Carburanți cu tentă

Șoferii s-au adunat și astăzi în PMAN pentru a cere prețuri mai mici la carburanți. Deși ANRE a suspendat ultima decizie de majorare a prețurilor-plafon (după intervenția premierului Pavel Filip), protestatarii consideră că prețurile rămîn exagerate și au cerut Agenției să explice ce a stat la baza majorărilor. După ce a fost blocat traficul, în fața protestatarilor a ieșit ministrul economiei Chiril Gaburici, care i-a invitat pe mîine la o întrevedere cu reprezentanții ANRE.

Unii protestatari cred că majorările au tentă electorală, prețurile fiind umflate de cei de la guvernare pentru a fi scăzute la timpul potrivit. Dacă alte televiziuni au intervievat șoferi de rînd îngrijorați de prețurile în creștere, Publika a mers în piață să-i căute pe cei mai dubioși, de exemplu, unul „implicat în activități de mercenariat”, sau pe tipul care îl lovise odată pe Ghimpu. Apoi intervievează un expert care spune că protestele au „tente politice”.

Dedicație Primăriei

Ion Ceban demisionează din funcția de secretar și purtător de cuvînt al președintelui pentru a se „dedica în totalitate activității de la Primărie” (poate totuși CMC?), unde intenționează să muncească și sîmbetele, și duminicile. Consilierul socialist e convins că va lua totuși Primăria la anul și că poate să-și îndeplinească programul electoral și din opoziție. Totodată el promite că nu „va bloca absolut nimic” din ce va propune noul primar Andrei Năstase, cu excepția inițiativelor rele.

Primar fără suburbii

Președintele Igor Dodon nu mai vrea ca suburbiile să participe la alegerea primarului Chișinăului. Dacă rezultatele parlamentarelor vor fi favorabile socialiștilor, a spus el, legislația s-ar putea modifica astfel încît să nu existe un primar general al municipiului, ci doar al orașului.

Cîntărețul extrabugetar

Igor Dodon susține că celebrul interpret rus Filip Kirkorov va cînta fără bani la un eveniment rural organizat sub egida președintelui, și asta pentru pentru că cei doi ar fi prieteni. „Vine fără bani [...] Cazare nu va fi, pentru că va merge la mine acasă la Sadova. Mă bucur că a acceptat să interpreteze cîteva piese în satul meu natal. Cred că și pentru el va fi interesant să evolueze pentru că e un artist de talie mondială și vine să evolueze într-un sat din Republica Moldova”, a spus senin președintele. Potrivit TV8, cu referire la presa rusă, Kirkorov ia $75.000 pentru un concert.

Investiții publice

Investițiile publice au crescut cu 18% în primul trimestru al anului, însumînd 174 mln lei. Autoritățile publice au investit mai mult în unități de transport (+77%), tehnică de calcul (+45%) și clădiri rezidențiale de locuit (+11%).

Trădare să fie, dar să știm și noi

Liderul comuniștilor Vladimir Voronin a declarat că partidul său este preocupat de problema trădării în contextul alegerilor de la sfîrșitul anului și că încearcă să găsească o soluție. Experții IPN trec în revistă cazurile cele mai importante de neloialitate politică cu care s-a ciocnit fostul șef de stat. „Este un lucru cert că partidele care domina astăzi scena politică moldovenească sunt dirijate de cadrele identificate și promovate în cele mai înalte funcții în stat anume de Vladimir Voronin”, făcîndu-se referire în special la Igor Dodon, Zinaida Greceanîi, Ion Ceban și Vlad Plahotniuc. Urmează „trădarea” din decembrie 2015, cînd fracțiunea PCRM pierde cam două treimi din deputați. „În circumstanțele menționate, este totuși foarte straniu că principalul inamic ai domnului Voronin sunt declarați liberalii. Vorba e că liberalii nu l-au trădat vreodată pe Vladimir Voronin.” Citiți mai multe în articolul „Trădarea în politica moldovenească”.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.