Atacul cu gaze

Construcția gazoductului Ungheni-Chișinău va începe spre sfîrșitul lui august, mai aproape de Ziua Independenței, a estimat speakerul Andrian Candu într-o emisiune radio. Șeful legislativului spune că un alt proiect important de infrastructură energetică, cel privind interconexiunea electrică cu UE via România, este pregătit pentru implementare. În acest scop s-a luat un împrumut și s-au obținut mai multe granturi, peste 250 de milioane de euro în total.

În legătură cu aceste promisiuni, Experții IPN îl citează pe Andrian Candu, versiunea 2014: „Până la sfârșitul anului 2014 [...] va fi elaborat studiul de fezabilitate pentru conducta de gaze Ungheni-Chișinău, proiectul tehnic va fi realizat în 2015, iar lucrările de construcție vor demara în 2016”. „Putem doar constata că răbufnirea proiectelor energetice s-a amânat exact pentru un ciclu electoral”, observă Experții IPN .

Foarte aproape de nimic

Tot Candu a declarat că Moldova este „foarte aproape” de a îndeplini condițiile și pentru a doua tranșă de asistență macrofinanciară din partea UE. Democratul a spus că autoritățile vor invita o misiune de la Bruxelles pentru a se convinge de asta. Ceea ce omite Candu să menționeze e că fără îndeplinirea pre-condițiilor politice, cum ar fi respectarea statului de drept, îndeplinirea celor tehnice pentru a doua tranșă va aduce țării tot atîția bani cîți au venit deocamdată prima.

Drum îndelungat

Ucrainenii de la Automagistral-Pivden vor reabilita 85 km din drumul național M3 Chișinău-Giurgiulești. Contractul, de aproape 30 mln euro, prevede reabilitarea a două tronsoane: mun. Comrat - s. Svetlîi și s. Ciumai - centura Slobozia Mare. Termenul de executare e de 36 de luni, plus 12 luni pentru retușări, însă șeful firmei cîștigătoare, Mykola Timofeev, e încrezător că se poate și mai repede de-atîta. În 2014, pe cînd ministru la transporturi era Vasile Botnari, un segment din drumul Chișinău-Giurgiulești se desemnase firmei controlate de „regele astfaltului”, controversatul om de afaceri român Costel Cășuneanu. Asta deși anterior firma întîrziase lucrările la alt drum, iar Cășuneanu fusese condamnat penal. Nesurprinzător, către 2017 pe segmentul desemnat nu s-a făcut mai nimic.

Ilan vs raportul nemernicilor

O nouă ședință de judecată în dosarul lui Ilan Șor are loc astăzi la Curtea de Apel Cahul. Ședința s-a desfășurat după ușile închise, iar afară s-au adunat susținători cu pancarte. „Juriștii noștri britanici au demonstrat că raportul Kroll a fost făcut la comandă de niște nemernici. Noi vom demonstra ce și cum s-a întâmplat cu adevărat”, le-a spus Șor manifestanților. Aceasta este a treia ședință în dosarul primarului de Orhei la Cahul. Prima ședință a fost amînată la cererea avocaților, iar a doua la solicitarea procurorului.

Scînteie de pojar

În ultimele zile în raionul Ceadîr-Lunga au fost înregistrate 16 cazuri de rujeolă la copii cu vîrste de 7-15 ani. Doar unul dintre copii era vaccinat și a suportat îmbolnăvirea mai ușor. S-a constatat că virusul a fost contactat de cîțiva copii în regiunea Odesa, unde au mers în vizită la rude. Ulterior acești copii, împreună cu părinții, dar și alte familii cu copii, au intrat într-o tabără de tip familial din localitatea Morenii Noi. În total, la tabăra din Ungheni au mers 24 de adulți și 74 de copii, unde s-au aflat o săptămînă. Ultimul focar de îmbolnăviri de pojar înregistrat în raionul Ceadîr-Lunga a fost în anul 1978.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.