Of, măi Eloane

Chiril Gaburici își dorește să aducă în Moldova companiile americane Tesla, Apple și IBM. La o întrevedere cu ambasadorul SUA James Pettit, ministrul economiei a spus că, pe lîngă potențialele afaceri propriu-zise, îl interesează să importe în Moldova și cultura antreprenorială a acestor corporații. Gaburici a povestit ambasadorului despre cadrul legislativ ajustat, în special așa-numitul pachet pro-business, reforma regulatorie și politica fiscală simplificată etc. În ce privește Tesla, în 2016 și apoi în 2017, compania anunțase că ar putea construi în Moldova o stație Supercharger pentru electromobile în cadrul planurilor de extindere a rețelei în Europa de est. Pînă în prezent planul rămîne cu statut de „coming soon”. Degrabă, adică.

Încă un partid unionist?

La următorul său congres, PLDM ar putea deveni oficial un partid unionist sau, cel puțin, găsi „o formulare mai diplomatică privind opțiunile unioniste”, a declarat Gheorghe Răilean, primar de Cimișlia și membru al formațiunii. El a afirmat că PLDM are mulți primari unioniști, fără a preciza vreo cotă. „Un adept al integrării europene nu poate fi anti-unirea cu România”, a conchis Răilean. E cel puțin o mostră de gîndire deziderativă din partea domnului Răilean, zicem noi, pentru că potrivit BOP-ului din mai, 55% ar vota pentru UE, față de 24% pentru unirea cu România (împotrivă ar vota 57%).

Alarmă la Casa Presei

Guvernul se gîndește să schimbe gestionarul Casei Presei, un complex din centrul capitalei. Unii editori și jurnaliști au estimat că, după reorganizare, chiria pentru redacții va fi mărită din nou, sau, și mai rău, complexul ar putea fi expus privatizării. ONG-urile de media au semnat o declarație în care solicită Guvernului să garanteze păstrarea destinației tradiționale a complexului „Casa Presei” și anume pentru sediile redacțiilor, dar și să nu admită privatizarea. De altfel, declarația menționează că și pînă acum, în ultimele decenii, interesele comerciale ale administrației Casei Presei au prevalat, astfel că multe redacții au fost nevoite să părăsească edificiul, care a fost construit special pentru presă în anii 1970.

Outsourcing juridic

Municipalitatea a decis să angajeze un birou de avocați să reprezinte CMC în instanțe. Asta pentru că Direcția asistență juridică, confruntîndu-se cu un deficit acut de personal, nu mai face față numărului mare de dosare. În prezent Direcția are pe rol peste 1700 de dosare, iar cele mai importante vor fi încredințate cabinetului de avocați ce urmează a fi selectat. Scopul principal va fi cel de a recupera prejudiciile materiale cauzate municipalității prin diferire scheme.

Mai puține teme

Ministerul Educației vrea să limiteze volumul temelor pentru acasă la o treime din volumul sarcinilor realizate în clasă. Practic, asta înseamnă nu mai mult de o oră pentru ciclul primar, cel mult două ore pentru ciclul gimnazial și nu mai mult de două ore jumate pentru cel liceal. Setul de instrucțiuni supus consultărilor publice mai prevede că nu se vor da teme pe acasă în perioada de vacanță, după examene și în zilele de activități transdiciplinare (excursii, de exemplu). Totodată, nu se admite utilizarea temelor ca instrument de pedeapsă: teme cu volum mare și grad înalt de complexitate, teme necunoscute și neexersate în clasă. Se recomandă ca temele să aibă caracter aplicativ și să încurajeze crearea deprinderilor de viață. Instrucțiunea urmează să între în vigoare de la 1 septembrie.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.