Controlul Primăriei

Partidul Democrat nu are „aspirații politice” privind Primăria Chișinău—a declarat liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc—dar e gata să susțină prin intermediul Guvernului „toate proiectele bune”.

Plahotniuc a respins acuzațiile că instalarea Silviei Radu în fotoliul de primar interimar (și numirea lui Ruslan Codreanu în calitate de viceprimar) ar fi însemnat preluarea Primăriei de către democrați. Și i-a întrebat pe liberali și socialiști de nu au desemnat ei un primar interimar avînd în vedere că, „împreună”, dețin majoritatea în CMC.

„Știți de ce Partidul Liberal și Partidul Socialiștilor s-au speriat așa de tare [de] numirea viceprimarilor? În primul rînd că lucrurile în Primăria capitalei se vor schimba spre bine. În al doilea rînd, evident că se tem că pierd controlul”, a spus acela care sugerează că nu controlează Primăria.

Într-adevăr, și PL și PSRM au denunțat ieri rocada Grozavu-Radu ca pe un „atac raider” al PD și au promis că vor contesta numirea. Însă liberalul Valeriu Munteanu nu-i de acord să fie pus „în aceeași oală” cu socialiștii: dacă în această vară consilierii socialiștii au sabotat prin neprezentare încercarea lui Dorin Chirtoacă de a numi viceprimari, de data asta ei „conștient și deliberat” au asigurat cvorumul.

Întrebați un jurist

Procurorul general Eduard Harunjen afirmă într-un interviu pentru Ziarul Național că Vitalie Proca nu poate fi chestionat de procurorii moldoveni în legătură cu atentatul împotriva bancherului Gorbunțov. Asta din cauza că Rusia l-ar fi extrădat pe Proca României cu condiția că acesta nu va fi interogat în legătură cu alte fapte decît cele comise în România. „Întrebați un jurist ce înseamnă regula specializării (sic) când e vorba de extrădarea unui cetățean”, a spus Harunjen, referindu-se la principiul specialității. „O parte din aceste declarații au fost verificate și s-a confirmat că sunt false”, a adăugat procurorul general.

Părerile experților privind oportunitatea unei anchete pe marginea acuzațiilor lui Proca sunt împărțite: unii spun că niște declarații la televiziune, nesusținute de probe și fără un denunț în formă scrisă, nu pot fi temei pentru un dosar; în timp ce alții aduc argumente că denunțul lui Proca trebuie verificat.

După ce săptămîna trecută Vlad Plahotniuc a ales să nu comenteze acuzația lui Proca, invocînd lipsa de credibilitate a interlopului, azi liderul PD a decis să acuze că interviul cu asasinul ar fi fost regizat de forțe politice rivale, spunînd că organele de drept „se vor ocupa” de asta.

Cea mai importantă piață

Cu prilejul lansării la Chișinău a unui proiect care va povesti despre beneficiile AA/DCEFTA, comisarul european pentru comerț Cecilia Malmström a remarcat că UE a devenit cea mai importantă piață de desfacere a Moldovei. Pe parcursul a trei ani de implementare a DCFTA, comerțul cu UE a contribuit cu 7,2% la creșterea exporturilor Republicii Moldova, iar 1360 companii autohtone (60% din numărul total de companii exportatoare) exportă în UE.

După întrevederea cu Cecilia Malmström, președintele Igor Dodon a declarat că a solicitat revizuirea DCEFTA în privința anumitor produse și revenirea la preferințele comerciale autonome (potrivit cărora exporturile moldovenești sunt scutite de taxe vamale, iar importurile europene în Moldova nu). „Acest lucru se referă la producția din sectorul agroindustrial, care, în proporție de peste 70 la sută, este exportată în prezent pe piața Federației Ruse și a statelor CSI, iar perspectiva exportului pe piața UE este una foarte joasă.” Totodată, președintele a solicitat majorarea unor cote de export pentru produsele moldovenești care se bucură de creștere anuală pe piața UE.

Vedeți la temă articolul „Este oare Moldova inundată cu produse agroalimentare din Europa?”

Tranșă aprobată

Guvernul și FMI au căzut de acord cu privire la alocarea unei noi tranșe, în mărime de $22 mln, în cadrul programul semnat în noiembrie anul trecut. Decizia urmează să fie aprobată de către Consiliul Directorilor FMI la sfîrșitul lunii decembrie. „Perspectivele pentru Moldova sunt favorabile.”, a declarat Ben Kelmanson, șeful echipei de experți FMI. Potrivit premierului Pavel Filip, Republica Moldova a beneficiat de stabilitate economică și financiară, iar creșterea economică și-a revenit după criză.

ANI. Era clar că o să dureze

La peste un an de la adoptarea pachetului de legi privind integritatea, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) așa și nu a devenit funcțională. Iar felul în care se desfășoară concursul de suplinire a funcțiilor de președinte și vicepreședinte „vorbește despre caracterul intenționat de tergiversare”, se arată îngrijorați cei de la Transparency International - Moldova. „Se creează impresia unei lupte acerbe pentru controlul ANI, încercându-se înlocuirea unei persoane cu mandatul expirat cu o altă persoană mandatul căreia va expira în curând, în loc de a se concentra asupra unui concurs transparent de selectare a unui candidat independent, integru şi profesionist”, se spune în comunicatul organizației, cu referire la conflictul între Anatol Donciu și Victor Strătilă.

Prioritățile viceprimarului

Noul viceprimar al capitalei, popular-europeanul Ruslan Codreanu, își propune să implementeze sistemul de taxare electronică în transportul public, să digitalizeze arhiva municipală și să asigure protecția animalelor fără adăpost, între alte priorități. „Am pus deja pe masa de discuții comasarea Parcului Urban de Autobuze cu Regia Transport Electric, astfel încît să avem o singură întreprindere mult mai eficientă”, a declarat viceprimarul numit ieri.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.