Libere și corecte…

35 de ONG-uri au relansat astăzi activitatea Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte pentru a monitoriza campania electorală și parlamentarele din toamnă. Organizatorii spun că lansarea este oportună, întrucît mai multe partide deja desfășoară activități pre-campanie. Membrii Coaliției vor munci pentru a le explica alegătorilor particularitățile scrutinului, care se va desfășura după regulile sistemului mixt.

...democratice și transparente

Tot azi, Vlad Plahotniuc a cerut deputaților din partidul său să creeze un grup de lucru pentru organizarea alegerilor parlamentare într-un mod democratic și transparent. Vor fi invitate să facă parte partidele din opoziție, societatea civilă și instituțiile specializate.

Tototdată, liderul democraților și-a instruit deputații să convină cu celelalte fracțiuni, pînă la sfîrșitul acestei luni, asupra datei exacte a scrutinului.

Noutate excelență

Vicepreședinta PDM Cristina Bălan a fost propusă de partid în calitate de ambasadoare în SUA. Comisia parlamentară relevantă a avizat candidatura tot azi. Aceasta urmează să mai fie aprobată de Guvern și apoi confirmată prin decret prezidențial.

Economie cu hipotermie

Comentînd știrea de ieri privind prognoza inflației, în scădere de la 3,7% la 3,3%, economistul Veaceslav Ioniță a explicat pentru Newsmaker că acesta e un simptom al unei economii care funcționează prost: „dacă cineva are temperatura corpului 42 de grade, asta nu-i bine, dar și o temperatură sub 36 de grade tot nu-i de bine.” O inflație mică în sine nu va duce la consecințe grave, dar nici nu va contribui la vreo creștere economică.

Frankfurt-pe-Răut

Mold-street scrie că doi giganți germani, Lufthansa Cargo și Fraport (operatorul Aeroportului Frankfurt), ar fi interesați să investească în dezvoltarea Aeroportului Mărculești. Acesta se vrea un nod aviatic care să asigure conexiunea între UE și CSI. În prezent, deși are calificativul „internațional” și mai e și zonă economică liberă, aeroportul din apropierea Floreștiului nu o duce foarte bine. ZdG a scris că majoritatea rezidenților AIM sunt firme fondate și gestionate de apropiații administrației aeroportului.

Moldova pămînt japonez

Jumătate din pămînturile agricole din țara noastră sunt lucrate cu ajutorul tehnicii livrate de-a lungul a 18 ani prin intermediul proiectului 2KR al Guvernului Japoniei. Afirmația a fost făcută de ministrul agriculturii Liviu Volconovici, la o ceremonie de înmînare a unui nou lot de 106 tractoare achiziționat dintr-un grant 2KR. Din anul 2000 și pînă în prezent, peste 4000 de agricultori moldoveni și-au achiziționat tehnică în condiții avantajoase în cadrul proiectului japonez. Mai mult, s-au acordat granturi în valoare de $24,5 mln, prin care s-au procurat ~9000 de unități.

Pays Basco

Basco Bălți a devenit din nou campioană a Moldovei la baschet masculin. În seria finală, echipa s-a impus cu 3-0 în fața echipei Gamma. Medaliile de bronz au fost cucerite de BC Rîbnița, învingători 3-0 în finala mică cu Speranța Chișinău.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.