Săptămîna uzurpatimilor

Procuratura Generală a deschis un dosar penal în care fosta guvernare e bănuită că ar fi uzurpat puterea în stat în perioada 7 - 14 iunie 2019. Noul procuror general interimar Dumitru Robu a anulat astfel ordonanța vechiului interimar, Igor Popa, care pe 25 iulie a respins cererea ministrului de interne Andrei Năstase. Investigația va fi efectuată de o echipă de procurori și anchetatori din diferite subdiviziuni, iar Procuratura ar urma să țină la curent publicul despre mersul anchetei.

Tot azi, PDM a anunțat că va ataca în judecată decizia Procuraturii, considerînd dosarul „exclusiv politic”. Ei afirmă că „acțiunile de hărțuire a reprezentanților democrați” au ca scop scoaterea PDM-ului din cursa electorală.

Și-a depus mandatul, s-a ales cu altul

Între timp, la Moscova a fost emis un mandat de arest pe numele lui Vlad Plahotniuc într-un dosar în care fostul lider democrat și fostul său coleg de partid, ex-deputatul Constantin Țuțu, sunt acuzați de organizarea unui grup criminal și trafic de droguri în proporții mari, invocîndu-se cel puțin 28 de episoade cu implicarea celor doi.

Nu e pentru prima oară cînd autoritățile din Rusia îl acuză pe fostul democrat de acțiuni criminale. În februarie 2019, acesta împreună cu Veceaslav Platon fuseseră acuzați pentru scoaterea ilegală în perioada 2013-2014 a 37 de miliarde de dolari din Federația Rusă, iar în 2017, fostul pedist fusese acuzat de tentativă de omor.

Se caută un primar

Șeful Interpol Moldova a confirmat pentru TV8 că dosarul lui Ilan Șor a fost procesat în sistem, iar autoritățile străine au inițiat măsurile necesare pentru localizarea fostului primar de Orhei. Pe 25 iulie, judecătorii Curții de Apel Cahul au emis un mandat de arest pe numele lui Ilan Șor, iar poliția l-a dat în căutare națională și interațională. Avocații lui Șor au contestat decizia, însă Curtea Supremă de Justiție a respins cererea.

Curtea cu conturi

Deputații blocului ACUM au propus modificarea legii privind Curtea de Conturi. Proiectul de lege prevede un „buget propriu” pentru CCRM și includerea acestuia într-un „compartiment separat” în bugetul de stat. Măsura ar urma „să redea Curții de Conturi independența financiară, astfel încît instituția să activeze cu minimum interferențe din partea factorului politic”. Șeful Curții de Conturi, Marian Lupu, a mulțumit pe Facebook deputaților pentru această inițiativă legislativă.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.