Dreptate pentru justiție

Președintele Igor Dodon a declarat că e sigur în proporție de 90 la sută că Guvernul Sandu va cădea iar coaliția se va destrăma în urma deciziei surpinzătoare de ieri de a modifica Legea Procuraturii prin procedură specială, care modificări au și fost publicate azi în Monitorul Oficial. În replică, șefa executivului Maia Sandu declară că e gata să-și asume „toate costurile” și că menținerea coaliției n-are rost fără o reformă a justiției pe bune, alegerea unui procuror general integru fiind un element important al acestia.

„Pasul făcut de lidera PAS este un pas de rupere a coaliției de guvernare,” Igor Dodon

Președintele Dodon, după o ședință de lucru la PSRM, a declarat că socialiștii ar vrea să păstreze majoritatea parlamentară în componența actuală, însă consideră că mișcarea Maiei Sandu contravine constituției și acordului de coaliție. Șeful statului s-a oferit să organizeze consultări cu fiecare fracțiune a coaliției în parte, iar apoi împreună, pentru a găsi o soluție pînă mîine la ora 15:00, cînd va fi convocat Parlamentul (între timp, Dodon și Sandu s-au întîlnit azi cu ambasadorii străini). În calitate de plan B, socialiștii pregătesc o moțiune de cenzură, pentru că găsesc modificările Maiei Sandu inacceptabile ca procedură și conținut.

În varianta actuală, amendamentele adoptate de Guvern prevăd nu doar preselectarea candidaților pentru funcția de PG de către prim-ministru, ci și o comisie care să poată evalua și eventual propune demiterea procurorului-șef pentru imixtiuni ilegale sau alte încălcări grave.

„Politicienii vin și se duc, dar schemele de corupție rămîn tot acolo, de trei decenii,” Maia Sandu

Spre seară, Guvernul a anunțat măsuri adiționale, menite să pună în aplicare recomandările Comisiei de la Veneția privind reforma CSJ și a Procuraturii. În special, proiectul propune crearea Comisiei de Evaluare – pentru evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor din punct de vedere al integrității, eticii și profesionalismului. Membrii Comisiei vor fi selectați și supravegheați de o Misiune de Monitorizare, compusă din 5 experți străini și 2 din societatea civilă. Contestațiile magistraților picați la evaluare vor fi examinate de un Colegiu Special de Apel. Guvernul a mai spus că evaluarea va începe cu Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor.

Între timp, fracțiunea PDM și-a retras moțiunea de cenzură înaintată acum trei săptămîni împotriva Guvernului, aparent cu scopul de a face loc pentru eventuala moțiune a socialiștilor.

S-au reținut nițel

Fostul polițist-șef reținut ieri la Aeroport într-un dosar de contrabandă cu arme va fi cercetat în libertate. Ion Bodrug s-a aflat de fapt în căutare pe două cauze, însă în una mandatul de arest împotriva sa a fost anulat de instanță. În al doilea caz, cel legat de presupusa contrabandă, procurorii i-au adus la cunoștință actul de învinuire și l-au lăsat să plece acasă, pînă una alta.

Tot ieri, procurorii n-au reușit să obțină un mandat de arest pe 30 de zile împotriva vicepreședintele CSJ Oleg Sternioală, reținut luni. Fiind bănuit de faptul că și-a permis bunuri de lux mult peste veniturile declarate de familia sa, Sternioanlă a fost eliberat din sala de judecată fără a i se aplica vreo măsură preventivă. Mai mult, azi Sternioală a dat în judecată Consiliul Superior al Magistraturii pentru faptul că și-a dat acordul pentru urmărirea penală a acestuia.

Azi s-a aflat despre faptul că un avocat moldovean dat în căutare internațională s-a predat benevol. Ion Dorogoi e bănuit că a făcut parte dintr-un grup de persoane afiliate lui Veaceslav Platon, care au participat la preluarea ostilă (moldovenii îi zic „atac raider”) a acțiunilor MAIB în 2013. Mai exact, avocatul și complicii ar fi trucat procedura de alegere a conducerii băncii, iar în consecință mai mulți acționari au fost jefuiți. Deocamdată, Dorogoi a fost reținut pentru 72 de ore.

Planuri solidare

Dacă asta o să mai conteze mîine, ministra finanțelor Natalia Gavrilița a oferit miercuri detalii privind Bugetul pentru 2020, botezat „Buget al solidarității.” Acesta presupune creșteri salariale cu 6-10% pentru majoritatea angajaților bugetari, dar și prestații sociale mai mari pentru persoanele cu cele mai mici venituri. De exemplu, unele categorii de salariați cum ar fi primarii, directorii și directorii-adjuncți de școli, bibliotecarii, bucătarii, pompierii și militarii, vor avea creșteri salariale de la 400 la 2500 lei. Vedeți aici o listă compilată de Mold-street cu categorii de beneficiari și cifre. Mai mult, autoritățile locale ar putea păstra cote mai mari din impozitele pe venit colectate pentru dezvoltarea proprie.

Deficitul artificial

Autoritățile ruse au acordat 500 de autorizații de transport suplimentare pentru 2019. Asta în condițiile în care transportatorii moldoveni protestează din cauza stocului epuizat, iar Ministerul Economiei a solicitat 5000 de bucăți. Pentru anul viitor, Rosavtotrans a promis să mărească numărul de autorizații cu 1 mie, pînă la 16 mii. Anterior ministrul economiei Vadim Brînzan declara că în prezent, din stocul pentru acest an, mai rămîn cam 1 mie de autorizații neutilizate, undeva pe piața neagră. Brînzan a mai declarat că, potrivit autorităților ruse, inițiativa de a introduce o cotă fixă de autorizații a venit de la guvernarea PDM, iar ministrul actual susține că acest lucru s-a făcut tocmai pentru a crea un deficit artificial și a distribui autorizațiile prin persoane afiliate.

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.