Apă rece

Ambasadorul SUA în Moldova, James D. Pettit, a spus că partenerii internaționali ai țării au fost dezamăgiți anul trecut de lipsa de progrese, ba chiar și de unii pași înapoi ai guvernării. Diplomatul s-a referit și la proiectul decriminalizării unor infracțiuni economice, despre care spune că nu e conform normelor europene. Totodată, Pettit a mai declarat că, deși guvernul se laudă cu o creștere economică de 4%, această cifră e una modestă pentru o țara de mărimea Moldovei.

Reorganizarea Primăriei

Consiliul Municipal Chișinău a votat astăzi pentru reorganizarea direcțiilor Primăriei. Astfel, direcția socio-ecologică va fi încorporată în direcția locativ-comunală, agricultura va fi absorbită de economie, cultura va intra la pachet cu educația, tineretul și sportul, iar sănătatea și Fondul municipal de susținere a populației vor fi incluse în direcția asistență socială.

Justiție fără încredere

Doar 16% moldoveni au încredere în sistemul judecătoresc, potrivit unui sondaj publicat azi. Majoritatea nu cred că o persoană vinovată, dar bogată, va fi condamnată în instanță. Mai mult, doar 24% cred că o persoană nevinovată va fi achitată. Un sfert din respondenții care au avut treabă cu instanțele spun că li s-a cerut să ofere cadouri sau bani în mod neoficial, adică mită. Peste trei sferturi cred că politicienii și judecătorii sunt corupți.

Judecător întîrziat

PAS a depus o plîngere la Consiliul Superior al Magistraturii împotriva judecătorului Andrei Niculcea, care a examinat dosarul lui Ilan Șor. Formațiunea spune că Niculcea e responsabil de întîrzierea transmiterii dosarului către Curtea de Apel. Sentința lui Șor a fost tradusă aproape jumătate de an, ajungînd la Curtea de Apel abia acum două săptămîni.

Victoria BERD

BERD vrea să cumpere încă o treime din Victoriabank. Împreună cu Banca Transilvania, BERD deține deja 66,77% din banca moldovenească, în urma unor tranzacții finalizate în această iarnă. Dacă noua ofertă va fi acceptată, BERD și BT vor deține 100% din acțiunile Victoriabank. Comisia Națională a Pieței Financiare a aprobat oferta, estimată la aproximativ 650 de milioane de lei.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.