Transilvania în Moldova

Banca Transilvania, a doua instituție de credit după active de pe piața românească, împreună cu acționarul său cel mai mare, BERD, vrea să achiziționeze un pachet inițial de peste 39% din Victoriabank, a treia bancă în topul băncilor din Moldova. Ca urmare a intrării Băncii Transilvania în capitalul Victoriabank, cei doi parteneri—BT și BERD—vor deține împreună pachetul majoritar în Victoriabank. Potrivit unui comunicat de presă al BT, este pentru prima oară în ultimii zece ani cînd o bancă din afara Republicii Moldova își arată interesul pentru a intra pe piața bancară moldoveană. În primul semestru al acestui an BT a deținut active în valoare de €11,7 mlrd și a avut un profit net de ~€109 mln.

În ianuarie 2015, la scurt timp după ce a ieșit la iveală „furtul milardului”, BERD a încercat să-și consolideze poziția în Victoriabank, invocînd „un risc crescut de activități imorale și ilegale la bancă sau cu concursul băncii”. Însă tranzacția a fost blocată de Guvern printr-o modificare de urgență, calificată de EBRD ca „o mișcare deliberată și cinică”. Ulterior BERD reușește să-și majoreze cota pînă la 27,5%, restabilind astfel „guvernarea corporativă eficientă”. În prezent, acționarul majoritar e firma cipriotă Insidown Ltd, care deține în jur de 39%.

Mold-street.com scrie că achiziția coincide cu pregătirile de a intra pe piața moldovenească a unor clienți importanți ai Băncii Transilvania, în particular Kaufland și Transgaz.

Ședința eșuată

Ședința de azi a CMC, convocată de noua primăriță interimară Silvia Radu, a
eșuat după ce s-au prezentat doar șase consilieri. A urmat o lecție despre responsabilitate, disciplină și cum interesul cetățeanului trebuie să fie mai presus de politică și frustrări personale.

Consilierii din partea PL, PSRM și PN au boicotat ședința, susținînd că numirea Silviei Radu a fost ilegală. „Un primar interimar nu poate numi un primar interimar”, a declarat socialistul Ion Ceban, remarcînd că Nistor Grozavu mai figurează într-un dosar de corupție aflat pe rol și deci e vulnerabil la șantaj. Totodată, socialiștii au afirmat că numirea viceprimarilor prin dispoziție nu ar fi fost posibilă dacă liberalii nu cereau „competențe regești” pentru Dorin Chirtoacă.

Să ne pregătim

Prima vizită în calitate de ministru al apărării, Eugen Sturza spune că o va face la Bruxelles, la Cartierul NATO și apoi la București. Întrebat dacă va ajunge și la Moscova, acesta a răspuns, într-un interviu la Radio Europa Liberă, că va vedea. Sturza a spus că pentru Moldova neutralitatea nu e aplicabilă în forma sa „clasică” și că „noi trebuie să ne pregătim ca să putem riposta [Rusiei] în caz de necesitate”. Vorbind despre relațiile cu președintele Igor Dodon, care se opusese numirii sale, noul ministru al apărării a spus că-l recunoaște ca pe comandat suprem al armatei și că pe parcursul ultimelor trei săptămîni Președinția i-a răspuns la demersuri.

Pe banca acuzaților

Judecătoria Buiucani a început azi examinarea dosarului fostului deputat Chiril Lucinschi, în care acesta e învinuit de spălare de bani și nedeclararea unor averi. Din cei trei martori audiați azi, unul e Radu Guțu, care se bănuiește că a administrat în beneficiul lui Luncinschi o firmă ce primea bani „murdari” de la companii din așa-numitul „grup Șor”, în baza unor contracte presupus fictive. Și Guțu, și Lucinschi au afirmat că nu puteau ști despre proveniența ilicită a banilor. Fostul deputat, care pledează nevinovat, mai este acuzat de faptul că nu a declarat proprietatea asupra unei firme ce figurează în dosarul fraudei bancare. Luncischi susține că toate creditele fuseseră stinse (deci nu poate fi vorba de credite neperformante).

Alo, ajutor

Solicitarea de ajutor social va putea fi depusă nu doar în scris, ci și la telefon, potrivit unei modificări aprobate de Guvern. Cererile incomplete vor fi și ele acceptate, urmînd ca pe parcursul a 5 zile lucrătoare solicitantul să prezinte datele sau documentele lipsă. Potrivit altei modificări, beneficiarii de ajutor social vor fi obligați să utilizeze banii primiți în folosul familiei, inclusiv pentru școlarizarea obligatorie a copiilor. Dacă verificările vor demonstra altceva, ajutorul va fi suspendat.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.