Chișinăul nu crede în dosare

Presa rusă, citată și de către sursele moldovenești, scrie că Vlad Plahotniuc e cercetat penal în Rusia pentru „omor din motive politice, ideologice, rasiale, naționaliste sau religioase, sau din motive de ură față de anumite grupuri sociale”. Partidul Democrat a spus că dosarul este fabricat și a acuzat Rusia de „intimidare, șantaj și hărțuire a oficialilor moldoveni”.

Mărțișorul de Crăciun

Comitetul interguvernamental UNESCO a votat azi pentru includerea Mărțișorului în patrimoniul cultural imaterial al umanității. Dosarul a fost depus împreună de România, Moldova, Bulgaria și Macedonia.

Sondaj electoral

Potrivit unui sondaj electoral realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova, 35% din respondenți ar vota cu PSRM și 18% cu PAS, dacă duminică ar fi alegeri. Pentru PDM ar vota 5%, iar pentru PPDA 3,3%. Doar 68% din intervievați au spus că vor merge la vot.

Nistrul negociat

Ministrul economiei Octavian Calmîc a declarat că proiectul complexului hidroenergetic de pe Nistru a fost discutat marți la Kiev. Demnitarul spune că negocierile vor continua, dar cele două părți sunt aproape de a ajunge un compromis. Potrivit lui, Moldova insistă pe asigurarea unui volum continuu de apă care să fie suficient pentru aprovizionarea cu apă potabilă a Chișinăului și celorlalte orașe din țară, menținerea ecosistemelor de pe rîu, dar și pentru agricultură. Niciun document însă nu a fost făcut public deocamdată.

Miliardul decriminalizat

Newsmaker scrie despre proiectul guvernului de a decriminaliza 48 de infracțiuni economice. Cei care le-au comis vor scăpa de răspundere penală și vor trebui doar să restituie prejudiciul cauzat. Dacă proiectul se va transforma în lege, de relaxarea Codului Penal al putea beneficia și Ilan Șor, condamnat la 7 ani de închisoare pentru fraude la BEM.

Președintele vs. statistica, II

Dacă în prima parte a seriei Președintele Dodon versus statistica, am arătat cum Rusia și CSI au fost depășite de România și UE ca importanță comercială pentru Moldova, astăzi am lansat un material însoțit de infografice care examinează impactul AA/DCEFTA.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.