Moralul și morala guvernatorilor

Joi au avut loc percheziții la Banca Națională, iar procurorul general a dispus reținerea și audierea a patru persoane (în cele din urmă au fost reținute trei). E vorba de ex-guvernatorul BNM Dorin Drăguțanu și fosta viceguvernatoare Emma Tăbîrță, dar și actualii viceguvernatori Ion Sturzu și Aureliu Cincilei. În decembrie, Drăguțanu, alături de alte 7 persoane din sfera bancară, a fost deja recunoscut drept bănuit de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal. Acum, lui Drăguțanu i s-a prezentat învinuirea, o avansare în grad în procesul penal, cum ar veni.

Stoianoglo e convins că BNM a fost implicată direct în frauda bancară. Și deputatul Alexandru Slusari, șeful comisiei parlamentare care a anchetat frauda bancară, crede că cei vizați poartă răspundere pentru evaporarea celor 13 mlrd lei oferiți de BNM în calitate de bailout. Banca Națională, la rîndul său, a dat de înțeles că îi crede pe Sturzu și Cincilei nevinovați: „comunicăm că acești colegi au dat dovadă de profesionalism și dedicație, participând activ la reformarea sectorului bancar.” BNM se mai plînge că „acțiunile publice din ultima vreme [le] subminează moralul angajațiilor instituției” și îi încurcă să lucreze. Ca fapt divers, Cincilei e soțul deputatei PDM Ruxanda Glavan.

Alte declarații importante făcute de Stoianoglo joi:

◾ Procuratura va porni în curînd o procedură penală, în baza sesizării MJ, în încercarea de a recupera €3,6 mln de la judecătorii care au păgubit statul la CEDO în cazul complexului comercial Gemenii. În afară de judecători, va fi audiat și agentul guvernamental (adică reprezentantul RM la CEDO) care n-a intervenit la timp.

Dosarul Bahamas continuă, iar procurorii desfășoară audieri practic în fiecare zi, inclusiv cu deputați socialiști.

◾ Stoianoglo a spus că extrădarea lui Vlad Plahotniuc din Statele Unite ar fi o chestiune problematică. Din explicațiile procurorului general reiese că acordul de asistență juridică existent între RM și SUA nu acoperă extrădările.

Alte timpuri

După o primă rundă de negocieri în vederea oficializării coaliției de guverare, reprezentanții PSRM și PDM au zis că n-au ajuns să discute partajarea ministerelor. Totuși, s-au discutat anumite direcții de activitate care ar putea reveni democraților, printre care economia și relațiile externe. În domeniul din urmă – a asigurat Dumitru Diacov – PDM ar deveni garantul că Moldova nu va devia de la cursul european. Strîns cu ușa de reporteri, președintele de onoare al PDM s-a dezis de lozincile anti-Dodon din vara anului trecut: „Așa era disciplina în partid. Nu știu dacă am strigat. A fost o altă epocă istorică. – Ce s-a schimbat de atunci? – S-au schimbat multe. Noi trăim în altă țară acum.”

„Nu avem niciun stres în ceea ce ține relațiile cu Estul și Vestul,” Vlad Batrîncea

Deputatul Vlad Batrîncea, la rîndul său, a zis că socialiștii nu văd o problemă în orientarea europeană a democraților. Mai mult, potrivit lui Batrîncea, socialiștii sunt gata să preia standarde și valori europene în interesul cetățenilor. Negocierile PSRM-PDM vor mai continua săptămîna aceasta, dar pot dura și săptămîni. Dacă se va ajunge la semnarea unui acord, acesta va fi același ca și cel folosit cu blocul ACUM. „Oamenilor le este totuna cine e la guvernare, ei vor condiții de viață mai bună”, a conchis Batrîncea.

Cearta celor trei primari

Joi, la Consiliul Municipal Chișinău s-au întîmplat două lucruri: s-a respins propunerea primarului Ion Ceban de a cumpăra și asambla 100 de autobuze și s-a aprobat propunerea aceluiași Ceban ca Planul Urbanistic General al capitalei să fie elaborat gratis de o asociație obștească din România. E adevărat că aprobarea a venit după 5 ore de dezbateri, dar și certuri, care i-au implicat pe consilierii Andrei Năstase și Dorin Chirtoacă contra Ceban. Foștilor primari li s-a părut suspect acest „сыр в мышеловке” (Năstase) și faptul că „dreptul cu privire la planul urbanistic al capitalei” e transmis „unui SRL” (Chirtoacă). Consilierii au presupus că asta e o schemă pentru a oferi informații prețioase dezvoltatorilor imobiliari. Ceban i-a acuzat în schimb pe cei doi că nu prea vin pe la ședințele CMC și ale comisiilor de specialitate. După introducerea unor amendamente, proiectul evaluat la €500 mii a fost aprobat, iar contractul va fi semnat după avizul comisiilor.

Subiectul autobuzelor belaruse s-a lăsat și el cu ceartă. Fracțiunile PAS și PDA și-au exprimat încă din ajun dezacordul, spunînd că proiectul e netransparent, că nu au fost prezentate alternative și că sunt neclare condițiile împrumutului de 200 mln lei pe care municipalitatea va trebui să-l ia. După ce proiectul a fost respins, Ceban a zis că va insista: „Eu voi solicita opinia Cancelariei de Stat, voi veni cu un proiect similar luni, apoi vineri, pînă vom [realiza] acest lucru.” Primarul i-a mai acuzat pe cei care s-au opus că nu le pasă de cetățeni și că ar face lobby pentru operatorii de microbuze. Apropo, 4 din 5 rute suspendate la începutul acestei săptămîni ar putea fi reactivate săptămîna viitoare.

Altele, într-o frază

Anticoruptie.md a investigat un caz din comuna suburbană Trușeni în care un teren al școlii a fost cedat gratuit bisericii, iar apoi dat în mîinile unui om de afaceri, care acum îl vinde pe bucăți; prejudiciul adus bugetului local e estimat la €1,6 mln.

◾ SIS a răspuns evaziv la întrebarea dacă a urmărit-o pe fosta prim-ministră Maia Sandu în folosul președintelui Dodon, spunînd, în esență, că nu au fost întreprinse acțiuni despre care SIS ar fi obligat s-o informeze pe Sandu „prin prisma legii.”

◾ Serviciile consulare ale RM la Milano și Padova au fost suspendate în contextul numărului în creștere de contaminări cu virusul Covid-19 în nordul Italiei, precum și în contextul recomandărilor autorităților de a fi evitate aglomerațiile.

◾ Potrivit Termoelectrica, ține de gestionarii fondului locativ, și nu de furnizor, să regleze cîtă căldură intră în apartamente, iar echipamentele instalate acum la branșamentele blocurilor permit ca deconectarea de la agentul termic și reconectarea lui să se întîmple cînd vrea mușchiul locatarului.

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.