Tactica Bruxelles-ului

Pentru UE contează desfășurarea calitativă a reformelor, iar susținerea unor forțe politice contra altora este ceea ce Bruxelles-ul ar vrea să evite, crede politologul Dionis Cenușa. Într-un editorial pentru IPN, expertul analizează tactica EU față de Moldova în lumina recentelor dezbateri din Parlamentul European. Cenușa consideră că asistența macrofinanciară e „practic un fapt împlinit”, ceea ce rămîne sub semnul întrebării este debursarea efectivă a tranșelor, în funcție de îndeplinirea condițiilor convenite.

Decizia de a oferi asistența macrofinanciară, la vremea sa, va trebui să fie bine argumentată, inclusiv pentru a „salva [...] fața opoziției extra-parlamentare, care insistă pe blocarea asistenței macro-financiare din cauza adoptării legii privind votul mixt”.

Ambasadorul Moldovei

Mii de oameni s-au adunat peste weekend în PMAN pentru a sărbători Ziua Națională Vinului. În cadrul ceremoniei de deschidere, premierul Pavel Filip a reamintit că în industria vinurilor activează o treime din populația activă a Republicii Moldova. „Situația în ceea ce privește embargoul rusesc impus produselor vinicole moldovenești a fost depășită de către producătorii noștri și ne integrăm cu brio pe piața Uniunii Europene”, a declarat Pavel Filip. Gheorghe Arpentin, directorul Oficiul Național al Viei și Vinului, a spus în deschiderea sărbătorii că vinul moldovenesc este cel mai bun ambasador al țării.

Cu multă căldură

Sezonul de încălzire 2017-2018 începe în instituțiile de învățămînt și în spitalele din Chișinău. O dispoziție în acest sens a fost semnată pe 6 octombrie de către primarul interimar. Totodată, edilul a dispus permiterea deschiderii sezonului de încălzire și pentru fondul locativ, la solicitarea locatarilor. Cam 80% din blocuri au eliberate permise corespunzătoare.

Consumatorii fără datorii pot cîștiga abonamente pentru agent termic și apă caldă în cadrul unei tombole de Hram.

În pofida deciziei CC

Socialiștii vor demara (paywall) din 16 octombrie o campanie de colectarea a semnăturilor pentru trecerea la o republică prezidențială. „Autoritățile au interzis organizarea unui referendum consultativ – iar noi vom organiza acest referendum în fiecare localitate din țară, pe fiecare stradă, în fiecare curte și în fiecare casă”, a declarat președitele Igor Dodon, care a participat la Consiliul Republican al PSRM, deși formal nu are statut de membru.

Concurs eșuat

Anticoruptie.md anunță că Teodor Cîrnaț și Victor Strătilă nu au trecut testul la poligraf, candidînd pentru funcția de președinte al Autorității Naționale de Integritate. Cîrnaț, care a acumulat 43/60 de puncte în rundele precedente (9 puncte peste contracanditatul său), a declarat că cele 6 ore de testare la detectorul de minciuni fuseseră o farsă și că n-a trecut doar din cauza că ar fi incomod guvernării. Concursul pentru președinția ANI va trebui repetat, iar cei doi nu vor mai putea candida.

Pe lîngă funcțiile actuale de verificare a averilor și conflictelor de interese ale funcționarilor publici, Autoritatea Națională de Integritate va fi cea care, conform noilor reguli electorale, va admite candidații în alegeri.

Deranjat de infografie

Valeriu Ghilețchi a calificat „tendențioase și manipulatorii” rezultatele unui material infografic din care rezultă că deputatul popular-european a fost în 2015-16 legislatorul moldovean care a cheltuit cel mai mult pe deplasări. De fapt, cu ocazia lansării materialului săptămîna trecută, CPR Moldova a zis că rămîne neutră privind justificarea acestor cheltuieli.

Ultimul meci

Selecționata de fotbal a Moldovei întîlnește în această seară (21:45) Austria, în ultimul meci din preliminariile pentru Cupa Mondială 2018. Deși ultimul loc în grupă nu se mai poate evita, mijlocașul Artur Ioniță spune că „ar fi frumos să încheiem campania de calificare cu o victorie pe teren propriu.” Șansele de victorie pentru Moldova sunt cam de 7:1 la casele internaționale de pariuri.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.