În ajun de raport

Recuperarea miliardului a fost astăzi discutată la un club de presă. Șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a declarat că deja au fost trimise în judecată 6 dosare, care în total vizează prejudicii de peste 8 miliarde de lei. Dintre acestea, partea leului îi revine lui Ilan Șor cu 5,4 miliarde.

De cealaltă parte, Veaceslav Negruță, expert Transparency International Moldova și ex-ministru de finanțe, a criticat guvernarea pentru mai multe inițiative legislative prin care a încercat decriminalizarea unor infracțiuni economice. Potrivit lui, proiecte precum „cetățenia prin investiție” sunt făcute pentru a întoarce miliardele în țară prin „curieri”.

Publicitate fără alcool

Parlamentul a interzis publicitatea pentru produsele alcoolice, cu excepția vinului din struguri, la radio, tv, presă scrisă, internet, transportul public etc. Excepții vor fi făcute timpul evenimentelor naționale, în magazinele specializate, pe teritoriul întreprinderilor producătoare, pe bilete de călătorie sau în aeronave, dar și la radio și televiziune între orele 23.00 și 6.00.

Oncologie privată

Din 2018, și instituțiile medicale private vor putea oferi servicii de profilaxie, diagnostic, tratament și supraveghere în domeniul oncologic. Decizia a fost luată fiindcă unica instituție specializată în prezent, Institutul Oncologic, e suprasolicitată. Totodată, se va institui și „Cancer-registrul național”.

Biroul NATO

Astăzi a fost inaugurat la Chișinău Oficiul de legătură NATO. Scopul acestuia e să întărească colaborarea dintre NATO și Moldova în domenii precum securitatea cibernetică, combaterea terorismului și reforma apărării. Față de eveniment au protestat afară socialiștii, care spun că asta vă deteriora și mai mult relațiile cu Rusia și va îngreuna procesul de reglementare al conflictului transnistrean.

Citiți și Cum acaparează NATO Republica Moldova?

Crește Dräxlmaier

Producătorul de cablaj electric pentru mașini Dräxlmaier a anunțat că va deschide o nouă fabrică în Moldova. Investiția va costa 30 de milioane de euro și va crea 1500 de locuri de muncă în subzona Cahul din Zona Economică Liberă „Bălți”.

Zi de doliu

Ieri seara a murit Alexandru Moșanu (85 de ani), primul președinte de Parlament al Republicii Moldova, iar azi s-a stins din viață Vladimir Curbet (87 de ani), conducătorul ansamblului „Joc”. Întreaga conducere a țării și-a exprimat condoleanțele familiilor celor doi.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.