Prețul promisiunilor

Președintele Igor Dodon a declarat că a reușit să obțină, în discuțiile cu Vladimir Putin, promisiunea unui sprijin de 1 miliard de dolari—parte împrumut, parte donație—pentru drumuri și infrastructură, dar și anularea temporară a taxelor vamale pentru anumite exporturi agricole în Rusia. Iar prețul la gazele rusești ar putea scădea cu 25-30%. „Dar asta depinde și de rezultatul alegerilor din 24 februarie”, a precizat Dodon.

Promisiunile vin la doar trei săptămîni de la declarația că Rusia nu va sprijini niciun concurent electoral anume în parlamentarele moldovenești din februarie. La fel, politologul Dionis Cenușa observă că, deși creditele nu reprezintă în sine o problemă, contează și de la cine și în ce condiții te împrumuți. Or, asupra Moldovei și așa atîrnă, neclar, o datorie de $7 mlrd pentru gazul consumat de Transnistria.

Citiți la temă și „Pro-misiuni pro-Moldova. Experții IPN”.

A, de la amuș

Camera Deputaților de la București a aprobat azi proiectul așa-numitei Autostrăzi a Unirii (A18), o șosea de ~320 km care ar urma să unească Tg. Mureșul românesc de Ungheniul moldovenesc, via Iași. Proiectul a fost inițiat de PMP-ul fostului președinte Traian Băsescu (care azi încearcă la CSJ să-și recîștige cetățenia moldovenească). Costul autostrăzii e estimat la €6,75 mlrd (credite externe, fonduri europene și/sau parteneriate publice-private). Aprobarea în Camera Deputaților e cu valoare de simbol în anul Centenarului. Dar, deși Parlamentul a stabilit A8 drept prioritate, executivul român se pare că preferă A13 (Brașov-Bacău) ca o alternativă mai ieftină (€2,16 mlrd), dar și mai circulată, pentru o autostradă ce ar lega Moldova (nu republica) de Ardeal prin Carpații Orientali.

Eu sunt popă țigănesc și am voie să grăiesc

Propunerea unui grup de deputați PD de a exclude „ziua tăcerii” a fost avizată de Comisia juridică. Amendamentul presupune că agitația electorală va fi permisă în ziua dinaintea alegerilor, dar și în ziua alegerilor. Excepție vor face secțiile de votare și 100 de metri în jur. O postare pe FB de tip „ieși la vot”, calificată de justiția moldovenească în mod controversat drept agitație electorală, l-a costat pe Andrei Năstase de la PDA mandatul proaspăt cîștigat în cursa pentru primăria Chișinău din iunie. Democrații au respins orice acuzație de influențare a justiției, afirmînd că Năstase și-a făcut-o cu mîna lui, și au promis să revizuiască legislația pentru a „închide portițele” repetării unei atari situații. (De fapt, alte portițe se cam deschid, mai ales pentru cei cu bani și televiziuni multe).

Duty de-aici

Deputații PLDM Tudor Deliu şi Lilian Carp au contestat la CC modificările care permit deschiderea benzinăriilor și restaurantelor duty-free. Se reclamă încălcarea art.131(4) din Constituție, care spune în particular că orice amendament ce atrage reducerea veniturilor bugetare trebuie mai întîi acceptat de Guvern. Opoziția a criticat măsura, cu diferite ocazii, ca pe una adoptată netransparent și ca fiind o favoare făcută de guvernare lui Ilan Șor și companiei Dufremol. Nici UE nu pare încîntată de practica deschiderii benzinăriilor scutite de impozite la granițele sale.

Poftiți la dialog închis

Speakerul Andrian Candu spune că ar fi ilegal să se accepte condiția Maiei Sandu, care a zis că vine la audierile în cazul „Kozlovska versus treburile interne ale Moldovei” doar dacă ședința va fi publică. Candu argumentează că informațiile care ar putea ieși la iveală sunt confidențiale, iar deputații ar putea fi trași la răspundere pentru încălcarea regimului de confidențialitate. Potrivit speakerului, condiția publicității audierilor, pe care Sandu știe că membrii comisiei n-o pot accepta, n-ar fi decît tactica liderei PAS de a evita interogatoriul. În orice caz, zice Candu, Sandu e liberă să facă decalarții pentru presă după audieri dacă poftește. Mai mult, speakerul promite că va „depune tot efortul” ca raportul comisiei să fie desecretizat după finalizarea anchetei.

Citiți mai mult la temă „PDM vs Kozlovska. Care e miza?”.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.