Capul plecat

Procurora Adriana Bețișor și-a depus azi cererea de eliberare „din motive personale”. După ce fostul șef al Procuratorii Anticorupție Viorel Morari și-a dat demisia, aceasta a preluat cîrma. Interimat la care, în scurt timp, a renunțat pentru a se axa pe cazurile pe care le avea în gestiune. Bețișor a activat ca procuror în cadrul PA din 2011, perioada lui Zubco. A rămas în memoria colectivă pentru gestionarea dosarului lui Vlad Filat.

Alungat și reîncadrat

Și Adrian Popenco părăsește Procuratura Anticorupție, la doar o lună după numirea în funcție de către fostul Procuror General Eduard Harunjen. Ordinul a fost semnat de interimarul Dumitru Robu, iar Popenco urmează să fie reîncadrat în Procuratura municipiului Chișinău. Popenco a fost cel care a audiat „autodenunțul” lui Ilan Șor în 2015. Tot despre el, fostul premier, Vlad Filat, spunea că i-ar fi aranjat un dialog cu Vlad Plahotniuc chiar în biroul pe care îl deținea. Acest lucru a fost negat de Popenco.


Șefi noi, oameni vechi

Astăzi, Consiliul Superior al Magistraturii a desemnat cîștigătorii concursurilor pentru șefiile Judecătoriilor de Comrat și Soroca. Primul este Igor Botezatu, unicul candidat înscris la concurs. Magistrat la Vulcănești în perioada 2011-1017, apoi vicepreședinte al Judecătoriei Comrat, Botezatu a fost ales cu votul a 7 membri din 8 prezenți la ședință.

Vadim Belous, desemnat șef al Judecătoriei Soroca, a avut totuși un contracandidat. Belous are o experiență de 19 an în justiție, iar din iulie 2018 a ocupat funcția de președinte interimar al Judecătoriei de la Soroca. Decretul privind numirea celor doi în funcție urmează să fie semnat de către președintele țării. Tot azi CSM a audiat 56 de candidați pentru 35 de posturi vacante pentru mai multe judecătorii din țară.

Vistierie cu vizor

Ministerul Finanțelor a lansat o platformă online prin care contribuabilii vor ști cum autoritățile cheltuie și administrează impozitele colectate. Informația de pe site va fi prezentată atît în format simplificat pentru curioși, cît și sub formă de tabele și grafice pentru specialiști. Secretarul de stat de la Finanțe, Tatiana Ivanicichina, ne asigură că site-ul va fi actualizat regulat, dar și modificat și îmbunătățit în baza comentariilor utilizatorilor.

Rejudecarea coruperii

Curtea Supremă de Justiție a decis rejudecarea dosarului privind coruperea deputaților, iar unul din figuranții dosarului, Irina Baglai, a fost eliberată, după ce primise opt ani de închisoare. Rejudecarea a fost decisă după ce CSJ a constatat încălcarea mai multor proceduri. În martie 2014, zece deputați din componența de atunci a Legislativului fuseseră mituiți cu cîte $250.000 să își părăsească formațiunile și să nu voteze un set de legi, fapte pentru care erau remunerați cu cîte 250 de mii dolari SUA. Banii se presupune că ar fi provenit din Federația Rusă. Irina Baglai și Vitalie Burlacu, principalii figuranți ai aceste scheme, au fost declarați vinovați de tentativă de corupere.

Moldasig. Cine dă mai mult?

Acțiunile Moldasig au fost scoase din nou la vînzare. Potrivit BEM, licitația cu strigare se va desfășura în perioada 26-29 august. Acum o lună, vînzarea Moldasig a fost sistată la inițiativa Consiliului Suprem de Securitate. Scopul era de a reevalua prețul companiei. Președintele Dodon declara atunci că instituția risca să fie vîndută la un preț de 14,4 milioane, pe cînd acestea ar valora peste jumătate de miliard de lei.

Cu atât mai surprinzătoare e decizia de a relansa procesul de vînzare. Prețul nou stabilit fiind de 13 milioane lei, adică cu aproape 1,4 milioane lei mai puțin.
V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.