Dragoste pe vremea dezoligarhizării

Președintele fracțiunii PSRM, Vlad Bătrîncea, este nedumerit de atitudinea unor membri ACUM față de alianța asumată cu socialiștii și insistă pe semnarea unui pact de neagresiune înainte de alegerile locale. Reacția lui Bătrîncea vine la două zile distanță după declarațiile colegului de alianță, Octavian Țîcu, cu privire la un acord secret de partajare a funcțiilor și obediența socialiștilor față de Moscova. Președintele Igor Dodon a declarat și el că e nevoie de susținere reciprocă, invocînd disciplina socialiștilor care votează unanim proiectele ACUM.

La rîndul ei, Prim-ministra Maia Sandu a îndemnat colegii din blocul ACUM să nu încurce „vorba goală cu libera exprimare”. De asemenea, premiera a cerut colegilor de alianță să „nu caute pretexte pentru a complica situația”.

Deputatul Dumitru Alaiba, însă, nu crede că dezacordurile interne și comentariile dezaprobatoare ar fi o problemă. Acestea sunt caracteristice democrației, zice Alaiba, și îi îndeamnă pe socialiști să se obișnuiască cu ele.

Ascultători neascultători

Procuratura Generală a deschis trei dosare penale privind interceptărilor telefonice aplicate mai multor persoane din opoziție, presă și societatea civilă în timpul fostei guvernări.

Procuratura s-a autosesizat după ce în presă au apărut informații cu privire la interceptări ilegale efectuate la comanda guvernării PDM. În perioada 2017-2019, sub suspiciunea organizării și conducerii unor dezordini în masă, au fost filați politicieni precum Andrei Năstase, Dan Perciun, Dinu Plîngău, ONGiști ca Sergiu Tofilat sau Arcadie Bărbaroșie, și jurnaliști ca Vladimir Soloviov.

Interimarul interimarului meu

Primarul interimar al municipiului Chișinău, Adrian Talmaci a decis să plece în vacanță. Pentru a nu lăsa orașul în voia sorții, acesta a lăsat-o interimară pe Alexandra Moțpan, secretara Consiliului Municipal Chișinău. Moțpan va asigura interimatul aproximativ o săptămînă. Aceasta nu va avea dreptul să semneze dispoziții și nici să demită angajații primăriei din funcție.

Talmaci s-a ales cu funcția de interimar după ce fostul primar interimar, Ruslan Codreanu, alături de viceprimarul Nistor Grozavu, au fost demiși cu votul majorității CMC. Talmaci va păstra funcția pînă în octombrie, cînd locuitorii municipiului vor alege un primar ne-interimar.

Audiovizualul plivit

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a înregistrat două inițiative legislative care prevăd restructurarea Consiliului Audiovizualului și celui al Concurenței. Litvinenco propune reducerea numărului membrilor de la 9 la 7 în cazul CA și de la 5 la 3 în cazul CC. De asemenea, se propune ca mandatele actualilor membri să înceteze odată cu intrarea în vigoare a legii și să fie numiți interimari pînă la desfășurarea concursurilor. Se propun noi proceduri de selectare, în special ca oameni din afara politicului să facă parte din comisiile de concurs.

Peticit cu ață albă

Polițiștii de la Inspectoratul Ungheni au pornit o anchetă privind depunerea unor declarațiilor false împotriva lui Gheorghe Petic. Fostul polițist de frontieră a stat în arest nouă luni în detenție, însă a fost eliberat după ce Curtea de Apel i-a anulat sentința și i-a trimis dosarul în rejudecare. Acesta fusese inițial condamnat la trei ani și jumătate cu executare pentru viol.

Petic se declară nevinovat și susține că dosarul i-a fost fabricat, pentru dezvăluirile făcute de el în privința mai multor scheme de contrabandă.

Responsabilitatea mai întîi de toate

După ce s-a întors din vacanță, Ministra Justiției, Olesea Stamate, s-a pornit direct la o emisiune TV. Emisiunea a fost însă amînată pentru că ministra a hotărît să participe totuși concursul organizat de Guvern pentru funcția de judecători la Curtea Constituțională.

Concursul nu va fi difuzat în direct, iar înregistrările video vor fi publicat ulterior. Concursul urmează să se încheie azi la ora 23:00.

Componența Curții Constituţionale e de șase judecători, aceștia fiind numiţi pentru un mandat de 6 ani. Doi membri sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistraturii.

Bonusic

Citiți proaspătul nostru articol „Fum fără foc: o poveste cu corporații, deputați și presă”. „Luna trecută, noua guvernare a anulat privilegiile pentru IQOS și alte produse de tutun care nu ard, iar societatea moldovenească s-a ciocnit din nou cu Big Tobacco (...) Deși legea a trecut, merită să ne oprim și să observăm cum a decurs toată dezbaterea publică.”

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.