Emoții de toamnă

Ziua de vineri a început cu un performance. Deputatul socialist Vasile Bolea a rupt în fața presei acordul de alianță cu ACUM, dar nu cu mesajul ‘totul e sfîrșit’, ci mai degrabă ‘ea prima a început’. Socialiștii au acuzat-o pe Maia Sandu de metode nedemocratice, à la Plahotniuc și Filat, și au somat-o să-și retragă hotărîrea cu bucluc, pînă mai e timp.

„Lupta pentru procurorul general este ultima redută, este linia roșie,” Maia Sandu

În prima parte a zilei au urmat discuții mediate de președintele Igor Dodon, iar cînd șefa executivului a apărut în plenul Parlamentului, către orele 3, deznodământul zilei era (aproape) clar pentru toată lumea. Sandu a declarat că Guvernul a încercat sincer să organizeze concursuri oneste pentru a pune oameni onești în fruntea justiției, însă de fiecare dată socialiștii au găsit „scheme ingenioase, trucuri și șiretlicuri.” Iar sabotarea concursului pentru preselectarea candidaților la funcția de Procuror General a fost ultima picătură, „linia roșie” depășită de partenerii de coaliție, a spus Sandu și nu a retras nimic.

„[Guvernul Sandu] a schimbat regulile jocului în timpul jocului,” Vasile Bolea

Socialiștii au ripostat prin a înainta o moțiune de cenzură împotriva Cabinetului Sandu, pentru un proiect pe care îl consideră neconstituțional. Prezentînd moțiunea, același Vasile Bolea a acuzat Guvernul de trădarea încrederii partenerilor politici și a partenerilor internaționali, afirmînd că socialiștii au susținut plenar executivul, în pofida „eșecurilor” în domeniul social-economic. Potrivit socialiștilor, blocul ACUM și Maia Sandu încearcă să pună o marionetă la Procuratură, schimbînd regulile jocului din mers. Or asta încalcă legea fundamentală și acordul de coaliție, fapt pentru care Guvernul trebuie demis, a conchis Bolea. Ședința s-a încheiat fără dezbateri și fără mîini ridicate.

Cît cîntăresc argumentele ambelor tabere, am încercat să vedem în proaspătul nostru articol: „Războiul pentru justiție și procuratură: ce se întîmplă?”

Înainte de ședința Parlamentului, președintele Dodon spunea că existau trei scenarii: „Guvernul retrage inițiativa, Guvernul nu retrage inițiativa și se depune moțiunea de cenzură, sau se votează o lege la fel în Parlament.” Însă faptul că s-a produs scenariul II nu exclude, teoretic, posibilitatea ca situația să se rezolve într-un final prin scenariul III. Parlamentul se va convoca din nou peste trei zile pentru a decide ce face cu moțiunea. Dacă deputații PD se vor alătura, socialiștii vor avea mult peste cele 51 de voturi necesare pentru ca moțiunea să treacă iar Cabinetul Sandu să pice. Dar ACUM speră la scenariul în care Sandu va reuși să-și păstreze legea (nu neapărat și fotoliul de premier), dar deja aprobată prin procedura standard, adică de Parlament. Legea Procuraturii e o hîrtie de turnesol, nu fiți ca Plahotniuc, e mesajul celor de la ACUM.

Cu gîndul la ziua de mîine

Moldova a recepționat azi un grant de €10 mln din prima tranșă de €30 mln acordată de UE în calitate de asistență macrofinanciară (în total, €100 mln, cu un raport de grant-împrumut de 6:4). Cele €10 mln vor fi direcționate pentru a acoperi deficitul bugetar. Ieri, Moldova a primit alte €25 mln în calitate de asistență bugetară, pachet aprobat de Comisia Europeană joia trecută, pentru reforme în domeniile poliției, în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale.

Maia Sandu are dubii că finanțarea UE va fi continuată dacă va cădea cabinetul său, el fiind „unicul credibil.” O parte din banii planificați în bugetul pentru 2020 vin din aceste surse externe, iar adoptarea moțiunii de cenzură ar echivala, potrivit șefei executivului, cu renunțarea la creșterile salariale pentru bugetari și alte măsuri anunțate recent în cadrul așa-zisului „Buget al solidarității.” (Destrămarea majorității parlamentare ar putea avea repercursiuni și la nivel de coaliții locale).

Iată ce au zis, pe scurt, unii dintre partenerii externi – Delegația UE, Ambasada Franței, Ambasada Germaniei și Ambasada SUA: susținem căutarea consensului, dar reformele se amînă de prea mult timp; Ambasada Marii Britanii: îndemnăm să păstrați coaliția și calea spre reforma justiției; Ambasada României: susținem eforturile Maiei Sandu și ale coaliției, păstrați parcursul european.

Chestiuni gazoase

Oamenii legii au desfășurat azi percheziții la întreprinderile Bălți-Gaz, Ialoveni-Gaz, Moldovatransgaz și Șoldănești-Gaz, într-un dosar privind o schemă frauduloasă care ar fi prejudiciat Moldova-Gaz și filialele sale cu 20 mln lei. S-au ridicat documente relevante, dar și „mijloace bănești de proveniență necunoscută, de la persoane publice.” Perchezițiile de azi au legătură cu perchezițiile efectuate acum 2 săptămîni la Ungheni-Gaz. Atunci, s-a comunicat că firma a primit drepturi exclusive de a livra utilaj specializat, iar apoi conducerea ei a mărit artificial prețul la aceste echipamente. Marțea aceasta, ANRE a anunțat că efectuează un control chiar la sediul Moldova-Gaz.

Prezidențiale RO

În premieră, la aceste alegeri prezidențiale din România, în diasporă se votează timp de trei zile, începînd de azi și pînă duminică. Vedeți aici o listă a secțiilor de votare deschise în RM.

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.