Alt tablou, aceleași fețe

Potrivit unui nou sondaj CBS-AXA/Watchdog, favoriții în cursa pentru primăria capitalei s-au schimbat cu locurile față de acum două săptămîni – socialistul Ion Ceban ar lua 25,7%, față de 19% pentru candidatul blocului ACUM Andrei Năstase. Scorul mai mare pentru Ceban s-ar datora unui număr mai mic de indeciși față de sondajul precedent, dar și eliminării lui Ruslan Codreanu din cursă, a explicat expertul Valeriu Pașa. În Consiliul Municipal, PSRM ar obține 20 de mandate de consilier din cele 51, iar ACUM – 17. În rest, „partidul Șor va avea cu siguranță doi reprezentanți, PDM – doi, PL – unu,” estimează Pașa.

Cu ochii pe pomeni

Secretarul general al Guvernului Andrei Spînu a declarat că executivul va urmări cu atenție sporită proveniența donațiilor în campania electorală. Guvernul a cerut autorităților care controlează fluxurile bănești, precum Fiscul, CNA, MAI, SIS sau Serviciul Vamal, să ofere susținere în identificarea „donațiilor suspecte” și cazurilor de finanțare ilicită a partidelor. Totodată, Guvernul a dat de înțeles că nu va tolera implicarea sistemului de asistență socială în distribuirea pomenilor electorale. Anterior, în preajma alegerilor din februarie 2019, Promo-LEX a identificat 13 cazuri care s-ar putea califica drept cumpărare a voturilor.

La subiectul finanțării netransparente, PL și USB au cerut azi, separat, scoaterea din cursă a lui Ion Ceban după ce socialistul n-ar fi declarat onest cheltuielile pentru panouri (despre asta a atenționat încă săptămîna trecută Grigore Petrenco. În mod curios, acuzațiile similare formulate de Petrenco în adresa lui Andrei Năstase au fost ignorate de PL și USB). Explicația lui Ceban e că el a decis să achite în rate cheltuielile pe panotaj.

Brațele inegale ale justiției

Numărul procurorilor din Moldova este dublu față de media țărilor membre ale Consiliului Europei, în timp ce numărul judecătorilor este considerabil mai mic, se arată într-un raport CRJM. Raportul mai spune că, deși în 2018 justiției i s-a alocat 1,5% din bugetul de stat, peste media de 0,9%, totuși suma este cea mai mică din toate țările CoE. La fel, Moldova are de 2,3 ori mai puțin avocați, din cauza posibilității limitate a populației de a le plăti serviciile, dar și din cauza atenției limitate acordate de justiție argumentelor avocaților. Oarecum surprinzător, justiția moldavă rezolvă cauzele judiciare de 3 ori mai repede decît în țările CoE. Asta ridică semne de întrebarea privind calitatea actului de justiție, spune CRJM (iar ceea ce vedem în cazuri precum cele ale lui Ilan Șor, de exemplu, reprezintă excepții care confirmă regula).

Încă una extraordinară

Asociația „Vocea Justiției” (a nu se confunda cu Asociația Judecătorilor) solicită CSM să mai convoace o Adunare generală extraordinară a judecătorilor. Asociația, care anterior a susținut parțial petiția celor 87 de judecători, recunoaște că Adunarea din 27 septembrie „nu a avut cvorum [și] nici temei legal pentru ridicarea mandatelor membrilor CSM.” Propunerea e ca, de data asta, fiecare membru CSM în parte să prezinte un raport de activitate și să ceară un vot de încredere, iar în cazul în care nu-l primește, să plece. Asociația mai cere o discuție transparentă a problemelor cu care se confruntă sistemul judecătoresc.

Banda Sheriffului

Orange și Moldcell se opun intenției autorităților de a oferi licență companiei Interdnestrkom (IDK), parte din grupul Sheriff, controlat de milionarul Victor Gușan. Negocierele au pornit încă din perioada Guvernului Filip, în baza unui
proiect de lege
votat de majoritatea parlamentară pedistă. Pe scurt, statul ar urma să ia o bandă de frecvențe strategică de la cei doi operatori de pe malul drept pentru a o ceda celui de pe malul stîng. În opinia experților, citați de
mold-street, asemenea schimbări ar consolida monopolul IDK în zonă și ar cauza scăderea veniturilor la bugetul public, pentru că operatorul transnistrean este scutit de impozite. Mai mult, compania controlată de Sheriff ar putea deveni unicul operator cu acoperire cu adevărat națională, în eventualitatea în care ea va obține acces la întreg malul drept, prin roaming ieftin, în timp ce va păstra monopolul pe malul stîng.

Orange și Moldcell în principiu ar fi de acord cu o asemenea schimbare, cu o singură condiție: compensațiii pentru investițiile deja efectuate, dar și pentru veniturile care le-ar fi avut.

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.