Nu-i bai, bani sunt

Chiar în cazul în care Moldova nu va beneficia de asistența de 100 mln euro din partea UE, proiectele investiționale vor continua să fie implementate, a asigurat premierul Pavel Filip. Asta deoarece, potrivit lui, anul curent la buget s-au acumulat cu 4 miliarde de lei mai mult decît în aceeași perioadă a anului trecut.

„Noi admitem că acești bani nu-i vom primi anul acesta, dar îi vom primi anul viitor”, spune premierul.

În alt context, premierul Filip a constatat că relațiile cu Rusia se află în stare de îngheț, referindu-se în particular la cazul co-președintelui comisiei interguvernamentale pentru cooperare economică MD-RU, Dmitri Rogozin, care a fost declarat persona non grata după un șir de declarații considerate neprietenești. „Chiar dacă suntem o țară mai mică, ne dorim ca aceste relații să fie bazate pe respect reciproc”, a spus Pavel Filip.

Piața rusă descuieți

Președintele Igor Dodon a solicitat Rospotrebnadzorului—în cadrul unei întrevederi cu șefa serviciului sanitar rus, Anna Popova—să accepte pe piața rusă mai mulți producători moldoveni. Lista s-ar putea mări cu 13 companii vinicole și 3 fabrici de conserve. Igor Dodon a menționat că intenționează să discute problema exporturilor moldovenești cu omologul său rus Vladimir Putin, cu ocazia summitului CSI săptămîna viitoare.

Viceministră reținută

Viceministra finanțelor Maria Cărăuș și trei oameni de afaceri au fost reținuți într-un dosar de corupție. Se bănuiește că demnitara ar fi cerut paraîndărăt (откат) din niște sume destinate Spitalului Republican. Cărăuș a fost propusă în funcție de PL, migrînd ulterior la PLR.

Vile în intravilan

Întovărășirile pomicole—terenurile cu destinație agricolă pe teritoriul cărora mulți moldoveni obișnuiesc să-și construiască vile sau „fazende”—vor putea fi incluse în componența localităților, cu modificarea statutului acestor terenuri. Inițiativa legislativă, propusă de democrata Valentina Buliga și votată joi în prima lectură, e gîndită pentru a rezolva situația a 15 mii de familii care locuiesc în întovărășirile pomicole, infrastructura cărora nu este prevăzută pentru rezidenți permanenți. Unii deputați au averitzat că măsura ar putea mări povara asupra bugetelor localităților respective.

Tot joi, Parlamentul a aprobat în prima lectură un amendament care ar permite construcția de pensiuni agroturistice pe terenuri cu destinație agricolă, fără modificarea statutului acestora.

Clerul vs. Consiliul Antidiscriminare

Un grup de preoți ai BOM a organizat o conferință de presă în apărarea lui Igor Dodon, după ce Consiliul Antidiscriminare l-a găsit vinovat pe președinte de declarații discriminatorii și instigare la ură pe criterii de orientare sexuală.

„Noi pentru prima dată avem pe cineva care vorbește de bine despre Biserică și acționează în acest sens. Noi nu putem fi indiferenți cînd acest reprezentant al nostru este atacat, pentru că astfel suntem atacați și noi, creștinii”, a spus diaconul Ghenadie Valuța.

„Noi nu vrem ca păcatul să iasă în stradă [...] Eu mai că aș asocia aceste lucruri cu narco-dealerii, care, prin diferite metode, prin școli, prin licee duc narcotice și astfel copiii devin narcomani”, a spus preotul Ioan Solonaru.

Sute de milioane datorii

Dintre cele 23 de întreprinderi municipale pentru gestionarea fondului locativ (ÎMGFL), care gestionează aproximativ jumătate din spațiul locativ din Chișinău, 22 sunt în prag de faliment. Întreprinderile înregistrează datorii de cîteva sute de milioane de lei. Între opțiunea de a reforma ÎMGFL-urile și cea de a le lichida, autoritățile înclină spre ultima.

45 de zile

Parlamentul a aprobat componența unui grup de lucru care va elabora, în termen de 45 de zile, un amendament la Constituție care să specifice orientarea Republicii Moldova spre spațiul valoric democratic european, transmite IPN. Subiectul a stîrnit discuții.

Break a leg

Naționala Moldovei dispută în această seară la Dublin (21:45) penultima partidă din preliminariile pentru Cupa Mondială din 2018. Tricolorii nu au șanse de calificare, dar ar putea să încurce Irlanda să ajungă la turneul final din Rusia. Deși, și aici șansele sunt mici: casele internaționale de pariuri dau între 25 și 40 pentru victoria Moldovei.

Pe aici nu se trece

De azi și pînă duminică noaptea, PMAN va fi blocată pentru traficul rutier cu ocazia sărbătoririi „Zilei Vinului”. Cum sunt redirecționate rutele de troleibuz și autobuz se poate vedea aici.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.