Troinoi pentru președinte

Președintele Igor Dodon a fost suspendat deja pentru a treia oară. După cazurile cu numirea lui Eugen Sturza și remanierile recente de la Guvern, de data aceasta președintele a refuzat să promulge legea care interzice știrile și programele analitice din Rusia. Conform tradiției, democrații au sesizat Curtea Constituțională, care l-a suspendat din nou pe Dodon. Ca de obicei, președintele a protestat pe Facebook, i-a criticat pe judecătorii CC că au cetățenie română și a promis că guvernarea va plăti… pe termen lung.

Cu cetățenia-n sac

Deși îi critică pe judecători că „au jurat credință altui stat”, Igor Dodon nu pare să aibă nimic împotriva celor 6 deputați socialiști care au și ei cetățenie română. Deși Dodon, pe cînd era lider PSRM, a promis în repetate rînduri că socialiștii vor renunța la cetățenia României, Autoritatea Națională pentru Cetățenie a confirmat că încă niciunul din ei nu a scris cerere de renunțare la cetățenia română.

Bilanțul dosarelor

Anticoruptie.md a publicat un bilanț al celor mai importante dosare penale din 2017. În dosarul miliardului, Veaceslav Platon a fost condamnat la ani grei de pușcărie, Vlad Filat a anunțat că va merge la CEDO, iar Ilan Șor a rămas liber. La primăria Chișinău, dosarele lui Dorin Chirtoacă și Nistor Grozavu sunt tărăganate, iar Igor Gamrețchi s-a ales cu o sentință blîndă. În alte dosare, mai mulți miniștri sau viceminiștri s-au ales doar cu amenzi, condamnări cu suspendare sau judecăți amînate. Citiți lista întreagă aici.

Cresc rezervele

La sfîrșit de 2017, rezervele oficiale ale Băncii Naționale au ajuns la cifra de 2,8 miliarde de dolari, cu aproape 600 milioane mai mult decît în 2016. BNM spune că a fost nevoită să intervină pe piață și să cumpere sute de milioane de dolari din cauza intrărilor sporite de valută străină în țară, ceea ce adus la aprecierea considerabilă a leului. BNM a trebuit să domolească această creștere a valutei naționale pentru a nu dăuna economiei. Banca Națională spune că finanțarea externă a fost una din cauzele acestei tendințe.

Prognoze coordonate

Potrivit unor prognoze ale Ministerului Finanțelor, coordonate cu IMF, salariul mediu lunar pe economie în Moldova va crește pînă la 6150 lei în 2018, 6675 în 2019 și 7250 în 2020. Anul trecut, autoritățile anticipaseră un salariu mediu de 5300 lei, prognoză actualizată ulterior la 5600 lei.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.