Tărăgănare tactică

Șeful Procuraturii Anticorupție Viorel Morari spune că sentința finală în privința lui Ilan Șor ar putea fi pronunțată pînă la finele acestui an. Dosarul a fost „lost in translation” vreme de jumătate de an. Însă Procurorul Morari sugerează că asta încă-i puțin și că problema e una sistemică, din cauza faptului că sistemul judecătoresc are traducători puțini, prost plătiți și supraîncărcați. Pe de altă parte, Galina Bostan de la Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției spune că asta e o tactică frecvent folosită de avocați pentru a tărăgăna procesul.

Recunoaștere indirectă

Speakerul Andrian Candu acuză Moscova că ar indica „Republica Moldovenească Nistreană” în pașapoartele rusești eliberate persoanelor născute în regiunea transnistreană. Oficialul a mai spus că „nu sunt mișcări” din partea rușilor în vederea soluționării conflictului transnistrean. Ieri, Parlamentul moldovean a adoptat o declarație în care acuză Rusia de atacuri mediatice, de implicare în politicul moldovenesc prin sprijinirea unor partide, precum și alte acțiuni considerate neprietenești.

Medicamente corupte

CNA a reținut 8 reprezentanți ai companiilor farmaceutice din Chișinău și 12 doctori din Chișinău, Cahul și Edineț, pentru că primii le plăteau celor de-al doilea să le facă vînzări. S-au constatat și cazuri cînd agenții de vînzări insistau ca medicii să prescrie mai multe medicamente pacienților, mai ales preparate la care se apropia data de expirare a termenului de valabilitate.

Principiul selecției

Deși s-au înțeles să-și unească forțele în alegerile de la sfîrșitul anului, se pare că PDA și PAS nu s-au înțeles după ce principiu să aleagă candidații comuni. Andrei Năstase spune că înțelegerea e pe paritate, iar Maia Sandu spune că președintele PDA a înțeles greșit și că unicele criterii trebuie să fie integritatea și competența candidaților.

Produse nelactate

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) propune ca produsele cu grăsimi vegetale să nu mai poată fi numite produse lactate. ANSA mai propune înăsprirea sancțiunilor față de producătorii care vor plasa pe piață produse falsificate. Săptămîna trecută, rezultatele unui studiu au aratat că în unele produse lactate de pe rafturile magazinelor din Moldova grăsimile de origine ne-lactată au depășit cu mult norma admisă de 5%. La unele din ele conținutul de grăsimi vegetale a constituit 95,8%.

No născuți

Deși mortalitatea a scăzut în municipiul Chișinău, de la 8,1 cazuri la o mie de locuitori în 2008, la 7,6 cazuri în 2017, natalitatea s-a diminuat și ea în ultimii zece ani—potrivit Direcției municipale sănătate—de la 10 copii vii înregistrați la o mie de locuitori, la 7,7 copii în 2017.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.