Aniversare cu dosare

Azi se face un an de la răpirea celor șapte profesori turci ai liceului Orizont de către angajații Serviciului de Informații și Securitate. Reprezentanții liceului au venit cu un mesaj pe Facebook prin care au condamnat acțiunile SIS, reamintind că au fost încălcate drepturile fundamentale ale omului, convențiile internaționale, dar și statutului de solicitant de azil. Tot azi, reprezentanții Amnesty International Moldova împreună cu membrii mișcării OccupyGuguță au organizat un protest în fața ambasadei Turciei și Biroului de Migrație și Azil și au depus o petiție prin care au cerut demisia directoarei BMA, Olga Poalelungi.

Și Procuratura Generală a venit azi cu un anunț în legătură cu acest caz: un fost șef-adjunct al SIS a fost pus sub învinuire și reținut pentru 72 de ore. Procuratura nu precizează numele, dar cel mai probabil e vorba de Alexandru Baltaga, nominalizat acum două zile de prim-ministra Maia Sandu. Totodată, șefa Biroului Migrație și Azil, Olga Poalelungi, a fost pusă sub învinuire și suspendată din funcție. Condamnarea din iunie 2019 a Moldovei la CEDO în acest caz se regăsește printre materialele care au servit drept temei pentru inițierea dosarului penal.

Citiți la temă (CPR Moldova): Un an de la expulzarea profesorilor turci. Cronologia unei răpiri ordinare de persoane

Doar niște bănuiți

Procuratura Anticorupție a dat curs demersului Comisiei Slusari și a pornit o anchetă împotriva demnitarilor care au decis să acorde în 2014 credite de urgență celor trei bănci implicate în furtul miliardului. Sunt vizați fostul premier Iurie Leancă, fostul guvernator BNM Dorin Drăguțanu, ex-ministrul finanțelor Anatol Arapu și Andrian Candu, pe atunci ministru al economiei. Dosarul privind furtul miliardului este reînnoit și este consolidat prin conexarea a 22 de cauze penale. Anterior, șeful comisiei parlamentare spunea că sume enorme au fost scoase din sistemul deja după ce furtul propriu-zis fusese descoperit.

Între timp, ministrul de interne Andrei Năstase a solicitat Procuraturii și anchetarea democratului Vladimir Cebotari, pentru presupuse mișmașuri cu o firmă care vinde tehnică agricolă. Printre alte pretinse ilegalități, firma a avut un litigiu cu BEM, iar asta, zice Năstase, îl face vinovat pe Cebotari de implicare în furtul miliardului. Cebotari la rîndul său l-a acuzat pe ministrul de interne că face declarații nefondate în context electoral și a declarat că e gata oricînd să se prezinte la procuratură.

Celălalt Năstase

Andrei Năstase spune că nu el, ci colegii de partid l-au înaintat pe fratele său mai mare Vasile Năstase să candideze în circumscripția 33 din suburbiile Chișinăului, aceeași în care liderul PDA l-a învins pe Constantin Țuțu la alegerile trecute. Năstase cel tînăr spune că a fost pus „în fața faptului împlinit”.

Cei mai așteptați dintre candidați

După ce ieri seara co-președinta ACUM Maia Sandu a confirmat un lucru „clar pentru toată lumea”, azi și Andrei Năstase a recunoscut în cele din urmă că el va fi candidatul comun al blocului pentru Primăria Chișinău. Tot ieri seara, încă aparent indecis în privința candidaturii, Năstase a declarat că „dacă socialiștii cîștigă Primăria Chișinău, Moldova nu are viitor!”, adăugînd: „Trebuie să unim rîndurile și să dăm o lovitură de grație celor care în 2018 au pus umărul la invalidarea alegerilor din Chișinău.”

Între timp, activistul civic Victor Chironda, ajuns recent în CMC pe lista supleanților PPEM, a decis să candideze și el. El promite să fie un primar „tehnocrat, apolitic, progresist”, în virtutea studiilor sale din străinătate în domeniul urbanismului și politicilor publice. Chironda își invită simpatizanții să participe la campanie pentru a crea „o alternativă reală pentru oraș și municipiu.”

De unde miroase?

După ce compania producătoare de spirt Zernoff a fost acuzată de Apă Canal că ar fi printre agenții economici responsabili de poluarea rîului Bîc și de mirosul urît, aceasta a organizat o zi a „ușilor deschise” la care au participat ecologistul Ilia Trombițki și chimistul Viktor Kovaliov. În două cuvinte, potrivit unui reportaj semnat de Newsmaker: Zernoff nu-i de vină, de vină e un fost primar. Mai pe lung: producătorul de spirt a reușit să convingă invitații că procesul de producție e unul „fără deșeuri”. În schimb, „la Stația de Epurare există geotuburi instalate la inițiativa fostului primar [Dorin Chirtoacă]. El spunea că asta va rezolva problema [mirosului urît din capitală]. Dar totul s-a adeverit a fi o prostie. Sedimentele care putrezesc în acele geotuburi, generează marea parte a [mirosului],” a explicat Kovaliov.

Ilan Șordinger

După ce Ilan Șor a anunțat ieri că va reveni în politica moldovenească, iar partidul său va participa la alegerile locale, Marina Tauber a precizat azi că deputatul fugar nu a plecat din țară, dar evită aparițiile publice din motive de siguranță personală. Ilan Șor a fost lipsit de imunitate parlamentară și dat în căutare internațională, iar șeful Interpol Moldova a spus că fostul primar de Orhei se află în Israel și va fi reținut de îndată ce va încerca să treacă o graniță internațională.

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.