Rolul președintelui

Președintele Igor Dodon a anunțat pe FB că s-a hotărît să promulge pînă la urmă pachetul de legi privind politica bugetar-fiscală și amnistia de capital. Dodon a precizat că a „luat în calcul și comentariile experților, și ale mediului academic, și ale formatorilor de opinie din Republica Moldova, dar și din afară”. Președintele își amestecă sprijinul pentru măsurile propuse de democrați cu ceva critică, afirmînd în special că acestea ar fi întîrziate și insuficient de profunde. Dintre toate opiniile formulate de opoziție, experți și partenerii externi, pe care Dodon afirmă că le-a luat în calcul, președintele o reține pe asta ca fiind decisivă: „Concluzia principală care poate fi făcută este că guvernarea a înțeles greșeala pe care a făcut-o atunci când a renunțat la reforma din 2007”. Asta în pofida faptului că înșiși deputații socialiști n-au vrut să voteze pachetul, pentru că ar lăsa o portiță pentru corupți.

Vedeți la temă articolul nostru de săptămîna trecută:

„Președintele Dodon încearcă să legitimizeze amnistia fiscală și a capitalurilor?”

În paralel, președintele a refuzat să confirme transmiterea terenului care a găzduit Stadionul Republican pentru construirea unei noi ambasade SUA. Dodon spune că sute de cetățeni i-au scris îndemnîndu-l să respingă legea ca fiind una generatoare de conflicte. Să vedem după alegeri, poate găsim „soluții mult mai convenabile”, a sugerat președintele.

Nimeni nu s-a plîns

CEC nu va investiga acuzațiile făcute de PAS precum că PD ar opera cu donații fictive. Sesizarea PAS avea la bază o înregistrare audio în care președintele raionului Criuleni, membru PD, ar fi solicitat de la colegi semnături pentru niște donații făcute de altcineva. CEC a întrebat de PD dacă e adevărat, iar PD a răspuns că propriile organe de control intern, dar și poliția raională, n-au primit vreo plîngere și, în general, cine crede o înregistrare audio? Iar CEC i-a răspuns celor de la PAS: nu avem competențe să anchetăm și, în general, nu există temei juridic.

Pledez bolnav

Procurorii intenționau astăzi să conteste în apel măsura de arest la domiciliu aplicată imagistului-șef de la IM&C în dosarul „Tomograf-2” și să ceară plasarea lui în izolator. Însă șeful de secție s-a îmbolnăvit (sau cel puțin a făcut rost de un certificat de boală). Mai mulți medici imagiști la stat au fost prinși recent cu scheme în care ofereau pacienților examene tomografice și radiografice contra cost și fără programare. Ofițerii anticorupție au găsti sume impunătoare de cash și obiecte prețioase dosite de respectivi.

Cît vă lasă inima

Din 13 taximetre verificate astăzi de fisc și poliție în cadrul unui control în capitală, la toate s-a constatat că șoferii nu aveau actele necesare pentru a desfășura acest gen de activitate. În consecință, s-au aplicat amenzi de 45 de mii de lei. Deși autoritățile spun că e vorba de „controale ordinare, care are loc cu regularitate”, verificările mai degrabă trebuie privite în contextul ultimelor măsuri fiscale, care presupun între altele și un impozit unic achitat lunar de taximetriști în intenția de a scoate activitatea din zona gri.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.