Tristan și țara miliardului furat

Jurnal TV a făcut rost de documente care ar demonstra că o firmă afiliată lui Ilan Șor ar fi plătit 25 de mii de lire sterline pentru studiile mezinului lui Iurie Leancă, Liviu Tristan, la Cambridge, în 2012-2013. Documentele au fost transmise de avocatul lui Veaceslav Platon, unul din condamnații în dosarul miliardului. Apropo, alți doi condamnați, Vlad Filat și Chiril Lucinschi, și-au primit sentințele inclusiv pentru că au primit bani prin aceeași firmă, Tomton Trade Corp. Jurnal TV remarcă faptul că Leancă era prim-ministru pe vremea cînd Șor a preluat BEM și Aeroportul, și tot Leancă a fost cel care a semnat pentru primul bailout menit să astupe gaura creată de furtul miliardului, ajutor financiar care ulterior s-a transformat în datorie publică. Vicepremierul Leancă spune că extrasele bancare obținute de Jurnal sunt făcături, iar primarul de Orhei spune că nu-și amintește.

Butelia-bombă

O deflagrație puternică a distrus mai multe apartamente într-un bloc dintr-un complex rezidențial pe blvd Moscova din capitală, sîmbătă seara. Patru locatari au murit, printre care un copil de 4 ani. Spitalizați rămîn o locatară de 30 de ani și un pompier. Cauza încă nu a fost stabilită, dar se presupune că explozia a fost provocată de o butelie de gaz. O soluție alternativă plitelor electrice, buteliile sunt folosite de nevoie de mai mulți locatari ai complexului, multietajarea căruia nu permite racordarea acestuia la rețeaua de gaze naturale. Procuratura a deschis dosar penal pentru omor din imprudență. Blocul, construit în 1984, a fost evacuat, iar accesul va rămîne restricționat pînă la expertizarea tehnică a clădirii. Municipalitatea va oferi 10 mln lei pentru lichidarea consecințelor.

Întoarcerea bunului nume

În trei ani, noii proprietari ai Air Moldova se ambiționează să-i dubleze și reînnoiască parcul de avioane, să-i extindă rețeaua de zboruri, dar și să-i „întoarcă bunul nume”. Datoriile de 1,2 miliarde lei vor fi întoarse în maxim patru luni, spune Marius Puiu, directorul general Blue Air (companie care deține 49%). Tot el a promis „standarde înalte și prețuri accesibile”. Săptămîna trecută, Expert Grup a formulat șase întrebări vizavi de privatizarea transportatorului național, inclusiv de ce Air Moldova a fost lăsată să-și piardă bunul nume, pentru început.

Sponsorul vajnic

ZdG scrie că Trans-Oil finanțează activitățile legate de Moldova ale Consiliului Atlantic, un grup de experți americani cu sediul la Washington. Compania Trans-Oil e condusă de Vaja Jhasi, un vechi prieten de-al lui Vlad Plahotniuc, iar liderii PD merg des la Washington la evenimente organizate de Consiliul Atlantic. „În primul rând, sunt cetățean al SUA (are și cetățenia MD din 2005) și sunt încântat că în Moldova activează Consiliul Atlantic. Ei sunt lideri în susținerea R. Moldova peste hotare”, a recunoscut Jhasi. Consiliul Atlantic e înregistrat ca lobbist pe lîngă UE. Curios e faptul că majoritatea parlamentară a deschis săptămîna trecută o anchetă care îi acuză pe liderii PDA și PAS tocmai de faptul că au participat la evenimente organizate de lobbiști străini care se amestecă în treburile interne ale Moldovei.

Fără soți de îzbîndă

Cam 6 mii de alegători s-au prezentat la cele 35 de secții de vot deschise în R. Moldova în cadrul referendumului constituțional din România, care nu va fi validat din cauza prezenței slabe la urne - în total s-au prezentat mai puțin de 4 milioane de români, pragul fiind de 5,4 mln. Alegătorii urmau să spună „da” sau „nu” pentru modificarea Constituției române care să prevadă că familia se întemeiază între un bărbat și o femeie, și nu între doi soți, cum e scris în prezent.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.