Neorcine

Centrul de Politici și Reforme află de la Ministerul Finanțelor că ONG-urile efectiv n-au voie să solicite informații de interes public. Cel puțin asta reiese dintr-un răspuns al Ministerului la o solicitare oficială prin care se cer detalii privind asistența de €100 milioane promisă de UE: în martie, ministrul Octavian Armașu spunea că banii iată-iată vin, dovadă fiind o scrisoare prin care europenii ar lauda îndeplinirea tuturor „condiționalităților”. CPR a vrut să vadă scrisoarea. Depășind cu mult termenul maxim de 15 zile, Ministerul s-a limitat prin a răspunde, la 2 mai, că CPR ar face bine să întrebe de autorii europeni și că, în general, o asociație obștească cum este CPR „nu deține calitatea de solicitant al informației”. Asta deși Legea spune că oricine are dreptul de a căuta, primi și publica informații oficiale.

Iată-iată

În legătură cu asistența macrofinanciară, premierul Pavel Filip a declarat azi că prima tranșă ar putea ajunge la Chișinău în iunie-iulie. Anterior, aceasta se aștepta încă anul trecut, iar apoi în primăvară.

O altă estimare-promisiune făcută astăzi de premierul Filip e că flacăra de la capătul gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău se va ivi deja la mijlocul lui 2019.

Planul curent

Transelectrica românească intenționează să cumpere Moldelectrica, după modelul Transgaz (compania care va opera gazoductul I-U-C). „În prezent, însă, legislația împiedică autoritățile de la Chișinău să facă privatizarea, dar acum este în lucru un proiect care să permită o astfel de tranzacție. Cineva din România, chiar fost angajat al Transelectrica, este în prezent consilier al premierului [...] Pavel Filip și sunt șanse ca modificările necesare să fie operate”, scrie Profit.ro.

Dejaemaibeneme

Prețurile la produsele alimentare se vor micșora semnificativ în anul curent, dar vor reveni la „tendințele tradiționale” la anul, potrivit prognozelor revizuite ale BNM. Și prețurile la combustibil vor avea o „traiectorie descendentă”. Rata inflației pentru acest an a fost revizuită în scădere, de la 3,7% la 3,3%. Vedeți aici care sunt riscurile ce ar putea influența rata inflației.

Favoriți la mustață

Favoriții bătăliei pentru capitală, potrivit unui sondaj ASD, sunt socialistul Ion Ceban și candidata cu statut de independentă, Silvia Radu, cu un scor la mustață – de 27,6% la 27,1%. Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, pe locul trei s-ar clasa candidatul PDA, Andrei Năstase, cu 13,2%, toți ceilalți candidați luînd sub 5%. Curios, potrivit autorilor sondajului, jumătate dintre respondenți consideră că viitorul primar al capitalei „ar trebui să fie mai degrabă un tehnocrat, un gospodar bun”.

Potrivit aceluiași sondaj, competiția e strînsă și la Bălți, unde candidații Alexandr Usatîi (PSRM), și Nicolai Grigorișin (PPPN) ar lua 31,8% și 28,9%, respectiv.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.