Dacă doi se strică

Comisia pentru selectarea judecătorilor Curții Constituționale din partea Guvernului a selectat patru candidați, dintre care doi vor ajunge să fie numiți. Asta deși regulamentul concursului zice că primii doi candidați cu cel mai mare punctaj se consideră deja învingători. Comisia i-a audiat o zi întreagă pe cei 12 candidați inițiali, iar la 1 noaptea membrii comisiei au explicat că nu s-au putut hotărî pentru că „punctajul candidaților este la muchie de cuțit unul de altul”. Decizia finală a fost lăsată pe săptămîna viitoare.

Cei patru candidați, în ordine descrescătoare după punctaj, sunt Liuba Șova (lectoră universitară și consiliera unui fost președinte al CC), Eduard Serbenco (viceministru și secretar de stat în Ministerul Justiției din 2015), Vladimir Grosu (Ministru al Justiției în Guvernul Gaburici) și Nicolae Roșca (profesor universitar și membru al Biroului Permanent PAS). Vladimir Grosu este și printre cei doi candidați selectați de comisia Parlamentului pentru fotoliul de membru CC, alături de Nicolae Eșanu.

Concursurile pentru numirea celor 6 judecători constituționali au loc după demisia in corpore a foștilor judecători după numirea Guvernului Sandu în iunie 2019.

Sistemul contraatacă!

Consiliul Superior al Procurorilor a anunțat astăzi că se apucă să desemneze un Procuror General (ne-interimar), în pofida somațiilor Ministrei Justiției Olesea Stamate de a mai aștepta cu acest concurs pînă la adoptarea amendamentelor menite să reformeze instituția. Cu alte cuvinte, CSP a dat peste cap planurile guvernării de a curăța justiția și a lupta cu „sistemul perfid”.

Prim-ministra Maia Sandu a acuzat instituția că „nu e capabilă de a se reforma din interior”. Ea a anunțat că planifică să creeze de urgență un Birou de Combatere a Corupției și Reformă a Justiției pe lîngă prim-ministru. Deocamdată nu este clar care va fi mandatul noului Birou, dar șefa Guvernului a promis că acesta „va avea un cuvînt greu de spus în curățarea sistemului și alegerea procurorului general”.

Președinta Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Angela Motuzoc, a replicat că „legea actuală e că trebuie de demarat concursul” și că CSP doar s-a conformat. Nici Constituția și nici Legea Procuraturii nu stabilesc limite de timp pentru desemnarea Procurorului General.

Cureaua strînsă

Guvernul a aprobat azi măsurile fiscale cerute de FMI: a anulat scutirile pentru persoanele cu venituri mai mari de 30.000 de lei pe lună, a crescut TVA-ul pentru HoReCa la 20%, a băgat impozite pentru tichetele de masă, a anulat amnistia fiscală a fostei guvernări, a majorat taxa de mediu, a votat reținerea impozitului pe venit la sursa de plată la cota de 12% și altele.

Măsurile au supărat mediul de afaceri, iar criticilor li s-a alăturat astăzi și Ion Chicu, ex-ministru al finanțelor și consilier al Președintelui Dodon. El a descris acordul cu FMI ca un „dictat” care impune condiții ce „nu sunt adecvate și relevante situației”. Citîndu-l pe șeful statului, Chicu a sugerat că acordul cu FMI trebuie renegociat. Modificările adoptate de Guvern au nevoie de votul socialiștilor pentru a trece în Parlament.

Frunze de dosar

Procuratura Generală a anunțat că a reluat examinarea acuzațiilor aduse conducerii judecătoriei Chișinău, Curții Supreme de Justiție și Inspecției Judiciare, precum că ar fi influențat deciziile judecătorilor inferiori și i-ar fi persecutat pe cei nesupuși. Judecătorul Mihai Murguleț, care sesizase anterior CSM-ul despre faptul că ar fi fost presat de superiori și de președintele CSJ Ion Druță, a depus și o sesizare la Procuratură. Aceasta a pornit un dosar penal. Pe 25 iunie, ca urmare a denunțului lui Murguleț, președintele CSJ și cel al Judecătoriei Chișinău au fost suspendați din funcție, ca la scurt timp să fie restabiliți prin hotărîrea Curții de Apel.

A plouat…

Deși asta nu ar fi trebuit să fie o știre, orice ploaie mai serioasă în Chișinău devine un potop. Din cauza inundațiilor, un echipaj al Inspectoratului Național de Patrulare a blocat strada Albișoara la intersecția cu Cantemir, ca să țină șoferii mai departe de puhoaie, iar internauții au putut să se delecteze din nou cu clipuri video cu subterane inundate și microbuze „înghițite de asfalt”.

Sistemul de canalizare pluvială a capitalei este defectuos și fiecare primar de la Dorin Chirtoacă încoace a promis că va rezolva problema. Însuși Chirtoacă s-a ocupat de problema inundațiilor din zona Gării Feroviare. Ruslan Codreanu a instalat indicatoare pentru șoferi, ca aceștia să știe zonele de evitat în timpul ploilor. În anul 2019, au fost curățate 2649 de colectoare de apă pluvială. Lucrările ne-au costat 1,52 milioane de lei, dar iarăși a plouat...

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.