„Paradisul oligarhului”

Acum doi ani, liderul PD Vlad Plahotniuc invita în apartamentul său din Chișinău o televiziune, iar camera captează, pentru o secundă poate, un portret de familie pe fundalul unui conac. Proiectul Rise Moldova publică azi un material în care spune că a identificat casa, aflată pe malul lacului Geneva, dar și altele vile, în valoare totală de €30 mln. Potrivit investigației, proprietățile sunt deținute prin interpuși, firme anonime și offshore-uri de Plahotniuc/Ulinici și soția acestuia, Oxana Childescu. Unele din aceste tranzacții erau intermediate de finul Andrian Candu. „Din Geneva ne ia aproape două ore ca să ajungem în sătucul montan Les Houches. De aici se deschide o panoramă impresionantă a [muntelui] Mont Blanc”, scrie Rise despre una din două cabane montane ale căror procurare și renovare a costat cam €4 mln. În niciuna dintre declarațiile de avere ale politicianului din 2008-2014 nu se regăsesc vilele din străinătate. Deși fiind deputat ( 2010–13 și 2014–15) a fost proprietarul direct al cel puțin uneia dintre ele, potrivit investigației.

Arbitrul la balon

Igor Dodon a declarat, în calitate de „lider neoficial al Partidului Socialiștilor”, că de azi formațiunea se află în campanie „pre-electorală”, „de pregătire activă” pentru alegerile din februarie. De asemenea, el a reiterat posibilitatea de a deveni cap de listă pentru socialiști ca să îi ajute să cîștige cît mai multe mandate de deputat.

În legătură cu asta, Experții IPN amintesc de o hotărîre CC din decembrie 2017 care spune: „a) Președintele Republicii Moldova nu poate fi membru al unui partid politic și nu poate promova sub nicio formă interesele unui partid politic; b) șeful statului joacă rolul unui arbitru, sau al unei puteri neutre, fiind detașat de partidele politice”. Experții IPN remarcă: „dacă [Igor Dodon] știe acest lucru, dar insistă în continuare să participe într-o activitate eminamente politică - să ajute PSRM, dar să rămână în funcția de președinte - atunci concluzia este că sfidează în mod deliberat norma constituțională.”

Maslu pentru pojar

În jur de 200 de copii din Ceadîr-Lunga, raionul cel mai afectat de rujeolă, nu sunt admiși în procesul educațional pentru că n-au fost vaccinați, scrie Nokta. Președintele raionului Valentin Cara recunoaște că numărul copiilor privați astfel de școală e mare, însă „nu există o altă soluție”. Anterior, bașcanul Găgăuziei Irina Vlah a declarat că marea majoritate din părinții care nu și-au vaccinat copiii în regiune au făcut-o din considerente religioase.

Între timp, Mitropolia Moldovei a chemat la izbăvirea de pojar prin rugăciune. În special, preoții sunt îndemnați să oficieze Taina Sfîntului Maslu, care presupune ungerea bolnavilor cu ulei fermecat. Mitropolia își binecuvîntează preoții să contribuie la informarea societății și prevenirea maladiei „prin intermediul cuvintelor predicatoriale”, dar nu precizează dacă asta presupune promovarea vaccinării sau nu.

Cuvîntul fără onoare

Și Ziarul de Gardă a publicat astăzi o investigație, care povestește despre „o schemă simplistă, dar eficientă, care a sărăcit bugetul capitalei cu peste 100 de milioane de lei” în ultimii 5 ani. Schema este următoarea: o asociație obștească obscură, să-i zicem „Cuvîntul de Onoare”, cere și obține de la municipalitate un teren pentru construcția unei cantine sociale. Apoi terenul este vîndut, la un preț chiar și de 20 de ori mai mare, la privați, inclusiv benzinării și firme de construcții. Schema a fost repetată în cazul a peste 30 de terenuri. În ea au fost implicați avocați, executori judecătorești, judecători, oameni de afaceri, dar și diverși funcționari.

Situație cu miros urît

În această dimineață activiștii de la OccupyGuguță, din Grădina Publică, au simțit un miros înțepător în preajma cortului-sediu și au chemat serviciul de urgență de la gaze. S-a confirmat că e vorba de miros de gaz de butelie, din fericire, în concentrații nepericuloase. Activiștii au presupus că incidentul e o nouă încercare de a-i intimida. Anterior, aceștia au raportat despre faptul că în zona fostei cafenele a apărut un grup de oameni fără adăpost, filmat de la ceva distanță de televiziuni pro-guvernamentale, lucru perceput ca o încercare fie de a discredita mișcarea OccupyGuguță, fie de a motiva evacuarea zonei.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.