Alianța Liberală

Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) a adoptat o rezoluție prin care își exprimă îngrijorările privind starea statului de drept și respectarea drepturilor și libertăților omului în Moldova. Formațiunea critică inclusiv modul prin care a fost schimbat sistemul electoral și cere trimiterea unei misiuni de documentare în Moldova. Totodată, ALDE cere oprirea presiunii politice la care ar fi supuși deputații liberali la Chișinău, PL fiind membru ALDE.

Totodată, Dorin Chirtoacă a adresat o scrisoare deschisă către instituțiile UE și ambasadele din Chișinău, în care explică „situația reală” din oraș. Primarul suspendat a criticat-o pe primărița interimară Silvia Radu, acuzînd-o că își intimidează subalternii și a luat mai multe decizii abuzive.

Însoțitorul

PDM a anunțat că Vlad Plahotniuc a mers într-o „vizită de lucru” la Strasbourg, unde s-a întîlnit cu președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, și cu secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland. Acesta din urmă scria pentru The New York Times în 2015 că Moldova este un stat capturat, expresie folosită cel mai des de opoziție pentru a critica controlul lui Plahotniuc asupra instituțiilor statului.

Ulterior, direcția comunicare a Consiliului a specificat că Jagland a avut, de fapt, o întîlnire oficială cu ministrul de externe Andrei Galbur, care era „însoțit” de ministrul justiției și de Plahotniuc.

„Condiționalitățile”

Ziarul de Gardă a publicat în weekend memorandumul care conține cele 28 de condiții impuse de UE pentru acordarea ajutorului macro-financiar de 100 de milioane de euro. Majoritatea condițiilor țin de lupta împotriva corupției și spălării banilor, reformarea sectoarelor bancar și energetic, precum și de reforma administrativă.

Totodată, o condiție prealabilă rămîne respectarea mecanismelor democratice. La memorandum e atașată declarația comună a Comisiei și a Parlamentului European, care spun că vor acorda „atenție maximă” modului în care sunt luate în considerare recomandările Comisiei de la Veneția.

Cine-i partenerul?

Am lansat astăzi un material infografic care arată că Rusia nu mai este un partener comercial la fel de important pentru Moldova cum era înainte. Astăzi, România este destinația pentru 25% din exporturile moldovenești, iar Rusia a scăzut aproape la nivelul Italiei. La capitolul produse agroalimentare, Moldova deja exportă mai mult în „alte țări” decît în CSI, iar în UE sunt trimise 65% din exporturi.

Împreună înainte

Liderul PPDA, Andrei Năstase, a declarat că formațiunea sa i-a propus Partidului Acțiune și Solidaritate să meargă împreună și la alegerile locale din 2019. Cele două formațiuni au anunțat deja că vor merge pe o platformă comună la parlamentarele din 2018.

Fluidizare interimară

Șeful interimar al direcției transport la primăria Chișinău, Vitalie Butucel, a prezentat astăzi un plan de acțiuni pentru fluidizarea traficului în oraș. Printre acestea se numără reconstruirea sensurilor giratorii de la intersecțiile Calea Orheilor-Studenților-Socoleni și Ștefan cel Mare-Ion Creangă-Calea Ieșilor, precum și extinderea și reabilitarea mai multor străzi. Planul complet poate fi văzut aici.

Moldova Nostra

Potrivit unui raport al World Economic Forum, criminalitatea organizată este în creștere în Moldova. Țara noastră ocupă locul 94 din 137 după influența crimei organizate asupra businessului – mai prost decît România sau Rusia, dar mai bine decît Ucraina sau Italia.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.