Lăsați-ne în legea noastră

După ce Curtea Constituțională a abrogat efectiv prevederile unei legi din 1989 care stabileau rusa ca limbă de comunicare interetnică, PSRM a declarat că vrea legea înapoi, într-o variantă redactată. Aceasta ar stabili, între altele, statutul oficial de limbă de comunicare între națiuni pentru limba rusă, „limbă în care vorbesc peste un milion de cetățeni ai Moldovei”. Doar așa ar fi posibilă „fortificarea poporului multinațional moldovenesc” și „integrare[a] celor două maluri ale Nistrului într-o societate comună”.

Vînzătorii de studii economice

Șase profesori ASEM și trei intermediari au fost reținuți pentru corupție, iar anchetatorii spun că e vorba de o rețea cu zeci de lectori din cadrul Academiei și intermediari din afară. Studenții șmecheri plăteau de la 1000 de lei pentru o notă de trecere la un examen simplu și pînă la 550 de euro pentru susținerea tezei, și erau liberi să nu vină măcar la examen. Rectorul Grigore Belostecinic insistă că problema nu caracterizează întreaga insituție și că întreaga vină o poartă intermediarii și cîțiva profesori slabi de caracter.

Interconectare democrată

Vlad Plahotniuc se află într-o vizită în SUA pentru a discuta, între altele, interconectarea energetică cu Occidentul. Prima întrevedere a fost cu congresmanul Pete Olson, președintele Grupului parlamentar SUA-Moldova. Asta deși liderul democraților nu are o funcție oficială în stat. Purtătorul de cuvînt al PD nu a putut preciza dacă vizita e oficială sau pe linie de partid.

Newsmaker observă că din delegație lipsește deja ex-vicepreședinta PD Cristina Balan, proaspăt numită ambasadoare în State. Din cele „10 lucruri mai puțin cunoscute din biografia Cristinei Balan” spicuite de Mold-street, putem desprinde, de exemplu, faptul că în 2008 ea a reprezentat interesele unei firme cipriote care a privatizat complexul hotelier Codru pe bani puțini, complex care a ajuns ulterior în proprietatea unei companii afiliate lui Plahotniuc.

Băieți de la avioane

ZdG a aflat că autoritățile moldovene au încercat în 2015 să vîndă, printr-o procedură secretă, șase avioane MiG-29 de la Mărculești guvernului Libiei, în pofida unui embargo ONU. Într-o scrisoare semnată de fostul director al aeroportului, acesta spune că a fost autorizat să accepte oferta și că prețul e de $2 mln bucata. Sergiu Ciobanu neagă însă că ar fi semnat o asemenea scrisoare.

Partizani media

Un raport de monitorizare realizat de CJI arată că posturile Moldova 1, RTR și ProTV au avut un comportament relativ echilibrat în turul doi pentru primăria Chișinăului. Prime, Canal 2 și Publika, deși au anunțat că nu reflectă campania, l-au favorizat pe Ion Ceban și dezavantajat pe Andrei Năstase. Acesta a fost favorizat ușor la TV8 și masiv la JurnalTV. NTV și Accent TV s-au „abătut grav” în cealaltă direcție. CCA a intervenit „uneori”, dar sancțiunile nu au dus la schimbarea comportamentului partizan.

Clarviziune post-factum

Experții IPN analizează victoria lui Andrei Năstase prin prisma a cinci factori și ajung la concluzia că rezultatul nu era tocmai previzibil. Factorul poziționării politice și geopolitice a fost mai favorabil lui Năstase, în condițiile în care chișinăuienii aleg în mod tradițional candidatul centru-dreapta, iar efortul lui Ion Ceban de a se delimita de factorul politic nu a dat roade. Competiția la capitolul imagine și integritate a „rămas cel mai probabil indecisă”. „Al treilea factor, referitor la cunoașterea gospodăriei și a problemelor presante ale municipalității, a fost categoric în favoarea lui Ion Ceban. Totuși, [acest lucru] l-a făcut pe Ion Ceban să-și permită un comportament agasant”. Citiți mai multe în articolul „Lucruri previzibile post-factum”.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.