Reacții după Orizont

◎ Avocatul Poporului Mihail Cotorobai s-a declarat consternat de decizia de expulzare a celor șapte profesori de la liceele Orizont. Din cîte s-a putut documenta, avocatul poporului crede că în acest caz au fost sfidate în mod flagrant angajamentele internaționale în domeniul drepturilor omului. La fel, există temeiuri de a presupune că nu au fost respectate nici prevederile legale prevăzute în Constituție, în Legea privind azilul și cea privind privind regimul străinilor. Ombudsmanul a reamintit că, potrivit jurisprudenței CEDO, există o interdicție categorică de a returna persoane unui stat străin dacă există un pericol ca acestea să fie supusă relelor tratamente acolo.

◎ CEDO, la rîndul ei, a acceptat cererea avocatului Vitalie Nagacevschi în interesele cetățenilor turci expulzați în mod suspect, scrie ZdG. Guvernul va trebui să dea explicații pînă pe 5 octombrie. Pînă atunci, însă, situația celor expulzați rămîne incertă

◎ Șapte europarlamentari, printre care și Monica Macovei, au adresat o scrisoare președintelui Igor Dodon și premierului Pavel Filip în care critică cu tărie aceste acțiuni. Și comisarul pentru negocieri de extindere Johannes Hahn a postat pe Twitter că așteaptă ca autoritățile moldovene să respecte statul de drept și toate procedurile judiciare.

◎ La mai multe filiale ale Liceului „Orizont”, în dimineața zilei, profesori și părinți au organizat flash-mob-uri în susținerea celor șapte.

◎ Peste ocean, diaspora turcă a protestat în fața misiunilor diplomatice de la Washington, Chicago și New York. La Berlin, misiunea diplomatică ar fi fost evacuată, în legătură cu presupuse riscuri de securitate. Inițial, ambasadorul Oleg Serebrian a infirmat, iar apoi a confirmat informația.

◎ Aparent surprinși, premierul Pavel Filip a cerut informații suplimentare de la SIS, iar speakerul Andrian Candu a solicitat audieri parlamentare. Președintele Igor Dodon a solicitat și el informații, iar consilierul lui a negat faptul că profesorii ar fi depus cerere de azil.

Primaries socialiste

La sfârșitul săptămînii curente Partidul Socialiștilor va începe o serie de acțiuni de proteste pre-electorale, a anunțat lidera formală a formațiunii Zinaida Greceanîi. Cu această ocazie se vor face un fel de sondaje de opinie între votanții PSRM, numite „primaries”, pentru a vedea care candidați pot fi susținuți. Aceste acțiuni în diferite localități țară vor fi organizate pînă la sfîrșitul lui octombrie, după care vor avea loc acțiuni „zonale”. „Probabil că în noiembrie vom face o acțiune foarte serioasă în centrul capitalei cu invitarea tuturor susținătorilor și membrilor de partid, la care să prezentăm și candidații, și lista de partid”

De ce politicienii nu-și onorează promisiunile?

În legătură cu recenta întrevedere a președintelui Igor Dodon cu liderul separatist Vadim Krasnoselski, Experții IPN desprind din comunicatul oficial că s-a realizat „o apropiere între pozițiile celor două părți în scopul elaborării unor abordări și realizării ulterioare a acestora”. „Wow, de ce atât de întortocheat dacă, în primele o sută de zile ale mandatului prezidențial, adică până la 1 aprilie 2017, în dialog cu liderii de la Tiraspol, urma să se ajungă «la un compromis referitor la proiectul de reglementare politică» a problemei transnistrene? De atâta că domnul președinte le-a promis cetățenilor ceea ce nu poate realiza,” conchid experții și aduc argumente în acest sens.

Ratare frumoasă

Perechea Radu Albot/Malek Jaziri a ratat calificarea în finala turneului de Mare Șlem de la US Open. Chiar și așa, calificarea lui Radu Albot în semifinale la US Open rămîne a fi cea mai mare performanţă din cariera sa, dar și a tenisului moldovenesc.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.