani și un pompier rănit în timpul intervenției. Patru persoane au murit, inclusiv un copil de 4 ani. Mai mulți vecini și-au pierdut căminele în explozie.

În tot orașul, în clădirile care nu pot fi conectate la rețeaua de gazdin cauza multietajării, există practica de a folosi butelii ca alternative mai ieftine pliților electrice. Utilizarea buteliilor de gaz se practică și în unitățile comerciale. Practica inspecțiilor regulate însă, se pare, a lipsit.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.