Bobul de neghină

Ministra Justiției Olesea Stamate a anunțat azi-dimineață că va anula rezultatele concursului de preselecție pentru candidații la șefia Procuraturii Generale. Stamate a explicat că un membru al comisiei a deturnat scorul final, dînd note disproporționat de mici unor candidați și prea mari altora.

Ministra nu a dat nume, însă membrul cu pricina se poate deduce simplu din tabelul cu punctaj. Din tabel au fost șterse două nume ale membrilor juriului. Raisa Botezatu, fostă judecătoare, poate fi identificată după cele zero puncte acordate candidatului Vladislav Gribincea (ea s-a recuzat pentru a evita un conflict de interese). Rămîne că membrul comisiei care a fost prea dur cu unii candidați și prea generos cu alții e avocatul Petru Bobu, care a fost delegat de președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi. El i-a dezavantajat vizibil pe Veaceslav Gribincea, Oleg Crîșmaru și Ștefan Gligor. Fără notele lui Bobu, Ștefan Gligor ar fi intrat în lista finală în locul lui Veaceslav Soltan.

Socialiștii au repetat astfel tactica de la concursul din vară pentru șefia CNA, cînd deputații PSRM i-au dat punctaj maxim lui Ruslan Flocea (fost secretar prezidențial) și scoruri ridicol de mici rivalilor acestuia.

Я сама

Spre amiază, prim-ministra Maia Sandu a ridicat mizele. Ea a anunțat că Guvernul modifică singur Legea Procuraturii prin „asumare de răspundere”, o procedură care evită votul Parlamentului. Acum, Parlamentul are trei zile să depună o moțiune de cenzură împotriva Guvernului, iar dacă Guvernul nu e demis, proiectul de lege se consideră adoptat și Sandu va fi cea care va preselecta și va înainta CSP-ului candidații la funcția de Procuror General. În această eventualitate, Sandu a declarat că va ține cont de dosarele din concursul desfășurat, dar nu se va limita la ele. În plus, toate instituțiile vor fi obligate să ofere informații complete cerute pentru concurs (anterior Stamate s-a plîns că ANI a trimis informații cu pasaje hașurate despre unii candidați.)

„Îmi asum această responsabilitate politică să aleg candidații”, Maia Sandu

Pe înserat, ambasadorul SUA și cel al UE au trecut pe la Guvern cu o vizită fulger.

Socialiștii contra favoriților

Socialiștii au reacționat cerînd demisa ministrei Stamate pentru felul în care a gestionat concursul și acuzînd MJ și Guvernul că ar trata Parlamentul și Procuratura ca pe niște filiale. Deputatul Vasile Bolea a afirmat că motivul real pentru anularea concursului nu e faptul că acesta ar fi fost viciat, ci faptul că un candidat anume n-a trecut, referindu-se probabil la Ștefan Gligor. „Atunci cînd cineva este favorizat și concursul este anulat pe motiv că nu a trecut uite, Doamne, un favorit, nu acceptăm,” a adăugat deputatul Grigore Novac.

„[Sandu] încearcă să provoace deliberat căderea Guvernului”, PSRM

În privința deciziei Guvernului de a modifica Legea Procuraturii, socialiștii au declarat că Maia Sandu „încearcă să provoace deliberat căderea Guvernului, fiind încă sub emoțiile generate de pierderea alegerilor în Chișinău”. Potrivit socialiștilor, inițiativa încalcă flagrant acordul ACUM-PSRM, conform căruia PG trebuie să fie selectat prin concurs și nu de un politician. Socialiștii au anunțat că fracțiunea parlamentară și Consiliul Republican PSRM se vor convoca zilele astea pentru a discuta situația.

Altele

Dublu atac cu regele

Ministrul economiei Vadim Brînzan s-a arătat derutat de „atacurile” președintelui. Igor Dodon și socialiștii au repetat ieri mesajul privind necesitatea unor remanieri guvernamentale, iar domeniul economic e printre cele vizate. Într-un interviu pentru Europa Liberă, Brînzan a apărat activitatea ministerului său, declarînd că toate schemele mai mari sau mai mărunte instaurate de guvernarea precedentă au fost sau urmează a fi lichidate. Se caută alternative pentru asigurarea cu gaze. În privința autorizațiilor de transport, ministrul a dat de înțeles că și asta e o problemă moștenită de la guvernarea precedentă și că el în general pledează pentru liberalizarea acestui aspect al comerțului cu Rusia. Așa că, a concluzionat ministrul, președintele fie e dezinformat de anturajul său în privința activității ministerului, fie încearcă să atace indirect Guvernul.

Ce mai fac democrații

Fostul speaker Andrian Candu a declarat ieri că PDM va reveni la guvernare mai degrabă decît cred unii. PDM e gata să poarte discuții cu orice partid, indiferent de culoarea politică, pentru a forma o nouă majoritate parlamentară și pentru „a putea livra, în continuare, rezultate pentru cetățeni.” Candu a mai spus că alegerile parlamentare anticipate n-ar fi o opțiune, din cauza că oamenii sunt obosiți de alegeri. Pînă la o nouă coaliție, însă, PDM își propune să fie într-o opoziție constructivă. Azi deputatul Candu, dar și liderul partidului Pavel Filip, au criticat Guvernul Sandu pentru decizia legată de selectarea candidaților la PG. Candu: „Terminați cu ipocrizia și respectați Constituția.”

Eliminarea toxinelor

Între timp, Guvernul a retras drepturile exclusive ale BB-Dializă, dînd CNAM-ului undă verde să procure servicii de dializă în ambulatoriu și de la alți prestatori. SRL-ul a fost pus recent sub sechestru, în dosarul instrumentat împotriva lui Vlad Plahotniuc. Se estimează că firma atribuită fostului lider PDM ar fi cîștigat exclusiv din contracte publice 143 mln lei în patru ani (14 mln profit net în 9 luni ale anului 2018).

Gens d’armes

Ion Bodrug, fost șef al Inspectoratului General de Poliție (2013-2015), a fost reținut azi la Aeroport, fiind bănuit de contrabandă cu arme de foc. Anterior s-a comunicat că armele erau procurate în Moldova și oferite drept cadou unor cetățeni ai Ucrainei, împreună cu dreptul de a purta armă. Bodrug ar fi avut complici, inclusiv alți angajați ai IGP.

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.