Ion pe Bastion

Ion Ceban a cîștigat capitala cu 52,39% din voturi adunate în turul doi, devenind primul exponent al unui partid nominal de stînga căruia îi reușește această performanță, de la independență încoace. De altfel, secretarul pe ideologie al PSRM promite să-și suspende carnetul de partid și să se dedice în totalitate primăriei (a mai promis anterior). Ceban și-a reiterat oferta de a crea o majoritate la nivel municipal cu blocul ACUM și de a împărți „responsabilitățile în mod egal.” Asta ar însemna doi viceprimari, cel puțin doi pretori și postul de președinte al CMC (în prezent acesta se alege de la ședință la ședință, însă socialiștii ar fi gata să rezolve chestiunea în Parlament). Ceban a mai declarat că are o „agendă foarte serioasă în lupta contra corupției la primărie.”

Andrei Năstase a fost într-atît de surpins încît, atunci cînd s-au anunțat rezultatele preliminare, s-a aventurat să presupună că poate au fost fraude la mijloc. Astăzi Năstase n-a apărut în public, promițînd o conferință de presă pe mîine. Între timp, analiștii s-au întrecut în a explica eșecul lui Năstase, care a luat acum cu ~16 mii de voturi mai puțin decît în turul II de anul trecut. Ceban a luat, în schimb, cu ~7 mii mai multe. Deci meritul e al amîndurora. Oricare ar fi explicația, „această victorie la Chișinău le va da aripi socialiștilor ca să forțeze negocieri și împărțirea unor portofolii,” consideră analistul Armand Goșu.

Abia începe

Sărbătorind victoria la sediul PSRM, președintele nepartinic Igor Dodon a declarat că municipiul va putea în sfîrșit scăpa de „politica, geopolitica, dar mai ales hoția instaurată în ultimi anii de liberali și complicii lor.” Dodon a mai declarat că la Guvern e nevoie de „intervenție hotărîtă pentru a-l pune pe calea cea bună” și a promis să pornească negocieri zilele astea pentru a pune „oameni competenți” prin ministere.

În replică, prim-ministra Maia Sandu a declarat că „urmează o perioadă grea,” în care se va testa sinceritatea partenerilor de coaliție. Ea insistă că miezul problemei e reforma justiției, pe care Dodon ar încerca s-o submineze. „Sunt pregătită să lupt de aici, din Guvern, sau din stradă,” a declarat Sandu. Ea l-a mai îndemnat pe Andrei Năstase să-și reia urgent activitatea în Guvern. „Cred că oamenii au pierdut un potențial primar bun [...] Am pierdut o bătălie, însă adevărata bătălie este contra corupției”, a declarat Sandu.

Întărirea holdingului

Tot azi, șefa executivului a declarat că „asistăm [...] la o redistribuire a sferelor de interese în domeniul media,” pe ruinele imperiului lui Plahotniuc. „Se întărește un alt holding, afiliat politic socialiștilor”. Recent, postul Accent TV a obținut permisiunea Consiliului Audiovizualului (CA) să se transforme în „Primul în Moldova” odată cu obținerea licenței de a retransmite Pervîi Kanal de la Moscova. Azi, Accent TV a obținut de la CA licență pentru a funcționa ca post aparte, pe lîngă Primul. Administratorul canalelor, Stanislav Vîjga, a explicat că publicitatea generată de retransmiterea lui Pervîi va fi destulă pentru a acoperi cheltuielile ambelor posturi. Un singur membru CA a votat împotrivă – Olga Guțuțui a avertizat că factorul politic poate submina libertatea de exprimare. În schimb, președintele CA Dragoș Vicol spune că solicitarea Accent TV a fost examinată ca oricare alta, iar prim-ministra Sandu ar fi de fapt acel factor politic care le încurcă membrilor CA să-și facă treaba.

Ziua unității

Ziua alegerilor a fost pentru Igor Dodon și o ocazie de a sărbători împreună cu liderul de la Tiraspol, Vadim Kransoselski, Ziua unității naționale – „o importantă sărbătoare de stat a Federației Ruse, partenerul strategic al Republicii Moldova,” a scris președintele pe FB. Cei doi au făcut împreună cu familiile o excursie la Cetatea Tighina și au vorbit despre una, despre alta.

Vilă la curte

Domiciliul și biroul judecătorului Curții Supreme de Justiție Oleg Sternioală a fost percheziționat azi, la solicitarea procurorului general interimar. Magistratul e bănuit de spălarea banilor în proporții deosebit de mari. Potrivit procurorilor, Sternioală și familia sa au acumulat venituri de 7 milioane de lei pe parcursul unei perioade de referință, cumpărînd în aceeași perioadă bunuri de lux în valoare de circa 13,8 milioane de lei. Anchetă a pornit inclusiv datorită unor investigații jurnalistice. În 2016, ZdG a scris că Oleg Sternioală, magistrat promovat în mod suspect de la o judecătorie de sector direct la CSJ, locuiește într-o casă de lux de 7 mln lei (prețul de piață). Casa nu se regăsea atunci în declarațiile magistratului, fiind înregistrată pe numele părinților săi pensionari.

Solicitarea în privința percheziționării lui Sternioală a fost aprobată de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), care a reușit să se convoace în sfîrșit în ședință după cîteva tentative nereușite. Tot azi, CSM l-a numit pe Vladimir Timofti președinte interimar al CSJ, în locul lui Ion Druță, care e anchetat pentru îmbogățire ilicită și amestec în înfăptuirea justiției. Timofti a făcut parte din completele de judecată care au respins recursurile lui Vlad Filat și Veaceslav Platon.

Neaterizat în judecată

La aproape 2 luni de cînd Agenția Proprietăți Publice a solicitat în instanță anularea concesiunii Aeroportului, cererea așa și nu a fost pusă pe rol, din motiv că magistrații își declină competența. Mold-street a reconstituit parțial plimbările cererii prin instanțe. Pe scurt, cererea a migrat de la Judecătoria Chișinău-Centru, la Chișinău-Rîșcani și pentru că magistrații de acolo n-au putut hotărî dacă e vorba de un proces civil sau de unul contencios administrativ, au decis să întrebe de Curtea de Apel. Ultima a decis că motivul invocat – cel al conflictului de competențe – e unul artificial și a returnat cauza la sediul Centru.

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.