Critici îmbucurătoare

Situația Moldovei a fost ieri seara subiectul unor dezbateri în Parlamentul European. În timp ce unii europarlamentari au exprimat opinii foarte critice, solicitînd suspendarea asistenței financiare, alții au invocat argumentul geopolitic.

„Nu trebuie să ne fie teamă să înaintăm condiții Moldovei. Cetățenii asta așteaptă de la noi, nu să semnăm cecuri mari și ulterior nu se face nimic”, Siegfried Mureșan, Grupul Partidului Popular European.

„Dacă nu sprijinim Republica Moldova astăzi, o dăm gratis Rusiei”, Victor Boștinaru, Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților.

Comentînd dezbaterile, Partidul Democrat din Moldova a declarat că „este îmbucurător faptul că marea majoritate a celor care au luat cuvântul și-au exprimat sprijinul pentru calea europeană a Moldovei și pentru acordarea asistenței macrofinanciare de 100 de milioane euro către țara noastră”. Criticile sunt ignorate.

Referendum bun, referendum rău

PPPDA solicită organizarea unui referendum de anulare a legii care a modificat sistemul electoral. Se invocă, printre altele, principiul constituțional care zice că cele mai importante probleme ale societății sunt supuse referendumului. Argumentele Platformei împotriva modificării sistemului electora sunt enumerate aici (paywall).

În privința altui referendum, cel de demitere a primarului Chirtoacă, liderului formațiunii Andrei Năstase a declarat: „Ideea de referendum în Chișinău, lansată de societatea civilă și blocată de justiția lui Plahotniuc, este astăzi profanată de acesta, de Dodon și Ghimpu și transformată în jocuri politicianiste, în care Platforma Demnitate și Adevăr nu participă”.

Pruna merge bine

ANSA a anunțat că Moldova a valorificat deja pe deplin cota de export în UE a prunelor, de 10 mii de tone, din care motiv exportatorii moldoveni solicită majorarea acesteia. Din 10,4 mii de tone exportate, Polonia a cumpărat 4,3 mii, iar România 4,2 mii. În Rusia, s-au exportat în acest an 18,4 mii de tone, în scădere cu ~9 mii.

Adio, pică frunza

În Chișinău a început campania de salubrizare, care va dura pînă în decembrie. Autoritățile municipale îndeamnă asociațiile de locatari să se implice activ în colectarea frunzișului, subliniind că frunzele și alte deșeuri vegetale trebuie adunate aparte de alte tipuri de gunoi, pentru a putea fi ulterior compostate. Arderea frunzelor e interzisă.

Cu suspendare

Fostul transporator&drumar-șef al capitalei a scăpat pentru moment de închisoare. Curtea de Apel a modificat azi sentința împotriva lui Igor Gamrețchi din doi ani, cu executare, în trei ani, dar cu suspendare.

Gamrețchi fusese găsit vinovat de trafic de influență în dosarul parcărilor cu plată, în care este vizat și primarul Dorin Chirtoacă. Anterior Gamrețchi a afirmat: „Dacă dau eu declarații, cred că jumătate dintre colegi va trebui să plece”.

Elevi abuzați sexual

Semestrial, autoritățile din educație înregistrează în medie 25 de cazuri în care se suspectează comiterea abuzurilor sexuale asupra elevilor, fie în comunitate, în familie sau în instituția de învățământ, arată datele Ministerului Educației (paywall). Unul din factori e numărul insuficient de specialiști care ar asigura protecția copilului. O problemă este și nivelul de educație scăzut al unor părinți, care nu știu să le explice copiilor ce trebuie să facă pentru a nu deveni victime.

CFM : 3

Guvernul a aprobat concepția pentru restructurarea sectorului feroviar și a ÎS „Calea Ferată din Moldova”, document care prevede reorganizarea CFM prin separare în trei societăți pe acțiuni independente: pentru infrastructură, călători și mărfuri. Printre obiectivele anunțate se numără și deschiderea pieței feroviare pentru actori privați și atragerea noilor operatori feroviari.

S. vs C.

Diseară la postul public M1 este anunțată o dezbatere (privesc.eu) între speakerul Andrian Candu și președinta PAS Maia Sandu.

sic! va publica mîine un material de fact-checking pe marginea dezbaterii. Vizitați-ne pe sic.md sau urmăriți-ne pe fb.com/sicwatchdogs pentru a fi pe fază.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.