Frămîntările justiției

Blocul ACUM a depus o moțiune simplă împotriva lui Fadei Nagacevschi. Deputatul Dinu Plîngău crede că prin absențele sale la ședințele CSM, ministrul justiției încearcă să pericliteze activitatea acestui organ și creează obstacole pentru implementarea unui set important de reforme în justiție. Totodată, Plîngău îl acuză pe Nagacevshi de ingerință în sistemul judecătoresc și depășire de atribuții, făcînd referință la discuțiile pe care le-a purtat azi cu judecătorii și membrii CSM.

Solicitat să ofere un răspuns cu privire la absențele sale, Fadei Nagacevshi declară că e vorba despre „suprapunerea de agende”. Referitor la moțiune, Ministrul Justiției spune că e gata să-și explice viziunile „chiar și azi” în fața legislativului.

Între timp, membrii CSM, în frunte cu președintele interimar, Dorel Musteață, invită la discuții președintele țării, președintele Parlamentului și premierul. Tot azi, Dorel Musteață a refuzat invitația ministrului Nagacevschi de a purta discuții la minister, pentru a evita ingerința politicului în treburile judecătorești. Întrebat „de ce?”, Musteață invocă „situația de blocaj” care totuși necesită un pic de implicare din partea celorlalte două puteri în stat. Totodată, președintele interimar al CSM își justifică poziția prin importanța alegerii locului unde ar urma să aibă discuțiile.

Semnale din vest

Lidera PAS Maia Sandu atenționează că UE ar putea să nu mai mărească cotele de export pentru Moldova. Fosta prim-ministră susține că părțile au ajuns la o înțelegere preliminară încă din vară, însă acum, că nu mai există Guvernul Sandu, europenii ar putea să renunțe la idee. Un prim indiciu în acest sens ar veni chiar de peste Prut, imediat după întrevederea Ministerelor Afacerilor Externe din ambele țări. MAE român spune într-un comunicat că „sprijinul României, inclusiv financiar, nu va putea continua în parametrii preconizați, urmând a fi reorientat, în funcție de acțiunile concrete ale noului Guvern”. Partea moldovenească a ținut să precizeze că „schimbarea Guvernului Maiei Sandu cu un nou guvern tehnocrat, în circumstanțele politice bine cunoscute care se încadrează într-un proces democratic, nu trebuie să aibă în niciun fel un impact negativ asupra dezvoltării relațiilor privilegiate dintre cele două țări vecine.”

Răceala din bloc

Maia Sandu nu neagă că relațiile dintre PAS și PPDA s-au răcit, însă susține că vor continua să colaboreze, cel puțin la nivel central. Motivul distanțării ar fi decizia unor consilieri locali din partea PPDA de a face alianță cu PD și PSRM și de a priva PAS de președinția anumitor raioane. De asemenea, fosta prim-ministră a dat de înțeles că, deși fiecare partid are dreptul să facă ce vrea, iar la moment e încă prematur să se vorbească la acest subiect, ar fi de dorit ca formațiunile să facă front comun împotriva PSRM la alegerile prezidențiale de anul viitor.

Reveniri

Fosta ministră a sănătății, Ala Nemerenco, acuză actuala conducere a ministerului de tentativă de a restabili în funcție persoane cu reputație dubioasă. E vorba despre ex-deputatul PDM Boris Golovin, fost director al Centrului de Asistență Urgență Prespitalicească, demis după reținerea sa în dosarul ambulanțelor. Golovin a fost restabilit în funcție imediat după ce Judecătoria Ciocana i-a dat cîștig de cauză în procesul în care a fost atacată legalitatea ordinului emis de către Nemerenco – decizie pe care fosta ministră o consideră dubioasă. La rîndul său, actuala conducere a ministerului a declarat că restabilirea în funcție a lui Golovin este decizia instanței, iar Ministerul Sănătății a fost nevoit să se conformeze cu ea.

Adresa greșită

Oleg Sternioală și-a depus cererea de eliberare din funcția de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție, însă nu acolo unde prevede legea. În loc să-și ceară demisia de la Consiliul Superior al Magistraturii, judecătorul a preferat să se adreseze direct către legislativ. Deputatul blocului ACUM, Sergiu Litvinenco, consideră acest fapt o încălcare gravă și crede că tentativă de demisie e mai degrabă una de „menținere în funcție”. Anterior, Sternioală a acționat în judecată CSM pentru decizia de a emite acordul pentru urmărirea sa penală într-un dosar privind spălarea de bani.

Nu-s dovezi privind riscul

Fostul șef al PCCOCS, Nicolae Chitoroagă, arestat în noiembrie, fiind învinuit de îmbogățire ilicită, a fost eliberat din arest. Purtătorul de cuvînt al Procuraturii Generale, Emil Gaitur, susține că procurorii anticorupție nu vor cere prelungirea arestului, pentru că nu există „dovezi privind riscul implicării învinuitului în desfășurarea urmăririi penale”. Tot astăzi, procurorul general Alexandr Stoianoglo a semnat un demers prin care Chitoroagă urmează să fie suspendat din funcție pe durata urmăririi penale.

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.