Socialistul călător

Candidatul PSRM la primăria capitalei, Ion Ceban, a vizitat săptămîna asta Baku, Minsk și Budapesta pentru a afla practici ce pot fi aplicate și la Chișinău. La sic!, am decis să vedem ce l-a impresionat pe Ceban cel mai mult. În Baku, au fost clădiri grandioase, mai scumpe decît bugetul Chișinăului, construite prin scheme de corupție, în timp ce oamenii au fost evacuați forțat, iar locuințele lor demolate. În Minsk, au fost școlile bine dotate cu echipament modern, unde copiii sunt îndoctrinați cu mesaj „patriotice”, iar învățătorii sunt implicați în falsificarea alegerilor. Citiți întregul articol aici.

Eurocontradicții

Eurodeputatul PSD (PES) Andi Cristea a afirmat că Moldova a îndeplinit toate acțiunile necesare pentru a primi prima tranșă de asistență macrofinanciară de la UE. Cristea speră că banii vor veni înainte de alegerile locale anticipate de pe 20 mai. Pe de altă parte, europarlamentarul PMP (EPP) Siegfried Mureșan insistă că Moldova nu a îndeplinit pînă la capăt sau deloc 3-4 condiții din cele 10 și spune că declarația lui Cristea e doar o speranță a acestuia.

Semicandidata Radu

Primărița interimară Silvia Radu spune că, dacă va candida la Primăria Chișinău, va fi independentă, fără un partid în spate. Radu spune că legislația electorală dezavantajează candidații independenți. Ceilalți concurenți înscriși în cursa electorală o acuză, însă, pe Radu că va fi candidatul PDM-ului. Democrații înșiși au recunoscut că ar putea să o susțină.

CEC pentru Șor

CEC a refuzat să examineze o sesizare privind suspendarea primarului de Orhei, Ilan Șor, condamnat vara trecută la 7 ani și 6 luni de pușcărie în dosarul miliardului. Subiectul nici măcar nu a fost inclus în ordinea de zi. S-au împotrivit Alina Russo, Iurie Ciocan, Andrei Volentir și Veaceslav Agrigoroaie. Membrii CEC care au sprijinit propunerea i-au acuzat pe colegii lor de cenzură și standarde duble, amintindu-le că Dorin Chirtoacă a fost suspendat fără a fi măcar condamnat.

Verde pentru Năstase

PLDM a anunțat că-l va sprijini pe liderul Platformei DA, Andrei Năstase, la alegerile locale din Chișinău. Anterior, și Maia Sandu a spus că PAS îl va susține pe Năstase. Deși democrații au spus întîi că vor sprijini un candidat comun al dreptei, au decis apoi că nu-l plac pe Năstase. Pe dreapta mai candidează Valeriu Munteanu (PL), Constantin Codreanu (PUN), independentul Sergiu Tofilat și Vasile Costiuc (Democrația Acasă).

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.