Radiografierea sistemului

Ministerul Sănătății va porni o anchetă proprie pentru a verifica modul în care sunt utilizate dispozitivele de tomografie și radiografie la Centrul Republican de Diagnosticare și Institutul Mamei & Copilului, după reținerile CNA de săptămîna trecută. În special, ancheta se va uita dacă s-a umblat la softul dispozitivelor pentru a amăgi evidența contabilă a instituțiilor respective. Ministerul „regretă și condamnă cazurile” și cere managerilor să facă totul pentru a combate corupția în sistemul medical. La fel, Ministerul va colabora cu ancheta CNA. Între timp, imagistul-șef de la IM&C și-a recunoscut parțial vina. Forțele de ordine au ridicat 1,5 milioane de lei și obiecte din aur dosite de medici.

Miroase-a ilicit

Primarul interimar Ruslan Codreanu a dispus blocarea accesului pentru mașini la gunoiștea cu statut incert din preajma comunei suburbane Trușeni. Codreanu spune că terenul a aparținut comunei și a fost vîndut unor privați. De o săptămînă încearcă să afle cui anume i-a fost vîndut, în ce condiții, dar deocamdată nu a primit răspunsuri. Primarul interimar a concluzionat că gunoiștea, inființată aproximativ de un an jumătate, funcționează ilegal. La gunoiște sunt aduse materiale periculoase, care contaminează apele și solul, lucru care „poate genera situații neplăcute pentru municipiu”, spune edilul. Codreanu a promis să sesizeze Procuratura și Inspecția Ecologică.

Taxarea electronică ambuteiată

Deși în decembrie Ruslan Codreanu (pe atunci viceprimar) estima că taxarea electronică în Chișinău va fi implementată pînă pe 1 septembrie, acum acum șefii din transport speră că proiectul va fi definitivat pînă în noul an. Potrivit șefului Direcției transport, Vitalie Butucel, anul acesta va fi lansată licitația și selectată compania operatoare, astfel ca anul viitor sistemul electronic să funcționeze deja. În 2010, Primăria Chișinău anunța că, cel tîrziu în 2012, locuitorii capitalei nu vor mai trebui să cumpere bilete de la taxator, pentru că vor achita costul călătoriei cu un card electronic. În repetate rînduri, autoritățile au anunțat termene noi, însă nici la șase ani distanță de termenul fixat, taxarea electronică în transportul public din capitală așa și nu a fost implementată.

Poftim? Care sistem de tichetare electronic?

Firul încîlcit al miliardului

Valeriu Streleț consideră că frauda bancară nu s-ar fi derulat pînă la capăt dacă instituțiile statului ar fi intervenit. Într-un interviu pentru ZdG, fostul premier spune că „banii n-ar fi plecat din țară, dacă niște entități controlate politic ar fi acționat conform competențelor: dacă BNM ar fi apăsat la timp un buton roșu, dacă subdiviziunea de combatere a spălării banilor din cadrul CNA și Procuratura Generală i-ar fi băgat la timp după gratii [...] pe cîțiva actori”. Acum, spune Streleț, autoritățile „nu au niciun interes pentru a-i căuta într-o manieră serioasă și implicată, deoarece s-ar putea ca acel fir depănat să ducă chiar în curtea celui care a început să caute”.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.