Dreptul plebiscitului

Trei deputați PLDM au cerut Curții Constituționale să explice dacă cetățenii au dreptul de iniția un referendum legislativ, adică un plebiscit prin care se poate modifica legislația direct. Deputații vor fi reprezentați de avocatul Ștefan Gligor, cel care a condus grupul de inițiativă pentru organizarea referendumului #numixt. CEC a refuzat de două ori să înregistreze grupul, motivînd că oamenii de rînd nu pot iniția un plebiscit legislativ.

Candidați în Bălți

Platforma DA o va înainta pe Arina Spătaru drept candidat la Primăria Bălțiului. Spătaru conduce organizația teritorială Bălți a PPDA. Tot azi, socialiștii au anunțat că Andrei Usatîi va fi candidatul lor. Usatîi e liderul filialei locale a PSRM și a fost viceprimar pe timpul administrației comuniste a municipiului.

Cîntec de lebădă

Fostul primar al capitalei, Dorin Chirtoacă, a prezentat azi un raport de activitate. Principale succesele cu care se laudă liberalul sunt achitarea unor datorii de peste 800 de milioane de lei, reconstrucția lacului Valea Morilor, eliminarea mirosului urît de la stația de epurare, asamblarea a peste 200 de troleibuze noi, prima stradă pietonală, săgeata verde și altele. Chirtoacă, investigat în dosarul licitațiilor trucate, a spus că îi predă ștafeta lui Valeriu Munteanu, candidatul PL pentru Primărie.

Vedeți aici o selecție a unor promisiuni făcute de Chirtoacă care așa și nu s-au realizat. Unele – din păcate, altele – din fericire.

Raport european

UE a publicat un raport privind implementarea Acordului de Asociere cu Moldova. Autorii spun că guvernarea a înregistrat unele succese, în special în ceea ce ține de adaptarea cadrului juridic și legal, însă multe reforme încă nu au fost puse în practică. Totodată, autorii raportului subliniază că Moldova trebuie să lupte cu corupția la nivel înalt și să continue investigația privind miliardul astfel încît să recupereze banii și să pedepsească făptășii.

Tîrg moldo-turc

Directorul liceului Orizont, Turgay Șen, care a fost arestat temporar la aeroport pe 31 martie, se teme că va fi persecutat în Turcia și a cerut azil politic în Moldova. Potrivit lui, cauza penală a fost pornită la cererea conducerii de la Chișinău în schimbul reparației clădirii Președinției de către guvernul turc. Liceul Orizont face parte din o rețea a susținătorilor lui Fethullah Gülen, un fost aliat al președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan, însă acuzat de tentativă de lovitură de stat de către guvernul de la Ankara.

Salvați de pașaport

RISE Moldova a publicat o investigație despre cum mai mulți criminali dați în căutare internațională au ajuns în Moldova, unde, printr-un intermediar, au mituit funcționari publici pentru a obține acte de identitate moldovenești. Spre exemplu, afaceristul spaniol Roca Samper Jorge Ignacio, implicat într-o schemă prin care au fost delapidate fonduri publice de peste 20 de milioane de euro, a devenit Gheorghii Botnari. Un intermediar cunoscut drept Ivan apare în majoritatea cazurilor, însă autoritățile încă nu au reușit să afle identidatea sa reală.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.