Timp de gîndire

Președintele Igor Dodon a spus că se va gîndi, pînă pe 24 ianuarie, cînd se pot forma listele parlamentare, dacă să-și înainteze candidatura la alegerile din 2019. Totodată, Dodon nu consideră că ar fi ilegal să candideze cu PSRM din postura de șef al statului, sugerînd că restricția impusă de CC ar fi o uneltire a „oponenților săi politici”. Președintele, care a obținut săptămîna trecută la Moscova promisiunea anulării temporare a taxelor vamale pentru cinci categorii de exporturi moldovenești, a mai spus că prelungirea acestor scutiri va depinde de rezultatele alegerilor. Dodon a și amintit cum aceste taxe au fost impuse de Rusia: ca urmare a semnării Acordului de Asociere (pe care, de altfel, acum îl prezintă ca pe un avantaj investitorilor ruși).

Cetățenie pentru Sophia

Ministrul economiei Chiril Gaburici a plecat în Emiratele Arabe Unite pentru lansarea internațională a programului cetățenie prin investiție, în cadrul unui eveniment organizat de Henley & Partners, concesionarul programului din Moldova și din țări europene precum Malta și Cipru. Prezentarea a fost „moderată” de robotul Sophia, cetățeană cu acte în regulă a Arabiei Saudite, care l-a întrebat pe Gaburici prin ce se distinge programul moldovenesc. În replică, ministrul a vorbit despre puterea pașaportului moldovenesc și accesul la piața europeană. În Uniunea Europeană, între timp, se pregătește un raport critic față de programele similare din țările-membre.

„Discuții, nu negocieri”

Așa cum PAS și PDA au anunțat în weekend formarea blocului electoral ACUM (cu 5 angajamente), liderul PL Mihai Ghimpu a declarat că liberalii s-ar așeza și ei la masa de negocieri pentru „a coordona circumscripțiile”, așa încît „să [nu] treacă socialistul sau PD-istul”. Asta fără ca liberalii să intre în blocul propriu-zis. De cealaltă parte, condiția ar fi ca propușii PL să treacă „testul integrității”. În orice caz, masa se va întîmpla diseară, însă ea va fi de „discuții, nu și negocieri”, după cum a precizat Igor Grosu de la PAS.

Experții IPN observă că anterior Mihai Ghimpu s-a arătat revoltat față de „filtrele de integritate” pentru formarea unui bloc comun. Negocierile/discuțiile în vederea unei soluții de colaborare în afara unui bloc ar fi astfel „un compromis”.

Eroare de judecată

Promo-LEX avertizează că, deși a trecut mai mult de un an de la adoptarea sistemului mixt, iar pînă la alegeri a mai rămas puțin, există în continuare localități în aceeași circumscripție care sunt atribuite la 2 sau chiar trei instanțe de judecată. Astfel de situații se atestă în 13 circumscripții din 51, iar în 4 circumscripții pot apărea conflicte de competență la nivelul curților de apel. Asta înseamnă că dacă în circumscriprțiile respective se vor întîmpla litigii electorale, acestea vor fi tergiversate în cel mai bun caz. În cel mai rău, examinarea litigiului cu încălcarea competenței poate duce la anularea hotărîrii instanței.

Zece pentru grădinițe

Toate grădinițele din țară vor avea un program de zece ore pe zi și nu de 12, cum e acum în majoritatea grădinițelor. În capitală se află marea majoritate a grădinițelor cu program de 12 ore, iar Ministerul Educației citează un studiu al Direcției de specialitate din Chișinău, care arată că majoritatea copiilor sunt aduși la grădiniță în intervalul 8:00-8:30 (61%) și sunt luați acasă în intervalul 17:00-18:00 (65%). La fel, Ministerul a comentat pentru IPN că și din punct de vedere psiho-fiziologic nu e recomandat ca un copil să petreacă mai mult de 10 pe zi în „mediul instituțional”. Totuși, pentru copiii care nu pot aduși sau luați în cadrul orelor de program, Ministerul recomandă autorităților locale să creeze „grupe de serviciu”, cu salarizare suplimentară.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.