Piatra susținerii în grădina UE

Pavel Filip s-a întîlnit la sfîrșitul săptămînii trecute cu șeful Delegației UE Peter Michalko și ambasadorii UE de la Chișinău pentru a expune poziția Guvernului față de rezoluția recentă din Parlamentul European. În special, premierul a sugerat că UE, care a susținut reforma justiției din Moldova cu bani și expertiză, poartă responsabilitate în egală măsură pentru calitatea acestei reforme. „Dacă lucrurile nu merg încă așa cum trebuie în domeniul justiției, este responsabilitatea atât a Guvernului, cât și a partenerilor europeni”.

Într-un articol pentru IPN, politologul Dionis Cenușa analizează replicile date de democrați. „Autoritățile de la Chișinău transferă responsabilitatea pentru eșuarea reformei justiției, desfășurată cu susținerea financiară europeană, către experții UE și reprezentanții societății civile. Mai mult ca atât, guvernarea contrapune reformele promovate de către UE cu cele realizate în contextul acordului cu FMI. Astfel, în mod artificial, este indusă ideea că problema nu constă în performanța, capacitatea sau voința guvernării, care a obținut rezultate bune în reformarea sectorului bancar, ci în calitatea donatorilor. Din aceasta ar reieși că UE este mai puțin calificată decât FMI.” Citiți aici mai multe despre ce nu-i în regulă cu reacția democraților.

În vizită la sultan

Igor Dodon a mers la Ankara pentru a participa la ceremonia de învestire a președintelui turc, Recep Tayyip Erdoğan, reales recent. Președintele moldovean e unul din cei 22 de șefi de state care și-au confirmat prezența (majoritatea din Europa de est și Africa). Potrivit Wikipedia (site interzis în Turcia), Erdoğan devine azi primul Președinte Executiv al Turciei, cumulînd și funcția de premier. El va putea numi și demite vicepreședinți, miniștri, demnitari și judecători rang înalt, fără a avea nevoie de aprobarea parlamentului, pe care îl și poate dizolva. În Moldova, președintele Erdoğan sprijină reconstrucția clădirii președinției, fiind așteptat s-o inaugureze în a doua jumătate a lui august.

Online sună bine

De astăzi agenții economici din Moldova vor putea obține tot felul de acte permisive online prin intermediul unui sistem automatizat (SIA GEAP), creat cu susținerea Băncii Mondiale. Se estimează că platformă va aduce economii oamenilor de afaceri în valoare de peste 60 de milioane pe an, iar reducerea interacțiunii unei persoane fizice cu un funcționar va reduce birocrația și corupția. Procedurile de eliberare a actelor permisive vor fi standardizate pentru toate instituțiile de stat. Agentul economic va depune doar o cerere online și se va prezenta doar o singură dată la sediul autorității emitente pentru ridicarea licenței sau autorizației.

Așteptarea medicului online

Între timp, programarea online la medicul de familie este aproape, spune Ministerul Sănătății. Într-un răspuns oficial obținut de IPN se spune că sistemul automatizat în cauză, care va permite și elaborarea fișei electronice a pacientului pe lîngă programarea online, se află la „etapa de finalizare”. Pe scurt, una din problemele care împiedică pentru moment darea în exploatare e necesitatea de a ajusta sistemul la rigorile de protecție a datelor personale. IPN menționează că lansarea sistemului (abreviat SIA AMP) a fost anunțată încă la sfîrșitul anului 2014. Deși chiar atunci s-a anunțat că Sistemul este funcțional, astăzi programarea la medicul de familie nu este posibilă încă.

Hackerul torențial

Un cetățean moldovean a fost reținut după ce ar fi a obținut parole de mail și conturi bancare a peste 3600 de utilizatori din țară și de peste hotare. Potrivit anchetei, hackerul, împreună cu complici care urmează a fi identificați, încărca softuri piratate pe platforme P2P (sau, mai popular, pe torente) care erau infectate cu viruși de furat parole. Poliția recomandă să utilizăm soft licențiat și programe antivirus, dar și să evităm torentele.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.