Respins pe întuneric

Traian Băsescu pierde definitiv cetățenia R. Moldova după ce, ieri seara, CSJ mai întîi amînă ședința pentru o săptămînă, pentru „studiere suplimentară”, iar trei ore mai tîrziu, către orele 9, recursul este respins irevocabil. Învingătoare în acest îndelungat ping-pong judiciar iese președinția Dodon, care a invocat faptul că fostul președinte român nu a comunicat despre aflarea sa sub urmărire penală atunci cînd a solicitat cetățenia. De cealaltă parte, argumentul era că Băsescu nu a solicitat cetățenia ca un simplu muritor, ci a primit-o de la președintele Nicolae Timofti printr-o procedură extraordinară permisă de lege. Așa sau altfel, Băsescu nu va putea candida în alegerile din Moldova, așa cum mulți presupuneau că îi era intenția.

Împărțirea partenerilor strategici

Valeriu Vasilică de la IPN își pune întrebarea: „O fază mai bună a relațiilor moldo-ruse: mit, realitate sau deja-vu?”. După cum remarcă jurnalistul, caracterul electoral al favorurilor recente făcute la Moscova președintelui Igor Dodon nici nu se ascunde: e firesc ca Rusia să vrea în Moldova o guvernare „mai cooperantă”. Ce e straniu, pe lîngă faptul că Igor Dodon pare să fie mai degrabă avocatul Rusiei decît Moldovei în chestiunea cu embargourile, e faptul că „guvernarea moldovenească a lăsat relațiile moldo-ruse în grija exclusivă a președintelui Igor Dodon și a PSRM. Iar aceștia și trag foloase exclusive, în special electorale, ideologice, dar și de altă natură.” De asemenea, ca să înțelegem dacă Rusia e într-adevăr interesată să îmbunătățească relațiile cu Moldova, dar așa ca să-i fie și Moldovei bine, jurnalistul recomandă să ne uităm la poziția Kremlinului în gestionarea problemei transnistrene.

Accentul ambasadorului

Noul ambasador al SUA Dereck J. Hogan a accentuat importanța alegerilor libere și corecte în cadrul unei întrevederi cu speakerul Andrian Candu. Totodată, ambasadorul Hogan și-a reiterat angajamentul de a ajuta Moldova, în calitate de partener și prieten devotat, să implementeze reformele și să avanseze pe calea euro-atlantică.

Aprobare fulger

Guvernul a aprobat azi proiectul legii bugetului pentru anul viitor. Asta deși textul și cifrele fuseseră publicate online pentru consultări publice abia azi-dimineață. Potrivit proiectului, cheltuielile bugetului consolidat vor constitui 63,4 mlrd lei, în creștere cu 9,4% față de 2018. Cam o treime din cheltuieli vor merge înspre sănătate și protecție socială. Guvernul planifică să acopere deficitul de 5,7 mlrd lei cu granturi și credite.

Viața la bloc

Guvernul a aprobat proiectul noii Legi a Condominiului care regmeneatează mai clar administrarea proprietății comune a vecinilor de bloc. Avocatul Octavian Cazac, de la Țurcan Cazac, a scos în evidență cîteva aspecte esențiale ale Legii, între care: vor dispărea ÎMGFL-urile, dar și firmele care administrează zeci de blocuri, pentru că „administratorul condominiului trebuie să-și cunoască proprietarii, iar proprietarii trebuie să cunoască administratorul”; scările, ascensorul, acoperișul și toate celelalte proprietăți comune se vor repara din bani comuni, pînă și fațada nu va putea fi schimbată, prin instalarea climatizoarelor de exemplu, fără acordul majorității; condominiul poate avea un regulament propriu care să stabilească, de exemplu, cîți cîini poate avea un proprietar, dar și să fixeze penalități ce vor fi vărsate în contul asociației etc.

Comerț curat

Parlamentul a votat azi în lectură finală prevederi care împuternicesc autoritățille locale să stabilească interdicții și cerințe privind salubrizarea și gestionarea deșeurilor de către unitățile de comerț. În particular, comercianții vor fi obligați să asigure colectarea, depozitarea și transportarea deșeurilor rezultate din activitatea de comerț. Măsura va intra în vigoare mai tîrziu, peste 6 luni de la publicare în MO.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.