Articolul a fost a actualizat: modificări și adăugiri la subiectul privind „Comisia Ghelici”

Luați-mi locul, doamnă

Chișinăul s-a trezit cu un nou primar interimar, după ce azi dimineață Nistor Grozavu a numit-o viceprimar pe Silvia Radu, cedîndu-i totodată locul. Și consilierul popular-european Ruslan Codreanu a obținut prin dispoziția lui Grozavu un fotoliu de viceprimar.

Proiectul Primăria Mea scrie că numirea a avut loc în baza unei reguli care îi permite Primarului General să numească viceprimari în cazul în care CMC exclude chestiunea alegerii viceprimarului/lor de pe ordinea de zi la 2 ședințe consecutive - fapt care s-a întîmplat la ambele ședințe CMC de săptămîna trecută.

Deși la ultima ședință a CMC consilierul Ilian Cașu (PN) a avertizat asupra unei asemenea posibilități, popular-europeanul Veaceslav Bulat le-a criticat ca pe „insinuări”. Mai devreme și liberalii au denunțat stratagema, declarînd totodată că interimarul Grozavu are un „mandat limitat” care nu-i permite să desemneze viceprimari. Dispoziția va fi contestată.

Socialiștii au calificat întîmplarea ca pe un „atac raider” organizat de democrați. Soluția, potrivit lor, e referendumul împotriva liberalului Chirtoacă, care ar deschide calea spre anticipate în municipiu.

Ex-directoare la Gas Natural Fenosa și candidată la prezidențialele din 2016, Silvia Radu se declară independentă. Potrivit presei, pentru ea deja se eliberează cabinetul primarului suspendat Dorin Chirtoacă...

Rămîne în arest

... care a compărut astăzi în fața judecătorului, doar ca să
i se spună că ședința se amînă iarăși. „Judecătorul a stabilit data de astăzi fără ca să țină cont cont de programul procurorului [care nu s-a prezentat] și al avocatului”, a declarat avocatul lui Chirtoacă, Gheorghe Malic. Pe 11 octombrie Judecătoria Buiucani a prelungit mandatul de arest a lui Dorin Chirtoacă cu încă 30 de zile.

Amenințarea primară

Într-un articol pentru IPN, politologul Dionis Cenușa analizează evoluția opiniei publice față de vectorul european din 2005 pînă în prezent, confirmînd constatarea că scăderea susținerii populare pentru o eventuală aderare la UE—de la peste 70% la circa 45% în 10 ani—e legată de deficiențele guvernărilor care se declară pro-europene.

„Tot mai rar partidele politice sunt reprezentative și mai des acestea constituie o combinație de tehnologii politice, manipulare a opiniei publice și corupere a instituțiilor de stat. De aceea, disfuncționalitatea democrațiilor în regiune este amenințarea primară pentru integrarea europeană și atuul principal al Rusiei în păstrarea influenței sale în regiune”, se spune în analiză.

Mai rămîne pe lîngă

Igor Dodon a exclus „Comisia pentru control public” din componența „Consiliului societății civile de pe lîngă Președinte”, conform unui decret publicat în MO. Președintele Comisiei, bătăiosul activist Fiodor Ghelici, e cunoscut inclusiv pentru declarația sa că va acționa în judecată pe oricine care „atentează la onoarea și demnitatea președintelui”. La ultima conferință organizată de Comisie, Ghelici a declarat că investigarea „furtului miliardului” are loc extrem de lent.

Activistul a scris pe pagina sa de FB că respectiva Comisie a fost exclusă din componența Consiliului doar pentru a fi reorganizată, cu aprobarea președintelui Dodon, într-un organ cu mai multe împuterniciri și personal mai mare.

Două sau trei

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, potrivit unui sondaj efectuat la comanda cotidianului Timpul, doar două ar trece pragul de 6% în circumscriția națională (pe liste de partid): PSRM ar lua 44,5%, urmat de PAS, cu 22,9% din toate răspunsurile. Sau trei, dacă se iau în calcul doar voturile celor deciși: PSRM - 50,3%, PAS - 25,9%, PDM - 6,2%.

54% din respondenți consideră că Moldova ar trebui să fie mai apropiată de Rusia, iar 46% ar vrea o apropiere mai mare de Occident și Europa.

Challenge accepted

Radu Albot și-a trecut în palmares al 6-lea său trofeu din seria Challenger. Tenismenul moldovean s-a impus la turneul din Shenzhen (China), unde în finală Albot l-a învins pe polonezul Hubert Hurkacz (7-6, 6-7, 6-4). Sportivul de 27 de ani a revenit în top 100 mondial, ocupînd în prezent locul 86.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.