Vrăjeli

Liderul PDM Pavel Filip a zis că democrații citați de comisia parlamentară privind presupusul puci din iunie nu au de gînd să vină la audieri săptămîna viitoare. „În perioada 8-14 iunie noi ne-am condus de legile în vigoare și de Constituție. Membrii PDM nu vor accepta să participe în acest spectacol de prost gust,” a argumentat Filip, adăugînd că ancheta parlamentară și recentele dosare împotriva unor membri PDM ar fi „o tentativă ieftină de intimidare a opoziției.”

Deputații democrați au mai spus azi că sunt gata să ofere voturile necesare blocului ACUM pentru un procuror european, de vreme ce socialiștii se opun ideii. Filip a acuzat blocul că și-a abandonat promisiunea electorală și a ales în schimb să partajeze funcțiile la Procuratură și CNA. „Este clar pentru toată lumea că dosarele din ultima perioadă au fost deschise la comanda actualilor guvernanți,” a acuzat Filip.

Democrații s-au plîns pe intimidări și la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), prin intermediul deputatului Andrian Candu: „actuala guvernare a pornit o adevărată «vânătoare de vrăjitoare» împotriva liderilor și membrilor partidelor de opoziție.” Fostul speaker a mai atenționat APCE că măsuri legislative importante – precum cea privind preselecția candidaților pentru funcția de procuror general – au fost adoptate fără avizul Comisiei de la Veneția (nu că fosta guvernare ar fi ținut foarte mult cont de avizele Comisiei).

Tot la APCE, parlamentarii au adoptat ieri un amendament care cere guvernului moldovean să înceteze toate dosarele penale intentate de guvernarea precedentă împotriva activiștilor politici și ale avocaților lor. Candu a votat împotrivă. Împotrivă a votat și deputata ACUM/PAS Doina Gherman, care a explicat ulterior că asta deja s-a făcut și acum nu mai există deținuți politici.

Alte două amendamente la APCE – unul, introdus de Rusia, privind permanentizarea trupelor rusești în Transnistria și altul, introdus de Turcia, privind o autonomie lărgită pentru Găgăuzia – au fost respinse.

Torpilorul suprem

Apropo de Comisia de la Veneția, avizul instituției privind proiectul de reformă a justiției va fi publicat pe 11 octombrie, a anunțat Igor Dodon. Potrivit președintelui, „Comisia are unele întrebări” pe marginea reformei. În privința amendamentelor deja adoptate la Legea Procuraturii, Dodon recunoaște că „există unele probleme de constituționalitate”, însă el crede că acestea pot fi depășite. „Pentru că dacă noi n-o să schimbăm lucrurile în Procuratură... Acolo se sabotează.”

În privința chestiunilor sociale și economice, Dodon a sugerat că vrea mai multă cooperare și compromis din partea partenerilor de coaliție. Și a mai spus că nu critică Guvernul destul. „Eu pot să-i critic așa că nu se mai ridică de jos. Le dau vreo două torpede [sic!] așa cum știu eu și se termină lucrul foarte repede. Noi nu am cerut demisia miniștrilor, demisia nimănui, cu toate că doi-trei ar trebui să plece de acolo,” a declarat președintele, adăugînd că socialiștii sunt gata să preia responsabilitatea pentru blocul social-economic din Cabinet. Dar după alegeri.

Din offshore, sub aripa statului

Parlamentul a votat azi în prima lectură așa-numita „lege a deoffshorizării”. Proiectul stabilește restricții de participare la proceduri de privatizare, parteneriat public-privat, achiziții publice și concesiuni pentru persoane juridice fondate în jurisdicții care nu respectă standarde internaționale de transparență. Guvernul urmează să aprobe metodologia de stabilire a acestor jurisdicții și să stabilească o listă a lor. Înainte de vot, democrații au părăsit ședința. Ulterior deputatul Sergiu Sîrbu a explicat: „Nu doar vom susține acest proiect, ci-l vom îmbunătăți. Am ieșit pentru un briefing anunțat [din timp].”

Tot azi, deputații au aprobat rapoartele comisiei Munteanu privind concesionarea Aeroportului Chișinău și privatizarea companiei Air Moldova. Se recomandă anularea ambelor contracte, iar în privința Aeroportului, se cere și sechestru asupra întregului patrimoniu și eventuala dizolvare prin judecată a concesionarului Avia Invest (anticipînd mișcarea, noul proprietar, baronul Nat Rothschild, a spus că vrea arbitraj civil, în temeiul unui tratat bilateral RM-Cipru care protejează investițiile.) Deputații mai cer și anularea așa-numitei taxe de modernizare a Aeroportului, care, potrivit comisiei de anchetă, a fost introdusă în contract nejustificat și a lipsit statul de zeci de milioane de euro.

Duși cu zăhărelul

Actuala ministră a sănătății, Ala Nemerenco, a acuzat fosta conducere a ministerului că a forțat procedura pentru a procura cantități nemotivat de mari de analogi de insulină. Procurarea unor asemenea cantități a însemnat că și diabeticii care administrau insulină umană au trebuit să treacă la analogi, în pofida avertizărilor specialiștilor endocrinologi. Potrivit ministrei Nemerenco, niciun medic nu a fost instruit, iar pacienții nu știau cum să folosească dispozitivele respective. Mai apoi au apărut și efectele adverse, iar Agenția Medicamentul a trebuit să suspende medicamentul de producție ucraineană. Ministerul a cerut Centrului de Achiziții Publice să negocieze cu furnizorul reducerea cantităților livrate.

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.