Apelul preluat

Curtea de Apel Chișinău a casat integral hotărîrea Judecătoriei Chișinău prin care au fost anulate alegerile locale noi din Chișinău din iunie 2018. Cererea de apel fusese înaintată de cîștigătorul alegerilor, Andrei Năstase, dar și de PSRM și Consiliul Electoral Chișinău. Așadar, la un an și patru luni de la invalidare, Năstase „se consideră ales.” Asta nu înseamnă însă că Năstase poate veni mîine la lucru la Primărie, cel puțin pentru că, după lege, candidații sunt degrevați din funcție.

Unul intră...

Încă o victorie la Curtea de Apel Chișinău. Ruslan Codreanu a anunțat că a obținut prin judecată recunoașterea validității a ~800 de semnături ce-i lipseau pentru a se înregistra în calitate de candidat independent. Acum el cere convocarea ședinței Consiliul Electoral Chișinău pentru a fi înregistrat în cursa pentru primăria capitalei.

Citatul celebru

Procuratura Anticorupție (PA) îl citează pe Vlad Plahotniuc pe mîine, ora 10:00, la audieri în calitate de bănuit de spălare a banilor în proporții deosebit de mari. Citația este publicată prin intermediul presei pentru că „nu există o altă cale de informare” a fostului lider PDM, fugit din țară. Spre deosebire de alte cazuri, PA oferă presei zero detalii privind dosarul inițiat pe 23 septembrie, în schimb avertizează despre prezumția nevinovăției de care se bucură bănuiții.

Neascultători și neascultați

Mai mulți deputați PDM citați de comisia de anchetă pentru presupusul puci din iunie nu s-au prezentat azi la audieri, așa cum au și declarat anterior. Vladimir Cebotari, bunăoară, a declarat azi că nu vrea să legitimeze activitatea unei comisii nelegitime. Șeful comisiei Mihai Popșoi și-a exprimat regretul că nu a putut adresa mai multe întrebări, de exemplu, de ce Pavel Filip s-a grăbit să semneze decretul prezidențial de dizolvare a Parlamentului. „Noi avem explicație, doar că ar fi fost bine ca cetățenii să știe asta chiar de la Filip,” a spus Popșoi. Printre cei care s-au prezentat azi la audieri totuși a fost Gheorghe Cavcaliuc, fostul șef-adjunct al IGP, cu care comisia a avut „cea mai lungă discuție, deschisă, detaliată.” Însă Popșoi n-a dat aceste detalii, sugerînd că va trebui să așteptăm raportul comisiei, care va fi gata pînă la sfîrșitul anului.

Bani din aer

Deputatul Igor Munteanu a declarat ieri la TV8 că nu au fost găsite documente care să confirme faptul că Avia Invest ar fi investit vreodată bani proprii în Aeroport. În schimb, deja peste un an de la semnarea concesiunii din 2013, grupul Șor a scos primii bani din Avia Invest. Potrivit lui Munteanu, concesiunea a fost o adevărată „găină cu ouă de aur” pentru grupul Șor: numai taxa aeroportuară de 9 euro, înmulțită la 2,8 milioane de pasageri, aducea ~20 mln euro, iar celelalte taxe pentru deservirea avioanelor ajungeau la ~81 mln euro într-un singur an. Comisia de anchetă condusă de Munteanu a prezentat săptămîna trecută raportul final privind concesionarea, recomandînd Guvernului să anuleze contractul cu Avia Invest.

... altul iese

Candidatul Mișcării „Speranța-Надежда” Andrei Donică se retrage din cursa pentru primăria capitalei în favoarea candidatului blocului ACUM. Donică motivează prin faptul că voturile sunt prea dispersate pe „segmentul de dreapta” și îi îndeamnă pe ceilalți candidați „cu șanse puține” să-i urmeze exemplul pentru a evita un cîștig al „stîngii.” Totodată, Donică nu se retrage cu totul din lupta electorală: el își va încerca puterile pentru funcția de primar al satului suburban Condrița și pentru cea de consilier municipal.

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.