PA, dosar!

Procuratura Anticorupție nu va porni dosar penal în legătură cu imaginile video în care președintele Dodon discută cu oligarhul Plahotniuc despre finanțarea PSRM. PA spune că investigația nu a descoperit tranzacții suspecte în conturile partidului și persoanelor afiliate. Procurorii s-au mai uitat și peste rapoartele financiare anuale și de audit ale partidului și au găsit toate cheltuielile clasificate corect. Cu alte cuvinte, PA nu a găsit alte probe care să confirme informația din video.

Liderul PDA Andrei Năstase a declarat că va contesta decizia PA. „Nu putem să vorbim despre o competiție egală când vagoane de bani din off-shore-uri, din Rusia, vin aici și sunt folosiți pentru manipularea și intoxicarea opiniei publice”, a declarat Năstase. Și deputatul PAS Sergiu Litvinenco a fost indignat de decizie, acuzîndu-l pe procurorul general Alexandr Stoianoglo că-l protejează pe președinte.

Decizia a fost criticată și de Viorel Morari, șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție. El crede că ancheta trebuia să rămînă comasată cu dosarul Bahamas, iar procurorii trebuiau să verifice sponsorizările PSRM pentru 2018, care s-au dublat comparativ cu anul 2017. La fel, Morari crede că procurorii trebuiau să examineze în ce măsură cheltuielile reale ale partidului corespund cu sumele declarate.

Rețineri bancare

O altă veste de la procurori e că ex-guvernatorul BNM Dorin Drăguțanu a luat 30 de zile de arest preventiv. Tot în izolatorul CNA au fost plasați și ceilalți trei învinuiți – fosta viceguvernatoarea Emma Tăbârță și actualii viceguvernatori ai BNM Aureliu Cincilei și Ion Sturzu. Învinuirile aduse – escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari – sunt în legătură cu furtul miliardului. FMI a zis într-un comunicat că a luat notă de acțiunile de urmărire penală ce vizează BNM și va monitoriza îndeaproape evoluțiile. „În acest context, va fi important de păstrat independența Băncii Naționale a Moldovei.”

Dintr-un buzunar în altul

Tot în legătură cu furtul miliardului, Parlamentul a votat legea care presupune redistribuirea profitului BNM în contul datoriei pe care statul trebuie să-l întoarcă – tot BNM – pentru bailout-ul eșuat din 2014-2015. Deși au criticat acest transfer „dintr-un buzunar în altul,” care nu rezolvă efectiv problema recuperării banilor furați, deputații din opoziție au susținut proiectul în prima lectură, cu gîndul să propună amendamente pentru ce-a de-a doua. Ei însă au fost fentați de socialiști, care au ținut a doua lectură imediat, propunînd încă o prevedere – mecanismul va lucra în ambele sensuri, adică și guvernul va ajuta banca centrală cu bani în caz de nevoie. Cu ajutorul democraților, legea a fost votată și în lectura a doua.

Tot omul președintelui

În schimb, Parlamentul nu a putut vota, din lipsă de cvorum, pentru amendamentele la legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii. Tot din acest motiv nu au putut fi aleși noi membri CSM. Unul din amendamente, care au fost propuse de președintele Dodon, presupune că președintele CSM va fi ales nu doar din rîndul membrilor-judecători, ci și din rîndul profesorilor de drept. Asta, în combinație cu faptul că socialiștii s-au împotrivit anterior propunerii ca membrii-profesori să fie aleși de o comisie specială, i-a făcut pe criticii amendamentelor să-l suspecteze pe președintele Dodon că vrea să-și pună omul său în fruntea CSM.

Jurnal din anul Covid

Moldova rămîne printre foarte puținele țări din Europa în care nu a fost raportat încă niciun caz de infectare cu coronavirusul de tip nou. Asta e cu atît mai curios cu cît aproximativ 2 mii de persoane care au intrat în Moldova au indicat informații false în fișele epidemiologice pe care sunt obligați să le îndeplinească la frontieră, scrie Sănătateinfo. Asta înseamnă aproximativ 20% din numărul total al fișelor completate timp de 9 zile, de cînd a fost instituită obligativitatea pentru cei care au călătorit în țările cu focare de Covid-19. Oamenii indică adrese greșite ca să nu poată fi monitorizați de medicii de familie și, spre deosebire de cum e în multe alte țări, nu riscă nicio sancțiune pentru asta.

Între timp, vineri în Rusia s-au confirmat încă 6 cazuri noi. E vorba de oameni care s-au întors din Italia pe diferite căi, iar unul dintre ei a zburat cu escală prin Chișinău. Asta s-a întîmplat pe 24 februarie.

Altele, într-o frază

◾ Parlamentul a votat în primă lectură suspendarea mecanismului prin care condamnații deținuți în condiții precare pot solicita reducerea pedepsei.

◾ Fracțiunea PDA a depus o nouă moțiune simplă împotriva ministrului de externe Aureliu Ciocoi, cerînd, între altele, o poziție oficială a Guvernului cu privire la războiul de la Nistru, dar și o agende cu privire la implementarea efectivă a Acordului de Asociere.

◾ Grupul Pro Moldova (care intenționează să devină partid) vrea să întrebe de Curtea Constituțională în ce măsură șeful statului poate stabili o altă politică externă (și est, și vest) decît cea stabilită de Parlament (integrarea europeană).

◾ CEC cere Curții de Apel anularea înregistrării candidatului Partidului Șor la Hîncești, Vitalie Balinschi, pentru folosirea în campanie a fondurilor și materialelor nedeclarate.

◾ În legătură cu temperaturile ridicate și lipsa precipitațiilor esențiale, meteorologii au emis Cod Galben de secetă hidrologică în bazinul rîului Prut și în centrul și sudul țării.

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.