Gaudeamus decapitat

Astăzi clădirea cinematografului Gaudeamus a rămas fără acoperiș. Primăria Chișinău a emis un comunicat în care amintește că edificul e proprietate privată din 2004, iar demolarea e autorizată din 2016. În februarie 2018, Primăria a eliberat un certificat în vederea înălțării unui bloc rezidențial pe acest teren. Primarul ales Andrei Năstase spune că a încercat să intervină, făcînd tentative repetate de a lua legătura cu responsabilii de la Primărie, dar nimeni nu i-a răspuns la telefon.

Plicușor

Primarul de Orhei Ilan Șor va fi citat la Procuratura Anticorupție „în perioada imediat următoare” în legătură cu o postare în care afirmă că finanța cu bani peșin PLDM-ul pe vremea lui Vlad Filat și că Maia Sandu era printre membrii de partid cei care primeau banii în plic drept supliment la salariu. Lidera PAS a zis că nu a luat bani în plic de la nimeni niciodată și că-l va da pe Ilan Șor în judecată pentru defăimare. La rîndul său, primarul de Orhei spune că avocații săi adună probe pentru a depune cel puțin 7 demersuri în judecată împotriva Maiei Sandu, inclusiv pentru că aceasta i-ar fi „insultat și umilit” simpatizanții.

Coordonarea arenei la TV

CCA recomandă radiodifuzorilor, la solicitarea Ministerului Educației, să ruleze gratis cinci spoturi de promovare a Arenei Naționale. Argumentele sunt că spoturile promovează avantajele sociale și economice ale proiectului, modul sănătos de viață în general, sunt „deosebit de atractive” și îi au drept protagoniști pe cîțiva sportivi cu performanțe. Spoturile ar urma să fie difuzate în două etape: între 11 iunie-11 iulie și 1 octombrie -15 decembrie. Anunțat în martie de liderul PD Vlad Plahotniuc, proiectul a fost criticat drept unul electoral și inițiat cu încălcări de procedură.

Păstrați echidistanța

O altă știre de la CCA e că autoritatea a sancționat mai multe televiziuni pentru reflectarea neechidistantă a campaniei pentru primăria Chișinău, dînd amenzi cuprinse între 5.000 și 25.000 de lei. După cum remarcă Unimedia, majoritatea televiziunilor sancționate l-au favorizat pe socialistul Ion Ceban. Canalele din grupul pro-guvernamental GMG nu se regăsesc în lista sancționaților. Oficial, acestea nu au reflectat campania, ci doar „ceea ce se întîmplă în cotidian”. Aici puteți vedea cine și cu cît a fost amendat.

Finanțare pentru performanță

Ministerul Educației finalizează o metodologie de finanțare a universităților publice care va include și o componentă de performanță, de 20% din totalul sumei alocate, pe lîngă finațarea de bază de 75% și fondul de rezervă de 5%. Performanța universitară va fi finanțată în funcție de cercetarea științifică, performanța artistică și sportivă, dimensiunea de internaționalizare și orientarea socială (asigurarea cu cămine).

Strîmtoarea Chirtoacă-Ceban

Primarul ales Andrei Năstase a declarat la „În Profunzime” că proiectele bune începute de Dorin Chirtoacă vor fi continuate, iar cele proaste vor fi eliminate. Potrivit experților IPN, asemenea declarații „sugerează că lucrurile, mai degrabă, vor merge din inerție, asta ca să nu fie mai rău decât este”. „Totuși, după validarea mandatului, lui Andrei Năstase ar trebuie să i se ofere cele o sută de zile standard de protecție împotriva atacurilor propagandistice. El realmente, ca orice nou ales, are nevoie de o minimă acomodare, restructurare și optimizare a Primăriei, pentru demararea activităților prioritare. Va fi, probabil, suficient pentru ca alegători să înțeleagă dacă Andrei Năstase poate evada din strâmtoarea Chirtoacă-Ceban.” Citiți mai multe în articolul „Andrei Năstase între Bismark și Churchill”.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.